• ANASAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
  • SEMİNERLER
  • Mevzuat Takip Programı
  • YAYINLARIMIZ
  • Soru / Cevap
  • İLETİŞİM
Follow

Aylık Arşivler : Şubat, 2014

6183 SAYILI KANUNA GÖRE TAHSİL EDİLEBiLECEK VE EDiLEMEYECEK GELİRLER

Şub21
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

6183 SAYILI KANUNA GÖRE TAHSİL EDİLEBiLECEK VE EDiLEMEYECEK GELİRLER

Giriş

Belediyelerin gelirleri vergi, harç, harcamalara katılma payları, idari para cezaları, hizmet karşılığı elde edilen gelirler, menkul veya gayrimenkullerden elde edilen gelirler gibi nitelikleri birbirinden farklı birçok kalemden oluşmaktadır.

6183 sayılı Kanuna tabi olmayan bir gelirin söz konusu kanuna göre tahsil edilmesi adli uyuşmazlığa ve görevlilerin sorumluluğuna neden olabilecektir. Yani 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilmesi gereken bir alacağın genel hükümlere tahsili yoluna gidilip kamu idaresi aleyhine sonuçların ortaya çıkması halinde de idari ve mali sorumluluklar söz konusu olacaktır.

Bu nedenle, hangi alacakların 6183 sayılı Kanuna göre, hangilerinin genel hükümlere göre tahsil edileceğinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.

ALACAKLARIN TAHSİL USULLERİ

              6183 sayılı Kanuna göre:6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilecek alacaklarda ödeme süresi, gecikme zammı, ödeme emrine itiraz mercii, söz konusu alacakların korunması için 3. tarafa yüklenen sorumluluklar, haciz, teminat, tecil gibi konular düzenlenmiş ve alacağın tahsili konusunda kamu idaresine bir takım üstünlük ve ayrıcalıklar tanınmıştır.

 

 

               Genel hükümlere göre :Genel hükümlere göre tahsil edilecek alacaklar ise kural olarak borçlar hukuku hükümlerine göre tahsil edilecektir. Borçlunun temerrüde düşmesi halinde alacaklının (kamu idaresinin) talep hakları, zarar, tazminat hakları ile borcun sona ermesi gibi hususlar 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’ndakí hükümlere tabidir. Alacaklı tarafından rızaen ödenmeyen alacaklar ise’ 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre takip ve tahsil edilecektir.

6183 sayılı Kanunun Kapsamı :6183 sayılı Kanuna (Md. 1) göre kamu idareleri Devlet, il özel idareleri ve belediyeler olarak sınırlı şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle belediyelerin iktisadi işletmeleri gibi bu idarelere bağlı olarak faaliyet gösteren fakat ayrı tüzel kişiliği bulunup özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren kurumların alacaklarının 6183 sayılı Kanuna göre tahsili mümkün değildir.

 

  Kamu idarelerinin gelir türü Olarak 6183 sayılı Kanun kapsamına giren alacak türleri:

1-Vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli alacakları

2- Bu alacaklara ilişkin gecikme zammı, faiz gibi fer’i amme alacakları

3- İdarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları,

4- Mahiyetleri ne olursa olsun, çeşitli kanunlarda 6183 sayılı Kanundan önce yürürlükte bulunan Tahsili Emval Kanununa göre tahsil edileceği belirtilen alacaklar,

5- Mahiyetleri ne olursa olsun, özel kanunlarında 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edileceği belirtilen alacaklar, hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.

6- Söz konusu kamu alacaklarının takip masrafları, hakkında bu kanun hükümleri uygulanır.

6183 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinde;

Para cezaları; adli ve idari para cezaları şeklinde,

Takip masrafları ise; cebri icradan kaynaklanan işlemler sırasında yapılan zor kullanma, ilan, haciz, nakil ve muhafaza giderleri gibi her türlü giderler şeklinde tanımlanmıştır.

Vergiler, Harçlar, Harcamalara Katılma payları takip ve tahsili

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ile 1319 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bütün vergiler 6183 sayılı Kanun kapsamındadır.

Belediye Gelirleri Kanunu’nda yer alan bütün harçlar da söz konusu kanun kapsamındadır.

2464 sayılı Kanunun “Usul hükümleri” başlıklı 98’inci maddesinde bu kanuna göre alınacak harcama katılma payları hakkında da 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağı belirtilmiştir. Dolayısıyla, harcamalara katılma payları da vergi ve harçlar gibi 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilecektir.

 İdari para cezaları

5393 sayılı Belediye Kanunu ve diğer kanunlarla belediyelere verilen görevler ve yetkilerle ilişkin kanunlara aykırı fiillerde bulunanlara idari para cezası uygulanır.

5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “idari para cezası” başlıklı 17. maddesinde de; mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezalarının ilgili kanunlarında aksine hüküm bulunmadığı takdirde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre kendileri tarafından tahsil olunacağı belirtilmiştir. 5326 sayılı Kanunda belediyeler tarafından ceza verilebilecek kabahat fiilleri, dilencilik, gürültü, rahatsız etme, işgal, çevreyi kirletme ve afiş asma başlıkları altında düzenlenmiştir.

Belediyelerce bu fiillerden dolayı kesilen idari para cezaları da 6183 sayılı Kanuna göre takip ve tahsil edilecektir. 5326 sayılı Kanuna belirtilen ídari para cezalarının tahsil usulü hakkında da Kanunda bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre; kabahat dolayısıyla idarî para cezası veren kamu görevlisi, ilgilinin rıza göstermesi halinde bunun tahsilatını derhal kendisi gerçekleştirir. İdari para cezasını kanun yoluna başvurmadan önce ödeyen kişiden bunun dörtte üçü tahsil edilir. Peşin ödeme, kişinin bu karara karşı kanun yoluna başvurma hakkını etkilemez.

Ecrimisil Alacakları

Ecrimisil idare taşınmazlarının idarenin bilgisi veya izni dışında kullanılması yani işgal edilmesi karşılığında idarece takdir edilen bir bedeldir. Söz konusu işgal kira süresinin bitiminde kiracının taşınmazı tahliye etmeyip kullanmaya devam etmesi şeklinde olabileceği gibi herhangi bir sözleşmeye dayanmadan idare taşınmazının idarenin bilgisi veya izni dışında başkası tarafından kullanılması şeklinde de olabilir.

Kira sözleşmesinin bitim tarihinden itibaren, işgalin devam etmesi halinde, sözleşmede hüküm varsa ona göre hareket edilir. Aksi halde ecrimisil alınır. İşgal edilen taşınmaz mal, idarenin talebi üzerine, bulunduğu yer mülki amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilerek, idareye teslim edilir.” denilmektedir.

5393 sayılı Belediye Kanununun 15’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında; “Belediye mallarına karşı suç işleyenler Devlet malına karşı suç işlemiş sayılır. 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75 inci maddesi hükümleri belediye taşınmazları hakkında da uygulanır.” hükmü bulunmaktadır.

Dolayısıyla, söz konusu mevzuat hükümlerine göre belediye taşınmazının belediyenin bilgisi veya izni dışında başkaları tarafından kullanılması yani işgal edilmesi durumunda 2886 sayılı Kanuna göre ecrimisil tahakkuk ettirilecek ve tahakkuk ettirilen söz konusu bedel 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre fuzuli şagilden tahsil edilecektir.

Kamu zararı

5018 sayılı Kanun’un kamu zararına ilişkin 71. maddesinde, tespit edilen kamu zararının 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edileceğine dair herhangi bir hüküm yer almamaktadır. Bu konuda herhangi bir hükmün bulunmaması söz konusu alacakların 6183 sayılı Kanun dışındaki mevzuat hükümlerine göre tahsil edilmesi gerektiğine işaret etmektedir.

“Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” kamu zararından doğan alacakların genel hükümlere yani borçlar hukuku hükümlerine göre takip ve tahsil edileceği belirtilmiştir.

Su ve doğalgaz bedeli

Su veya doğalgaz faturası alacakları 6183 sayılı Kanuna göre değil genel hükümlere göre takip edilecektir.

 Ücrete Tabi İşler

Ücrete tabi işler 2464 sayılı Kanunun 97.maddesinde yer almakla birlikte söz konusu kanundan kaynaklanan alacaklar 6183 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanacağını ifade eden “Usul hükümleri” başlıklı 98’inci maddesinde belirtilmemiştir.

Ücrete tabi işler 6183 sayılı Kanuna göre değil genel hükümlere göre tahsil edilecektir.

Kira Gelirleri

İdareler sahip bulunduğu taşınmazları 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi ihaleyle kiraya vermektedir. Söz konusu ihale sonucunda hak ve borçlar sözleşme ile hüküm altına alınmaktadır. 6183 sayılı Kanunda sözleşmeye bağlı alacakların söz konusu kanun kapsamında yer almadığı hükme bağlandığından idarenin her türlü kira gelirleri 6183 sayılı Kanuna göre değil genel hükümlere göre (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu) tahsil edilecektir.

Menkul/Gayrimenkul Mal Satış Gelirleri:İdarenin menkul ve gayrimenkulleri de 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olarak ihaleyle satışa çıkarılmaktadır. Söz konusu ihale sonucunda borç ve haklar sözleşme ile hüküm altına alınmaktadır. 6183 sayılı Kanunda sözleşmeye bağlı alacakların söz konusu kanun kapsamında yer almadığı hükme bağlandığından idarenin her türlü kira gelirleri 6183 sayılı Kanuna göre değil genel hükümlere göre tahsil edilecektir.

 

Danıştay 9. Dairesinin 1991/692 E., 1991/2975 K. nolu kararında; gayrimenkul satış bedelinin 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyeceği belirtilmiştir.

“Sandal çekek yeri işgal ücretinin 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyeceği”

“ Büyükşehir belediye başkanlığının ilçe belediyesine sattığı asfalt bedelinin 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyeceği”

“Hizmet birliğinin iskele geçiş ücretinin 6183 sayılı Kanuna göre tahsil edilemeyeceği”

“Mezar ücreti büyükşehir belediyesine ödenmesi gereken ve amme hizmetlerinin tatbikatından doğan bir alacak niteliğinde olduğundan, 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsili mümkün olduğu”

Sonuç:

1- Vergi, harç, harcamalara katılma payları ile bu alacaklara ilişkin gecikme faizi, gecikme zammı, vergi cezaları, idari para cezaları ile ecrimisil alacaklarının 6183 sayılı Kanuna göre,

2- Bunların dışında kalan, ücrete tabi işler, su/doğalgaz bedeli, kamu zararı, kira işlemleri ile menkul/gayrimenkul satış işlemlerinden doğan alacakların ise genel hükümlere yani borçlar hukuku hükümlerine göre, tahsil edilmesi gerekir.

Yazıldı Duyurular, Güncel Mevzuat

6518 Sayılı Kanun

Şub19
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

19 Şubat 2014  gün ve 28918 sayılı Resmi Gazetede 6518 sayılı AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞININ TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME İLE BAZI KANUN VEKANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN yayınlanmıştır. Bu Kanunun belediyeleri ilgilendiren  maddelerine aşağıda yer verilmiştir.

MADDE 12 – 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “öğrenci yurtları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, korumalı işyerleri” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 45 – 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3 üncü maddesine aşağıdaki bent eklenmiştir.

“u) Yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik sanayi katılımı/off-set uygulamaları içeren mal ve hizmet alımları,”

MADDE 46 – 4734 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) numaralı alt bendine aşağıdaki paragraf eklenmiş; aynı maddenin üçüncü fıkrasının son cümlesi “Denetim ve yönetim faaliyetleri nedeniyle alınacak belgeler beşte bir oranında dikkate alınır. Ancak, yapımla ilgili hizmet işlerinden elde edilen belgeler yapım işlerinde kullanılamaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

“f) Teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, rekabet öncesi iş birliği projelerinde ve teknogirişim sermaye desteklerinden yararlananlara, yararlandıkları destekler çerçevesinde yürüttükleri proje sonucu ortaya çıkan mal ve hizmetlerin piyasaya arz edilmesinden sonra proje sonucu ortaya çıkan hizmetler ile yerli malı belgesine sahip ürünler için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kurumca belirlenen esaslar çerçevesinde düzenlenen ve piyasaya arz tarihinden itibaren beş yıl süreyle kullanılabilecek olan belgeler.”

MADDE 47 – 4734 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “37 nci maddeye göre” ibaresi metinden çıkarılmış, ikinci fıkrasında yer alan “Hususlarında belgelendirilmek suretiyle” ibaresi “gibi hususlarda” şeklinde ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kurum, ihale konusu işin türü, niteliği ve yaklaşık maliyeti ile ihale edilme usulüne göre aşırı düşük tekliflerin tespiti, değerlendirilmesi ve ekonomik açıdan en avantajlı teklifin belirlenmesi amacıyla sınır değerler ve sorgulama kriterleri belirlemeye, ihalenin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin sonuçlandırılabilmesine, ayrıca yaklaşık maliyeti 8 inci maddede öngörülen eşik değerlerin yarısına kadar olan hizmet alımları ile yapım işleri ihalelerinde sınır değerin altında olan tekliflerin bu maddede öngörülen açıklama istenilmeksizin reddedilmesine ilişkin düzenlemeler yapmaya yetkilidir. İhale komisyonu bu maddenin uygulanmasında Kurum tarafından yapılan düzenlemeleri esas alır.”

MADDE 48 – 4734 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Kurum, ihale üzerinde kalan isteklinin teklifinin sınır değerin altında olması hâlinde, bu istekliden yaklaşık maliyetin % 6’sından az ve % 15’inden fazla olmamak üzere alınacak kesin teminat oranına ilişkin düzenlemeler yapabilir.”

MADDE 49 – 4734 sayılı Kanunun 53 üncü maddesinin (j) fıkrasının (2) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“2) Yaklaşık maliyeti beş yüz bin Türk Lirasına kadar olan ihalelerde üç bin Türk Lirası, beş yüz bin Türk Lirasından iki milyon Türk Lirasına kadar olanlarda altı bin Türk Lirası, iki milyon Türk Lirasından on beş milyon Türk Lirasına kadar olanlarda dokuz bin Türk Lirası, on beş milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlarda on iki bin Türk Lirası tutarındaki itirazen şikâyet başvuru bedeli.”

 MADDE 50 – 4734 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin sekizinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Başvuruların ihaleyi yapan idare veya Kurum dışındaki idari mercilere ya da yargı mercilerine yapılması ve başvuru dilekçelerinin bu merciler tarafından ilgisine göre idareye veya Kuruma gönderilmesi hâlinde, dilekçelerin idare veya Kurum kayıtlarına girdiği tarih, başvuru tarihi olarak kabul edilir.”

MADDE 51 – 4734 sayılı Kanunun 63 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 63 – İhalelere sadece yerli isteklilerin katılması ile yerli istekliler ve yerli malı teklif eden istekliler lehine fiyat avantajı tanınmasına ilişkin olarak aşağıdaki düzenlemeler esas alınır:

a) Yaklaşık maliyeti eşik değerin altında kalan ihalelerde sadece yerli isteklilerin katılabileceğine ilişkin düzenleme yapılabilir.

b) Hizmet alımı ve yapım işi ihalelerinde yerli istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir.

c) Mal alımı ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanabilir. Ancak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri arasından belirlenen ve her yıl ocak ayında Kurum tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine % 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunludur.

d) Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir. İsteklilerce teklif edilen malın yerli malı olduğu, bu usul ve esaslara uygun olarak düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilir.

e) Ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gereklidir.”

MADDE 52 – 4734 sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“Bu Kanunun 3 üncü maddesinin (u) bendine ilişkin usul ve esaslar, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Kurum ile diğer ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenir.”

MADDE 53 – 4734 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“Birden fazla idarenin ortak ihtiyaçları için ihale yapılması

EK MADDE 7 – Birden fazla idarenin ortak ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik mal ve hizmet alımları ile bakım ve onarım işlerine ilişkin, bu Kanunda yer alan ihale usulleri uygulanarak tek bir ihale yapılabilir.

Birinci fıkra kapsamındaki işler için idareler, düzenlenecek bir protokol ile kendi aralarından bir idareyi, kesin teminatın alınması ve sözleşmenin imzalanması hariç olmak üzere diğer ihale işlemlerini bu idareler adına gerçekleştirmek üzere görevlendirir.

Protokole taraf olan her bir idare ile ihalenin üzerine bırakılmasına karar verilen istekli/istekliler arasında ayrı ayrı sözleşme imzalanır.

Protokole taraf diğer idarelerin ihalelerinde bu Kanunun 10 uncu ve 11 inci maddelerine göre ihale dışı bırakılacak ve ihaleye katılamayacak olanlar ile 58 inci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince ihaleye iştirak ettirilmeyecek olanlar, görevlendirilen idarenin yapacağı ihaleye de katılamaz.

Bu madde kapsamındaki ihale işlemlerinde görev alanlar, yürüttükleri işlemlerle sınırlı olmak kaydıyla işlemlerin mevzuata uygunluğundan sorumludur.

uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.”

MADDE 54 – 4734 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Başlanmış olan ihaleler

GEÇİCİ MADDE 14 – Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar ilan edilmiş veya yazılı olarak duyurulmuş ihaleler hakkında, ilanın veya duyurunun yapıldığı tarihte yürürlükte bulunan hükümlerin uygulanmasına devam olunur.”

MADDE 55 – 4734 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 “GEÇİCİ MADDE 15 – Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl içinde kamu ihale uzmanlığına, kamu kurum ve kuruluşlarında 53 üncü maddenin (h) fıkrasında sayılan yükseköğretim kurumlarını bitirerek mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve meslek içi eğitim sonrasında yapılan yeterlik sınavı sonucunda başarılı olarak atanmış personelden kamu ihale mevzuatı ile ilgili inceleme, denetleme, uygulama veya danışma konularında görevi bulunanlar ile mühendislik veya mimarlık fakültelerinde lisans eğitimini tamamladıktan sonra en az dört yıl kamu kurum ve kuruluşlarında kendi görev alanıyla ilgili konularda çalışmış olanlar arasından, kurumlarının muvafakati alınmak ve meslek personeli kadro sayısının % 5’ini geçmemek kaydıyla, 53 üncü maddenin (i) fıkrasının son paragrafındaki diğer esaslar çerçevesinde Başkanlıkça görevlendirme yapılabilir. Görevlendirme işlemi herhangi bir süreye bağlı olmaksızın Başkanlıkça her zaman sonlandırılabilir. Bu şekilde görevlendirilenler bir defaya mahsus olmak üzere, meslek personeli sınavına giriş için aranan öğrenim şartını taşımak ve sınava alındığı tarihte kırk yaşını doldurmamış olmak kaydıyla, Kurum tarafından yapılacak sınavda başarılı olmaları hâlinde kamu ihale uzmanı kadrosuna, başkaca bir izin ve işleme gerek kalmaksızın atanabilir. Kurumda görevlendirme, kurum kadrolarına atanmada kazanılmış hak veya herhangi bir öncelik hakkı teşkil etmez.”

Yazıldı Güncel Mevzuat

Duyuru

Şub19
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yer alan bazı maktu vergi ve harç tarifelerinin belediye grupları itibarıyla tespitine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı  18 Şubat 2014 günü Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yazıldı Duyurular, Güncel Mevzuat

Yargıtay 4.Ceza Dairesinin T.C.K.nun İmar Kirliliğine Neden Olma Suçunu Düzenleyen 184.Maddesine İlişkin Kararlar

Şub18
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

Yargıtay 4.Ceza Dairesinin T.C.K.NUN İmar  Kirliliğine Neden Olma Suçunu düzenleyen 184.maddesine  ilişkin kararlar.

Esas No :  2012 / 18645   Karar No :  2013 / 1463  ,Tarih :  24/01/2013   

Özü : İncelenen dosyada sanığa yüklenen kendisine ait binaya ruhsat almadan çatı katı yapmak suretiyle imar kirliliğine neden olma suçunda kişilere veya kamu idaresine karşı doğrudan bir zarara yol açtığının kanıtlanmamış bulunması, ruhsatsız yapının eski hale getirilmesinin ise ancak TCK’NIN 184/5 maddesinde öngörülen etkin pişmanlık hükmünün uygulanması bakımından gözetilebilmesi ve sanığın silinme koşulları oluşmuş sabıkasının hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına engel teşkil etmeyeceğinin anlaşılması karşısında, sanık hakkında CMK’NIN 231. maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunun uygulanma koşullarının bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekirken, suçtan kaynaklanan zararın giderilmediği, suça konu yapıyı yıkmadığı, ruhsat almadığı şeklindeki yasal olmayan gerekçeyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmaması, yasaya aykırıdır.

 Esas No :  2012 / 13040   Karar No :  2012 / 28367  ,Tarih :  29/11/2012   

Özü : Sabıkasız olan sanığa yükletilen, kendi arsasına bina yapma suretiyle imar kirliliğine neden olma suçunda, kamunun uğradığı maddi ( somut ) bir zararın bulunmadığı ve TCK’NIN 184/5. maddesindeki etkin pişmanlık düzenlemesinin, hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasına engel oluşturmayacağı gözetilmeden, yasal olmayan gerekçeyle sanık hakkında CMK’NIN 231/5. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi, yasaya aykırıdır.

 Esas No :  2011 / 24143   Karar No :  2012 / 23032  ,Tarih :  05/11/2012   

Özü : Sabıka kaydı bulunmayan sanığa yüklenen imar kirliliğine neden olma suçunun kişilere ve kamu idaresine karşı doğrudan bir zarara yol açtığının kanıtlanmamış bulunması ve ruhsatsız yapının eski hale getirilmesinin ise ancak TCK’NIN 184/5 maddesinde öngörülen etkin pişmanlık hükmünün uygulanması bakımından gözetilebilmesi karşısında, sanık hakkında CMK’NIN 231. maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması hususunun uygulanma koşullarının bu doğrultuda değerlendirilmesi gerekirken, sanığın yaptığı binayı eski hale getirmediği, biçimindeki yasal olmayan gerekçeyle CMK’NIN 231.maddesinde düzenlenen hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmaması, yasaya aykırıdır.

Esas No :  2011 / 23795   Karar No :  2012 / 23021  ,Tarih :  05/11/2012   

Özü : TCK’NIN 184/4.maddesinin; “… üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.” hükmü uyarınca, suça konu yer mücavir alanda ise suçun oluşmayacağı gözetilerek, 30.04.2009 tarihli bilirkişi raporunda davaya konu binanın yapıldığı yerin Selçuk ilçesi mücavir alanı içinde, imar planı dışında olduğunun bildirilmesi karşısında, anılan yerin özel imar rejimine tabi yerlerden olup olmadığı araştırılarak, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerekirken, eksik soruşturma ile mahkumiyet kararı verilmesi, yasaya aykırıdır.

 Esas No :  2012 / 18228   Karar No :  2012 / 19480  ,Tarih :  03/10/2012   

Özü : Sabıkasız sanığa yükletilen, ruhsatlı binada projeye aykırı olarak ilave inşaat yapmak suretiyle imar kirliliğine neden olma suçunda, kamunun uğradığı maddi ( somut ) bir zarar bulunmadığı ve T.C.K.NIN 184/5. maddesindeki etkin pişmanlık düzenlemesinin, hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasına engel oluşturmayacağı gözetilmeden, yasal olmayan gerekçeyle sanık hakkında C.M.K.’IN 231/5. maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi, yasaya aykırıdır.

Esas No :  2012 / 16467   Karar No :  2012 / 17791  ,Tarih :  20/09/2012   

Özü : Anılan maddenin 6/c fıkrasında belirtilen zarar kavramı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 3.2.2009 tarih ve 2008/11-250, 2009/13 sayılı kararında da kabul edildiği gibi belirlenebilir, ölçülebilir, somut maddi zarara dair olup manevi nitelikte zararı  kapsamamaktadır. incelenen dosyada, kayden sabıkasız olan sanığa yükletilen imar kirliliğine neden olma suçunda, katılanın uğradığı maddi ( somut ) bir zarar söz konusu olmadığından, sanığın hukuksal durumunun, açıklanan yasal ölçütlere göre değerlendirilmesi yerine, eski hale getirme unsuru gerçekleşmediği gerekçesiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verilmesi, yasaya aykırıdır.

 Esas No :  2010 / 4248   Karar No :  2012 / 3567  ,Tarih :  22/02/2012   

Özü : Sanık hakkında açılan kamu davasının 5237 sayılı TCK.NUN 184/5. maddesi uyarınca düşürülmesine karar verildiği halde, Yargıtay CGK’NUN 31.01.2012 tarihli ve 2011/258-8 esas/karar sayılı kararı karşısında 5271 sayılı yasanın 327/1. maddesine aykırı biçimde katılan lehine dilekçe yazım ücretine hükmolunmaması gerekeceği lüzumu, bozmayı gerektirmiştir.

 Esas No :  2010 / 6463   Karar No :  2012 / 3058  ,Tarih :  16/02/2012   

Özü : Sanığın camı binasına ilave olarak 6×20 ebadında tek katlı betonarme bina inşa ettiğine ilişkin aşamalarda değişmeyen savunması ve savunmayı doğrulayan 12/03/2007 tarihli yapı tatil zaptı ve binanın 12/10/2004 tarihinden sonra yapıldığının saptanması karşısında, sanığın eyleminin yeni bir bina inşa niteliği olduğu gözetilmeden anılan yapının bina niteliği taşımadığı biçimindeki yasal ve yeterli olmayan gerekçe ile beraat kararı verilmesi, Yasaya aykırıdır.

 Esas No :  2009 / 15716   Karar No :  2011 / 18169  ,Tarih :  25/10/2011   

Özü : T.C.K.184/1. maddesiyle hükümlülük kararı verilmesi gerekirken, madde metnindeki “bina” tanımını sözel anlamda dar yorumlayıp “…dava konusu 1. katın bina niteliğini kazanmadığı yapı niteliğinde bulunduğu … yasa metninde yapının cezalandırıldığına ilişkin bir hüküm bulunmaması…” biçiminde yasaya aykırı gerekçeyle karar verilmesi, bozmayı gerektirmiştir.

 Esas No :  2011 / 14615   Karar No :  2011 / 12573  ,Tarih :  13/07/2011   

Özü : Anılan hüküm ancak; sanığın işlediği suç nedeniyle mağdur veya kamuya verdiği ve parayla ifade edilebilen maddi zararın ödenmesini gerektiren somut olaylarda uygulanabilir. Mahkemenin kabulünde belirttiği üzere ruhsata veya imar planına aykırı olarak yapılan binanın imar kirliliğine yol açması tek başına kamusal maddi zarar olarak değerlendirilemez. Bu suç nedeniyle kamunun uğradığı somut maddi zararın belirlenmesi gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

Yazıldı Yargı Kararları

Kentsel Geliştirme Stratejisi ve Eylem Planı;KENTGES (2010-2023) Uygulama Çalışmaları

Şub13
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

03.12.2013

 Sayı: 71188846-010.07.01-31988

Konu: Kentsel Geliştirme Stratejisi ve Eylem Planı;KENTGES (2010-2023) Uygulama Çalışmaları

İlgi:      a) 28/07/2011 tarih ve 19697 sayılı Genelgemiz

b) Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 12/11/2013 tarih ve 17389 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı Genelgemiz ile özetle; KENTGES “Bütünleşik Kentsel Gelişme Stratejisi ve Eylem Planının 25 Ekim 2010 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu tarafından kabul edilerek 4 Kasım 2010 tarihli ve 27749 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandığı,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından koordine edilen KENTGES’in, ilgili tüm kuruluşların “ortak uygulama sorumluluğunda” olacak bir strateji belgesi olduğu,

Belediyemizin KENTGES Strateji Belgesinde yer alan eylemlerle ilgili çalışmalarına başlangıç olmak üzere hali hazırda imar planlama alanındaki personel, hizmet ve donanım kapasitelerinin belirlenmesine ihtiyaç duyulduğu, bu kapsamda, KENTGES internet sitesinde anılan eylemlere ulaşılabileceği belirtilerek, aynı adres üzerindeki Anket Bilgi Formunun doldurulması, doldurulan anket bilgi formunun bir örneğinin ise, doğruluğunun ilgili makam tarafından onaylanması suretiyle resmi yazı ile gönderilmesi,

Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile KENTGES Strateji Belgesini izlemekle görevlendirilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gerekli görüldüğü zamanlarda anket, rapor, istatistiksel veri, bilgi ve belge verilmesi konusunda yardımcı olunması, valilik ve belediyelerimizin bahse konu taleplerle ilgili olarak doğrudan ilgili Bakanlıkla temasta bulunması ve söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi kapsamında olmak üzere söz konusu anket bilgi formunun doldurulması istenmiştir.

Bununla beraber, belediyelerin 2011 yılından günümüze kadar KENTGES eylemlerinde gerçekleştirdikleri ilerlemenin görülmesi amacıyla söz konusu anket çalışmalarının güncellenmesine ve yerel yönetimlerimizdeki kapasite değişimine yönelik güncel bilgilere ihtiyaç duyulmuş olup, iliniz dahilindeki belediyeler tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden alınacak kullanıcı adı ve şifreler ile http://www.kentges.gov.tr internet adresindeki “2013 KENTGES Belediyeler Anketi” bağlantısına girilerek anket bilgi formunun doldurulması, doldurulan anket bilgi formunun sistem üzerinden alınacak çıktısının ilgili makam tarafından onaylanması suretiyle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderilmesi hususunda,

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

İşe Yerleştirme

Şub13
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

03.12.2013

Sayı: 93127266-000-31983 72976973-000-29432

Konu: İşe yerleştirme

Aile Sosyal Politikalar Bakanlığından alınan korunmaya muhtaç çocukların işe yerleştirilmesine ilişkin 11/11/2013 tarihli ve 114863 sayılı yazı ve ekleri ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

                                                         T.C.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

                                                                                                     11.11.2013

Sayı: 114863

İlgi: 31.01.2013 tarihli ve 52803604-260.02.02-7468

Bilindiği üzere; 24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşları, reşit olana kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yılbaşındaki, hangi statüde olursa olsun serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasında atama yaparlar” hükmü yer almaktadır.

İlgi yazımız ile Belediye Başkanlarından söz konusu Kanundan doğan yasal yükümlülüklerini yerine getirmeleri talep edilmiştir. Aradan geçen süre zarfında ekli listede yer alan Belediye Başkanlıkları dışında söz konusu Kanun kapsamında sınav açan Belediye Başkanlığı bulunmamaktadır. Konunun bir defada Genel Müdürlüğümüzce ilgili Belediye Başkanlıklarına duyurularak Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirerek korunma altında yetişen çocuklarımızın sosyal ve ekonomik açıdan desteklenmelerine yardımcı olmalarının sağlanması hususunda;

Gereğini arz ederim.

Osman ÇAKIR

Bakan a.

Genel Müdür Yardımcısı

                                                           T.C.

AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü

                                                                                               31.01.2013

Sayı: 7468

24.05.1983 tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun ek 1 inci maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşları, reşit olana kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından bakılan ve korunan çocuklar için her yılbaşındaki, hangi statüde olursa olsun serbest kadro mevcutlarının binde biri nispetindeki kısmını ayırarak bu çocuklar arasında yapılacak giriş sınavlarında başarılı olanlar arasında atama yaparlar” hükmüne yer verilmiştir.

11 Temmuz 2012 tarihli ve 28350 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 6338 sayılı “Bütçe Kanunlarında Yer Alan Bazı Hükümlerin İlgili Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelere Eklenmesine Dair Kanun’un” 6. maddesinde, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununun Ek 1. maddesi uyarınca yapılacak atamaların Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öngörülen atama sınırlamalarına tabi olmadığı belirtilmiştir.

2013 yılına ait kadroların ekte gönderilen “İşe Yerleştirilmek Üzere Sırada Bekleyen Çocuklar Listesi” kapsamında değerlendirilerek, Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile koordinasyon sağlanması hususunda gereğini arz/rica ederim.

Fatma ŞAHİN

BAKAN

 

 

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Belli İstekliler Arasında İhale Usulü Ön Yeterlilik Alan İstekli Listesi

Şub13
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

                                                    10.12.2013

  Sayı: 16946376-255.99-32548

Konu: Belli İstekliler Arasında İhale Usulü Ön Yeterlilik Alan İstekli Listesi

İlgi: Kültür ve Turizm Bakanlığının 29.11.2013 tarihli ve 228247 sayılı yazısı.

Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin           Belli İstekliler Arasında İhale Usulü” başlıklı 24. maddesine göre 13/09/2013 tarihinde yayımlanan ilan metni doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucu proje ve uygulama işleri için ekonomik ve teknik açıdan yeterli görülen istekli listelerinin belirlendiği hususunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan ilgi yazı ve ekleri ilişikte gönderilmiştir.

Bilgilerinizi ve konunun iliniz dahilindeki mahalli idarelere duyurulması hususunda;

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

                                                           T.C.

KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü

 

29.11.2013

 Sayı: 228247

Kültür Varlıları İhale Yönetmeliğinin “ Belli İstekliler Arasında İhale Usulü” başlıklı 24. maddesine göre 13/09/2013 tarihinde yayımlanan ilan metni doğrultusunda yapılan değerlendirme çalışmaları sonucu, proje ve uygulama işleri için ekonomik ve teknik açıdan yeterli görülen istekli listeleri belirlenmiş olup ilgi Makam Oluru doğrultusunda 28.11.2013 tarih ve 28835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Uygulama ve Proje İşleri için 2013 Yılında Ön Yeterlik Alan İsteklilerin Listeleri Kültür Varlıkları İhale Yönetmeliğinin 24. maddesine göre yapılacak ihale işlerinde kullanılmak üzere ekte gönderilmektedir.

Söz konusu listelerin ilgili yerel birimlere dağıtımı hususunda bilgilerinizi ve gereğini arz ederim.

Zahide OLŞEN

Bakan a.

Genel Müdür Yardımcısı V.

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Belediye Bilgi Formu ile İlgili Yapılan Düzenleme

Şub13
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

                                                                                                       06.12.2013

  Sayı: 30546965-000-32291

Konu: Belediye Bilgi Formu ile ilgili yapılan düzenleme

İlgi: Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28/11/2013 tarihli ve 2155 sayılı yazısı.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve 27/07/2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 57 seri Numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında mükelleflerin meslek sayısının ülke düzeyinde sorgulanabilmesine olanak sağlandığından bahisle, sistemden faydalanmak isteyen belediyelerce Ek-1 ve Ek-2 formların onaylı olarak Bilgi Teknolojileri Dairesine gönderilmesi hususunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden alınan ilgi yazı ve ekleri ilişikte gönderilmiştir.

Bilgilerinizi ve konunun iliniz dahilindeki belediyelere duyurulması hususunda;

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü

                                                                                                      28.11.2013

 Sayı: 2155

İlgi:      a)1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu ve 27/07/2011 tarih 28007 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 57 Seri Numaralı Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği,

b)11/04/2013 tarih 654 sayılı yazımız.

İlgi (a) sayılı Kanun ve Tebliğ kapsamında ilgi (b) yazımızla belediye başkanlıkları tarafından mükelleflerin mesken sayısının ülke düzeyinde sorgulanabilmesine olanak sağlanmıştı.

Yine ilgi (a) sayılı 1319 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrasında, “Devir ve ferağı yapılan bina ve arazinin, devir ve ferağın yapıldığı yıl ile geçmiş yıllara ait ödenmemiş Emlak Vergisinin ödenmesinden devreden ve devralan müteselsilen sorumlu tutulurlar. Devralanın mükellefe rücu hakkı saklıdır. Tapu daireleri devir ve ferağ işlemini, işlemin yapıldığı ayı takip eden ayın 5 inci günü akşamına kadar ilgili belediyelere bildirir. Bu hüküm doğrultusunda belediyeler, devir ve ferağ işlemlerinden sonra devredenden tapu senedi veya herhangi bir belge istemeden devredenin emlak vergisi mükellefiyetini devir ve ferağın yapıldığı yılı takip eden bütçe yılı başından itibaren re’sen terkin edeceklerdir” hükmünü içermektedir.

Bürokrasi ve kırtasiyeciliği artıran işlemlerin ayıklanması, etkin ve verimli hizmet sunulması, vatandaş memnuniyetinin arttırılması ve bilgi formlarının her ay sonunda kağıt ortamında gönderilmesine son verilmesine yönelik olarak tapu ve kadastro müdürlüklerince gerçekleştirilen işlemlerde tahsil edilen harç ve mükellef bilgilerinin ilgili belediye başkanlıkları tarafından takibinin sağlanması amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi Yönetim Projesi kapsamında tapu müdürlükleri tarafından gönderilmesi gereken bilgi formlarının ilgili belediyelere e-devlet üzerinden “Tapu Kadastro Web Uygulaması” olarak sunumuna başlanıldığı için, bu kapsamda hizmet alan belediyelere tapu müdürlükleri tarafından her ay kağıt ortamında gönderilen bilgi formlarının gönderilmesine son verilecektir.

Bu kapsamda servisin kullanımı için;

– Servisi kullanacak sorumlu belediye başkanlığı personelinin ilgili PTT şubelerinden e-devlet şifresi alması,

– İlgili belediye başkanlığı tarafından, sorumlu kişi bilgilerini içeren (Ek-1) formun ve hizmet alınan servis sağlayıcı (Örneğin Telekom) kurumsal dış IP veya IP aralığının belirtildiği örnek (Ek-2) formun doldurularak, Belediye başkanlığı tarafından onaylanması,

– Onaylı Ek-1 ve Ek-2 formların Genel Müdürlüğümüz Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığına gönderilmesi,  

gerekmektedir.

Konunun tüm Belediyelere/Tapu Müdürlüklerine duyurularak sistemden faydalanmak isteyen Belediye Başkanlığı tarafından, (Ek-1) ve (Ek-2) formun onaylı bir şekilde Genel Müdürlüğümüz Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanlığına iletilmesinin sağlanması hususunu;

Bilgilerinize arz ederim.

Davut GÜNEY

Genel Müdür

Yazıldı Güncel Mevzuat

Son Yazılar

  • Sayıştay Daire Kararları
  • İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelik Değişikliği
  • İmar Kanunu Değişiklik Taslağı (TBMM Komisyonlarında Görüşülen..)
  • 2020 Yiyecek Yardımı Tebliği
  • Tahsilat Genel Tebliği

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.

Arşivler

  • Şubat 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Eylül 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Ocak 2019
  • Aralık 2018
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Ağustos 2018
  • Temmuz 2018
  • Haziran 2018
  • Mayıs 2018
  • Nisan 2018
  • Mart 2018
  • Şubat 2018
  • Ocak 2018
  • Aralık 2017
  • Kasım 2017
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Ağustos 2017
  • Temmuz 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Nisan 2017
  • Mart 2017
  • Şubat 2017
  • Ocak 2017
  • Aralık 2016
  • Kasım 2016
  • Ekim 2016
  • Ağustos 2016
  • Temmuz 2016
  • Haziran 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Mart 2016
  • Şubat 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Kasım 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Haziran 2015
  • Mayıs 2015
  • Nisan 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Ekim 2014
  • Eylül 2014
  • Ağustos 2014
  • Temmuz 2014
  • Haziran 2014
  • Mayıs 2014
  • Nisan 2014
  • Mart 2014
  • Şubat 2014
  • Ocak 2014
  • Aralık 2013
  • Kasım 2013
  • Ekim 2013
  • Eylül 2013
  • Ağustos 2013
  • Temmuz 2013
  • Haziran 2013
  • Mayıs 2013
  • Nisan 2013
  • Mart 2013
  • Şubat 2013
  • Ocak 2013
  • Aralık 2012
  • Kasım 2012
  • Ekim 2012
  • Eylül 2012
  • Ağustos 2012
  • Temmuz 2012
  • Haziran 2012
  • Mayıs 2012
  • Nisan 2012
  • Mart 2012

Kategoriler

  • Duyurular
  • Güncel Mevzuat
  • Kategori Dışı
  • Makale ve Görüşler
  • Pratik Bilgiler
  • Seminerler
  • Soru / Cevap
  • Sunumlar
  • Yargı Kararları
  • Yayınlarımız