• ANASAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
  • SEMİNERLER
  • Mevzuat Takip Programı
  • YAYINLARIMIZ
  • Soru / Cevap
  • İLETİŞİM
Follow

Aylık Arşivler : Mart, 2014

Arsa Bilgileri Genelgesi

Mar10
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Yapı İşleri Genel Müdürlüğü

16.08.2013

Sayı: 10908799.755.01/3000

 Konu: Arsa bilgileri

GENELGE

(2013/36)

 İlgi: a) 17.04.2003 tarih ve 479 sayılı mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığının Genelgesi

b)13.04.2005 tarih ve 440 sayılı mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığının Genelgesi

Bakanlığımızca yayımlanan ilgi (a) ve (b) Genelgelerimizde vaziyet planı tanzimi ağırlıklı olmak üzere arsa bilgilerine de değinilmişti. Mevcut genelgelerimizin sadeleştirilmesi, birlikteliğin sağlanması iş ve işlemlerin sağlıklı yürütülmesi hedeflendiğinden her iki konuyu aynı genelgede değerlendirmek konuyu uzatacağı ve hedefinden uzaklaştıracağı düşünülerek arsa bilgileri konusunun ayrı bir genelge olarak düzenlenmesi uygun görülmüştür.

Arsa bilgileri ile ilişkili olarak;

Bakanlığımızca, Kamu Kurum veya Kuruluşlarına ait bina ve tesislerin proje ve yapım işlerinin yürütülmesine başlanmadan önce ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca yatırımın uygulanacağı arsaya ait arsa hukuki bilgileri (tapu, tahsis belgesi, aplikasyon krokisi, imar durumu ve imar planı) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince arsa fiziki bilgilerin (alt yapı bilgileri, plankote, sondaja dayalı zemin etüd raporu) temin ve tanzimleri hususlarında yapılması gerekenler aşağıda belirtilmektedir.

Yatırımcı Kamu Kurum veya Kuruluşlarınca temin edilecek arsa hukuki bilgileri,

– Mülkiyet sınırının imar sınırına uygun hale getirilmesi için gerekli olan ifraz, tevhid yola terk ve yoldan ihdas çalışmaları yapılacaktır.

– İfraz, tevhid yola terk ve yoldan ihdas çalışmaları yapılırken hisseli tapu oluşturulmamalıdır.

– Yukarıda bahsedilen ifraz, tevhid, yola terk ve yoldan ihdas çalışmalarının tamamlanmasından sonra oluşacak yeni parsele ait tapu senedinin veya tapu yerine geçecek Tapu Sicil Müdürlüğünden alınacak Tapu Kayıt Örneğinin, ilgili Kurumundan alınacak aplikasyon krokisinin,

– İlgili Kurumundan alınacak uygulama imar planı paftasının, son bir yıl içinde tanzim edilmiş imar durumunun,

– Yatırımın planlandığı arsanın uygulama imar planları dışında kalması durumunda mevzii uygulama imar planı yaptırılarak, askı süresinin bitiminde onay kararı ile birlikte Bakanlığımıza gönderilecektir.

– Uygulama imar planları ve arsa seçimi yapılırken yapımı planlanan bina ve tesislerin Kurumunca tanzim edilmiş ihtiyaç programında belirtilen alanı sağlayıp sağlamadığı kontrol edilecek, sağlamaması durumunda ya imar planındaki yapılanma şartları ya da arsa sınırlan değiştirilecektir.

– Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılar uygulama imar planında maksada tahsis edilmiş olması gerekmektedir.

– Tapu malikinin Maliye Hazinesi olması durumunda taşınmaz Yatırımcı Kamu Kurum veya Kuruluşuna Milli Emlak Genel Müdürlüğünce tahsis edilecek, tahsis kararında tapuya ait bilgiler bulunacaktır.

– Tapu malikinin Üniversite olması durumunda taşınmaz Yatırımcı Kamu Kurum veya Kuruluşuna ilgili Üniversite Senatosunca tahsis edilecek, tahsis kararında tapuya ait bilgiler bulunacaktır.

– Tapu Malikinin 3.şahıslar olması durumunda 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanununun ilgili maddeleri gereğince kamulaştırma yapılacaktır.

– Tapunun hisseli olması durumunda ya hissedar/hissedarların da Yatırımcı Kamu Kurum veya

Kuruluşuna hisse/hisselerini tahsis etmeleri ya da ortaklığın giderilmesi gerekmektedir.

– Tapu Malikinin taşınmazın tamamını değil de bir kısmını uhdesinde bulundurarak kısmi tahsis yapmak istemesi durumunda tahsis edilecek alanın ifraz edilerek yeni oluşan parselin tahsis işlemleri yapılmalıdır. Bunun mümkün olamaması durumunda ise tahsisi yapan idare ya da idarelerce onaylı tahsisli alanı gösterir aplikasyon krokisinin tahsis kararına eklenmesi gerekmektedir.

– Arsa üzerinde mevcut yapılar varsa bunların korunup korunmayacağı, ya da hangilerinin korunup hangilerinin yıkılacağının ve yıkılacak olanlara ait yıkım kararlarının gönderilmesi, korunacak yapıların, istifade edilecek tesislerin (teshin, sosyal tesis, idare vb.) bildirilmesi, korunacak yapılara ait toplam inşaat alanını bildiren teknik raporun, inşaat ruhsatı, proje ve yapı kullanma izin belgesinin temin edilerek gönderilmesi gerekmektedir.

– Arsa yakınında veya üzerinde akarsu, dere vb. olması durumunda DSİ Bölge Müdürlüğünde sel taşkın riski olup olmadığı, risk olması durumunda alınacak önlemleri içeren görüş alınması gerekmektedir.

– Arsanın orman alanında kalması halinde Orman Genel Müdürlüğü’nün, sit alanında kalması halinde ilgili Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu / Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun uygun görüşü alınmalıdır.

– Arsa üzerinden Enerji Nakil Hattı geçiyorsa ilgili Elektrik Dağıtım Müessesesinden yatayda ve düşeyde çekme mesafelerinin temin edilmesi gerekmektedir.

Valiliklerce (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) temin ve tanzim edilecek arsa fiziki bilgileri;

– İlgili kurumlarından telefon, elektrik, doğalgaz v.b. altyapı bilgileri ile içme suyu temin noktası, bağların yerindeki arazi kotu, boru çapı, hat basıncı gibi bilgiler ile, pissu deşarj noktası, bağlantı yerindeki kanal çapı, arazi kotu, akar kotu, bağlantı noktasının parsel kenarında olmaması durumunda parsel sınırı ile bağlantı noktası arasındaki güzergah (yol) kotları, yağmursuyu ve temel drenajı için bağlantı noktası bilgilerini içeren görüşler temin edilecektir.

– İlgili kurumlarından temin edilecek altyapı bilgilerinin (elektrik, su, kanalizasyon, telefon, data, doğalgaz v.b.) hatları ve kotlarıyla münhanili ve karolajlı plankoteye işlenecektir.

– Plankotede tapu senedinde yer alan arsanın yeri, mevkii, ada ve parsel numarası, alanı vb. bilgilere yer verilecektir.

– Arsada mevcut yapı ve tesisler ile korunmaya değer ağaçların gösterilmesi, yıkım kararı alınan binaların belirtilmesi, münhani ve karolajlarda gösterilmeyen şev gibi diğer topografik verilerin gösterilmesi, ölçümlerin güncel olarak yapılması, halihazır haritalardan ve eski tarihli ölçümlerden faydalanılmaması, arsada ölçüme engel bitki örtüsü bulunması durumunda yapılanma planlanan alanda bunların temizlenerek ölçümlerin alınması gerekmektedir.

– Eleman ve ekipman yetersizliği halinde 14.06.2010 tarih ve 1020 sayılı genelgemiz doğrultusunda belirlenen il gruplarıyla işbirliğine gidilecektir.

– Plankote Valilik (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) antetli olarak 1/200 ölçekli tanzim edilecek, Valilik (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) onaylı ozalit ve dijital ortamda dwg uzantılı CD kopyası gönderilecektir.

– İnşaata başlamadan önce arazi kontrol edilecek topografik değişiklikler varsa plankoteye yansıtılacak ve Bakanlığımıza bildirilecektir.

– Sondaja Dayalı Zemin ve Temel Etüdü yaptırılacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Erdoğan BAYRAKTAR

                                                                                              Bakan

Yazıldı Güncel Mevzuat

6526 Sayılı Kanun

Mar10
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

            

 6 Mart 2014 gün ve 28933 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayınlanan 6526 Sayılı TERÖRLE MÜCADELE KANUNU VE CEZA MUHAKEMESİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’UN 18.maddesiyle yapılan düzenleme;

                  MADDE 18 – 2577 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiş ve (4) numaralı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

                  “Kamu görevlileri hakkında tesis edilen atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgili olarak verilen iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarının gereği; dava konusu edilen kadronun boş olması halinde bu kadroya, boş olmaması halinde ise aynı kurumda kazanılmış hak aylık derecesine uygun başka bir kadroya atanmak suretiyle yerine getirilir. Eski kadro ile atandığı yeni kadro arasında mali haklar bakımından bir fark bulunması durumunda, bu fark 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 91 inci maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.”

              “4. Mahkeme kararlarının süresi içinde kamu görevlilerince yerine getirilmemesi halinde tazminat davası ancak ilgili idare aleyhine açılabilir.”  Şeklindedir.

2577 sayılı İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNUNDA yapılan değişikliklere göre yeni uygulama ;

“ 1- 6 Marttan itibaren, mahkeme kararını kazanan memur, eğer döneceği kadro boş değilse, eski görevine geri dönemeyecektir.

2- Bu düzenleme hem iptal hem de yürütmeyi durdurma davaları için geçerlidir.

3- Bu düzenleme; atama, görevden alma, göreve son verme, naklen veya vekaleten atama, yer değiştirme, görev ve unvan değişikliği işlemleriyle ilgilidir.

4- Mahkemeyi kazanan memur, eski görevi yerine, kazanılmış hak aylığına eşit başka bir kadroya atanacaktır. Eski kadro ile atandığı yeni kadro arasındaki maaş farkı kendisine geri ödenecektir.

5- Mahkeme kararlarını süresi içinde yerine getirmeyen üst yöneticiye direkt dava açılmayacaktır. Dava, idare aleyhine açılacaktır.” Şeklinde yapılacaktır.

Yazıldı Güncel Mevzuat

ÇED RAPORU

Mar07
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü

 

Sayı: 27894554-220.02 – 16550                                                                                 03.10.2013

Konu: ÇED Yönetmeliği

GENELGE

(2013//6)

 

                    03.10.2013 tarihli ve 28784 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5. Maddesi gereğince, ÇED Yönetmeliğinin 15. Maddesi Seçme-Eleme Kriterlerine tabi Yönetmeliğe EK-2’de yer alan projelere ilişkin “ÇED Gereklidir’ veya “ÇED Gerekli Değildir” kararı verme yetkisi Valiliklere devredilmiştir.

Bu itibarla, genelge yayımı tarihi itibariyle yukarıda belirtilen iş ve işlemlerin Valiliğinizce yerine getirilmesi hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

DAĞITIM:

-81 İl Valilisi                                                                                        

                                                                             Erdoğan BAYRAKTAR

                                                                                                     Bakan

Yazıldı Duyurular, Güncel Mevzuat

ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ

Mar06
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

4 Mart 2014  gün ve 28931 sayılı Resmi Gazetede 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Ürettikleri Mal ve Hizmet Tarifeleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun kapsamında ücretsiz veya indirimli yolcu taşıma hizmeti verecek toplu taşıma araçlarının belirlenmesi, toplu taşıma hizmetinin kapsamı ve bu hizmetlerden ücretsiz veya indirimli yararlanmaya ilişkin usul ve esasların tespiti amacıyla düzenlenen ÜCRETSİZ VEYA İNDİRİMLİ SEYAHAT KARTLARI YÖNETMELİĞİ  yayınlanmıştır.

Yazıldı Duyurular

2014 YILI BÜTÇE VE HARCAMA İLKELERİ

Mar06
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

2014 YILI BÜTÇE VE HARCAMA İLKELERİ

2014 YILINDA UYGULANACAK KATSAYILAR

 

14.8.2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmış olan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2014 ve 2015 Yıllarını Kapsayan 2. Dönem Toplu Sözleşmenin 3 üncü maddesinde; Bu Toplu Sözleşmenin, 1.1.2014-31.12.2015 tarihleri arasında uygulanacağı ve uygulamaya ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye, ilgisine göre Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının görevli ve yetkili olduğu,

Söz konusu Sözleşmenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; 1.1.2014-31.12.2014 döneminde geçerli olmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,076791), memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (l,2025), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısının ise (0,02435) olarak uygulanacağı,

Bu Sözleşmenin 7.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde; Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksinin; 2013 yılı Aralık ayı endeksinin 2013 yılı Haziran ayı endeksine göre altı aylık değişim oranının %3’ü aşması halinde, 5 inci maddenin birinci fıkrasında yer alan katsayılar, sözleşme ücreti artış oranları ile ücret tavanları, söz konusu altı aylık veya oniki aylık dönemlere ilişkin

enflasyon rakamının ilan edildiği ayın 1’inden geçerli olmak üzere aşan kısım kadar artırılacağı,

Anılan Sözleşmenin 5 inci maddesinin dördüncü fıkrasında da; Maliye Bakanlığının, 7.maddede öngörülen hallerin gerçekleşmesi durumunda birinci fıkrada belirlenmiş olan katsayıları, sözleşme ücreti artış oranlarını ve ücret tavanlarını, anılan fıkrada belirlenmiş olan artış oranı ile 7.madde uyarınca verilecek enflasyon farkını yansıtacak şekilde yeniden belirleyeceği ve duyuracağı,

Hükmü yer almıştır.

3 Ocak 2014 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2003=100 Temel Yıllı Tüketici Fiyatları Endeksinde, 2013 Yılı Aralık ayında 2013 Yılı Haziran ayına göre %3,27 oranında artış gerçekleşmiştir. Söz konusu Sözleşmenin 7. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen durumun gerçekleşmiş olması nedeniyle, Sözleşmenin 5 inci maddesinin birinci fıkrasıyla belirlenmiş olan katsayılar, sözleşme ücret artış oranları ve ücret tavanları, anılan Sözleşmenin 3. maddesi ile 5.maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan hükümlere istinaden yeniden belirlenmiştir.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan 03.01.2014 tarihli ve 54 sayılı Genelge ile 1.1.2014 – 31.12.2014 döneminde geçerli olmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,076998), memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (1,205274), iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,024416) olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla 2014 yılında söz konusu katsayılar uygulanacaktır.

2014 YILINDA UYGULANACAK SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÜCRETİ

 Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün “Mahalli İdare Sözleşmeli Personeli Ücret Tavanları” konulu 4 Sıra No.lu Genelgesinde;

1.1.2014-31.12.2014 döneminde geçerli olmak üzere; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,076998) olarak; memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (l,205274) olarak; iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,024416) olarak belirlenmiştir.

Bu itibarla, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi çerçevesinde 2014 yılında sözleşmeli personel olarak çalıştırılacakların sözleşmelerinin düzenlenmesinde, sözleşme ücretlerinin tespitinde ve ödenmesinde aşağıda belirtilen hususlara uygun olarak işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Genelgenin 1’inci maddesine göre; 5793 sayılı Kanunun 46 ncı maddesiyle yapılan düzenleme neticesinde, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin beşinci fıkrasında yer alan “İçişleri Bakanlığına ve Maliye Bakanlığına” ibaresi, “İçişleri Bakanlığına” şeklinde değiştirilmiştir. Bu nedenle, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları gereğince düzenlenecek sözleşmelerin örnekleri Maliye Bakanlığına gönderilmeyecektir.

5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde çalıştırılacak sözleşmeli personel için 1.1.2014 tarihinden itibaren geçerli olan aylık net ücret tavanları, asgari geçim indirimi tutarı uygulanmaksızın ve yukarıda belirtilen katsayı rakamları dikkate alınmak suretiyle unvanlar itibarıyla hesaplanmış ve (1) Sayılı Sözleşme Ücreti Cetveli’nde gösterilmiştir.

Buna göre;

a) Belediyeler ve il özel idareleri ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde 1.1.2014 tarihinden sonra da çalıştırılmaya devam olunacak veya 2014 yılında ilk defa istihdam edilmeye başlanacak sözleşmeli personel için (1) Sayılı Sözleşme Ücreti Cetveli’nde gösterilen ücret tavanlarını aşmamak kaydıyla net ücret tespitine yetkilidir.

Genelgenin 2’nci maddesine göre; 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde 2013 yılında çalıştırılan sözleşmeli personelden 2014 yılında da görevlerine devam etmeleri uygun görülenlerin net ücretlerinin tespitine ilişkin yetkili meclis veya yönetim kurulu kararı Ocak/2014 ayı içerisinde alınacak ve ilgililerle 1.1.2014 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yapılacak sözleşmelerin yenileme işlemleri de yine Ocak/2014 ayı içerisinde tamamlanacaktır. Yenilenen bu sözleşme örnekleri ile birlikte sözleşmenin imzalandığı tarihteki memur kadrolarının kadro unvan ve dereceleri itibarıyla dolu-boş durumlarını gösteren cetvellerin, sözleşmeli personele ödenecek net ücretin tespitine ilişkin meclis kararının ve sözleşmeli personel olarak çalıştırılacakların öğrenim durumlarını gösterir belgenin bir örneği de en geç 1.2.2014 tarihine kadar İçişleri Bakanlığına gönderilecektir.

Ayrıca, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına ilişkin uygulamaların ilgili meclis veya yönetim kurulu kararı ile verilen iznin amacına uygun olarak yürütülüp yürütülmediğinin tespiti için, tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına yönelik olarak alınacak meclis veya yönetim kurulu kararlarında her bir kadro unvanı için kaç adet tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına izin verildiği de açıkça karara bağlanacaktır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesi uyarınca hesaplanması gereken asgari geçim indirimi tutarı, aylık net sözleşme ücretinin belirlenmesi aşamasında dikkate alınmayacak ve bu nedenle aylık net sözleşme ücretlerinin tespitinde ekli (1) Sayılı Sözleşme Ücreti Cetveli’nde gösterilen tutarlar aşılmayacaktır. Sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlerin asgari geçim indirimi uygulamasından yararlandırılmasında genel hükümlere uygun olarak işlem tesis edilecektir.

ç) 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlere, sözleşmelerinin 31.12.2014 tarihine kadar geçerli olduğu dikkate alınarak 15.12.2014-31.12.2014 tarihleri arasındaki 17 günlük süre için; 15.12.2014 tarihi itibariyle geçerli olan aylık net sözleşme ücretinin 17/31’i ve bu Genelgenin üçüncü maddesinde belirtilen ek ödemenin 17/31’i tutarında ödeme yapılacaktır.

Genelgenin 3’üncü maddesine göre; 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlere 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre ek ödeme verilmesine ilişkin uygulama, 14.8.2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme”nin 2 nci maddesinde farklı bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. Bu çerçevede, ilgili personel hakkında uygulanması gereken ek ödeme oranları ile bu oranların karşılığı olan ek ödeme tutarı tavanları (2) Sayılı Ek Ödeme Oranları Cetveli’nde gösterilmiştir. Öte yandan, söz konusu sözleşmeli personelin ek ödeme uygulamasından yararlandırılmasında, 3.1.2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar”da belirtilen usul ve esaslar ile birlikte aşağıdaki hususlara uyulacaktır.

a) İlgili personel için, ayrıca bir meclis kararı veya yönetim kurulu kararı alınmaksızın ve 1.1.2014 tarihinden geçerli olmak üzere; 2014 yılına ilişkin sözleşmesinde belirtilen kadro unvanı ile sınırlı olmak kaydıyla sözleşmeli personelin aynı mahalli idarede geçen hizmet süresi hesaplanmak suretiyle ve hesaplanan hizmet sürelerine karşılık olarak bu Genelge’ye ekli (2) Sayılı Ek Ödeme Oranları Cetveli’nde denk gelen ek ödeme oranı üzerinden ek ödeme hesabı yapılacaktır.

5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde kısmi zamanlı olarak çalıştırılan sözleşmeli personel ek ödeme uygulamasından yararlandırılmayacaktır.

Ek ödemeler, sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecek ve bu ödemelerden sigorta primi kesilmeyecek olup, bu ek ödemeden sadece damga vergisi kesilecektir.

ç) Ek ödeme tutarı, mevcut sözleşme örneğinin ücret maddesinden sonra gelmek üzere yeni bir madde olarak sözleşmede gösterilecektir.

Ek ödeme tutarı, maaş bordrosunda sözleşme ücreti ile birleştirilmeksizin ayrı bir sütun halinde ayrıca gösterilecektir.

Genelgenin 4’üncü maddesine göre; 31.12.2014 tarihinde çalıştırılmakta olanlardan 2015 yılında da çalıştırılmaya devam olunacaklar hakkında 31.12.2014 tarihi itibariyle işten çıkış işlemi yapılmayacak, bunların 2015 yılına ilişkin aylık net ücretleri Ocak/2015’de belirlenecek ve kendileri ile 1.1.2015 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde 2015 yılı Ocak ayında sözleşme düzenlenecektir.

Genelgenin 5’inci maddesine göre; Anılan 2. Dönem Toplu Sözleşmenin 8 inci maddesinde, sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların, Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanacağı hükme bağlanmıştır. Buna göre, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde mahalli idarelerde sözleşmeli personel olarak istihdam edilenler, sözleşmelerinde belirtilen unvanda Devlet memuru olarak çalışmakta olanların ödemekte oldukları yemek bedeli kendilerinden tahsil edilmek suretiyle ve anılan Yönetmelik’te belirtilen usul ve esaslar dikkate alınarak 31.12.2015 tarihine kadar yiyecek yardımından yararlandırılmaya devam olunacaktır.

SOSYAL DENGE TAZMİNATI  UYGULAMASI

 375 sayılı KHK’nın Ek 15.maddesinde; Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebileceği, sosyal denge tazminatının ödenebilecek aylık tutarının, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçmemek üzere ilgili belediye ve il özel idaresi ile ilgili belediye ve il özel idaresinde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında anılan Kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirleneceği,

4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde; 375 sayılı KHK’nın ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendîkanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabileceği, bu sözleşmenin bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmayacağı ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamayacağı, yapılacak sözleşme, toplu sözleşme dönemi ile sınırlı olarak uygulanacağı ve sözleşme süresinin hiçbir şekilde izleyen mahalli idareler genel seçimi tarihini geçemeyeceği, mahalli idareler genel seçim tarihini izleyen üç ay içerisinde de toplu sözleşme dönemiyle sınırlı olmak üzere sözleşme yapılabileceği, bu sözleşmeye dayanılarak yapılan ödemelerin kazanılmış hak sayılmayacağı,

İlgili mahalli idarenin; vadesi geçmiş vergi, sosyal güvenlik primi ile Hazine Müsteşarlığına olan borç toplamının gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin yüzde onunu aşması, ödeme süresi geçtiği halde ödenmemiş aylık ve ücret borcu bulunması veya gerçekleşen en son yıla ilişkin toplam personel giderinin, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin belediyelerde yüzde otuzunu, il özel idaresinde yüzde yirmi beşini aşması hallerinde bu madde kapsamında sözleşme yapılamayacağı, sözleşmenin yapılmasından sonra bu koşulların oluşması durumunda mevcut sözleşmenin kendiliğinden hükümsüz kalacağı,

Şeklinde yer almıştır.

Bu düzenleme uyarınca, Kamu İşveren Heyeti Başkanı ile Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası Temsilcisi arasında akdedilen ve 14.08.2013 tarihli ve 28735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Mali ve Sosyal Haklara Dair Toplu Sözleşmenin,

1 inci maddesiyle; Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine, 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesinde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde ödenebilecek sosyal denge tazminatı aylık tavan tutarı en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) %100’üdür. Sosyal denge tazminatının verilmesi yönünde yapılabilecek sözleşmelerde, tavan tutarı aşmamak kaydıyla ödenebilecek tazminatın aylık tutarı, görev yapılan birim ve iş hacmi, görevin önem ve güçlüğü, görev yerinin özelliği, çalışma süresi, kadro veya görev unvanı ile derecesi gibi kriterlere göre farklı olarak belirlenebileceği,

2 nci maddesiyle; 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar”ın 1 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında yer alan sözleşmeli personele yapılmakta olan ek ödeme, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanında sözleşmeli personel olarak geçen hizmet süresine göre aynı kadro unvanı için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen ek ödeme oranları üzerinden, meclis ve yönetim kurulu kararı aranmaksızın anılan Bakanlar Kurulu Kararında belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ödeneceği,

3 üncü maddesiyle; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 22 nci maddesinin son fıkrası, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36 ncı maddesinin son fıkrası ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin son fıkrasında yer alan “20.000” gösterge rakamları “25.000”, “30.000” gösterge rakamları “36.000”olarak uygulanacağı,

4 üncü maddesiyle; Büyükşehir belediyelerine bağlı kuruluşların kadrolarında çalışmakta olan daire başkanlarının 657 sayılı Kanunun 43 üncü maddesi kapsamında ek göstergelerinin 3600 olarak düzenlenmesi konusunda yasal çalışma yapılacağı,

Hüküm altına alınmıştır.

Bu hükümlerden, 4688 sayılı Kanunun 32 nci maddesi uyarınca akdedilecek sözleşmenin konusunun, toplu sözleşmelerde belirlenen tavanı aşmamak kaydıyla belediyeler, bağlı kuruluşları ve il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında çalışan kamu görevlilerine ödenecek sosyal denge tazminatını belirlemek olduğu ve bahsi geçen Kanun hükümleri uyarınca kamu görevlisi tanımı kapsamına giren çalışanların tamamının yapılacak sözleşme hükümlerinden yararlandırılması gerektiği anlaşılmaktadır. Yerel yönetimlerde görev yapan sözleşmeli personelin, imzalanan hizmet kolu sözleşmesi uyarınca ek ödemelerden faydalanabileceği, 5216, 5302 ve 5393 sayılı Kanunlardaki íkramiyeye ilişkin gösterge rakamlarında geçen yıldaki artış oranları korunmuş, büyükşehir belediyelerine bağlı kuruluşların kadrolarında çalışmakta olan daire başkanlarının ek göstergelerini 3600’e çıkarma konusunda yasal çalışma yapılacağı belirtilmiştir.

2014 YILINDA UYGULANACAK KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNUNUN İLGİLİ HÜKÜMLERİ

 A- Mutemetlere Ön Ödeme, Yapılması (Avans Verilmesi):

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun değişik 35 inci maddesinin birinci bendinde; harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabilir. Verilecek avansın üst sınırları merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilir.

2014 yılında verilecek avans miktarı Bütçe Kanununun (İ) Cetvelinde belirlenmiştir; Buna göre;

a)Yapım işleri ile mal ve hizmet alımları için;

1- İllerde, kuruluş merkezlerinde, Büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçeler ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde 1.100 TL,

2- Diğer ilçelerde 560 TL,

c) Şehit cenazelerinin nakli amacıyla 12.700 TL,

ç)Yabancı konuk ve heyetlerin ağırlanması amacıyla görevlendirilecek mihmandarlara 7.400 TL,

d) Mahkeme harç ve giderleri için 26.500 TL, (Ankara, İstanbul ve İzmir il merkezleri için) 74.000 TL,

e) Doğal afetler nedeniyle oluşacak ihtiyaçlar için 58.000 TL,

f) İl dışına yapılacak seyahatlerde kullanılacak akaryakıt giderleri için 5.600 TL,

avans verilebilecektir.

B- Kamu Alacaklarının Silinmesi

5018 sayılı Kanunun 79’uncu maddesinde; Özel mevzuatındaki hükümler saklı kalmak üzere, idare hesaplarında kayıtlı olup 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında izlenen kamu alacakları dışında kalan;

a) Zarurî veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkânı kalmayan,

b) Tahsili için yapılacak takibat giderlerinin asıl alacak tutarından fazla olacağı anlaşılan, kamu alacaklarından merkezî yönetim bütçe kanununda gösterilen tutarlara kadar olanların kayıtlardan çıkarılmasına üst yöneticiler yetkilidir. (a) bendine göre belirlenen tutarı aşan kamu alacaklarından silinmesi öngörülenler merkezî yönetim bütçe kanununda ayrıca gösterilir.

Zarurî veya mücbir sebeplerle takip ve tahsil imkânı kalmayan kamu alacağının miktarı 15.000 TL,

Tahsili için yapılacak takibat giderlerinin asıl alacak tutarından fazla olacağı anlaşılan kamu alacağının miktarı 15 TL‘dir.

C- Belediye Tahsildarlarının Para Yatırma Limiti:

Belediye Tahsilât Yönetmeliğinin değişik 10 uncu maddesinde; “Belediye tahsildarları tahsil ettikleri paraları 15 günde bir vezneye veya belediye hesabının bulunduğu bankaya yatırırlar. Ancak tahsilât tutarının son genel nüfus sayımına göre nüfusu 10.000’e kadar olan yerlerde, 1050 sayılı Muhasebe-i Umumiye Kanununun 83 üncü maddesinin (A) bendinin (a) alt bendi uyarınca, her yıl Bütçe Kanunu ile illerde ita amiri mutemetleri için belirlenen avans limitinin 2 katını, nüfusu 10.000’den fazla olan yerlerde ise, bu limitin 4 katını geçmesi halinde 15 günlük süre beklenmeden vezneye veya bankaya teslim etmeleri zorunludur.” Hükmü yer almaktadır.

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun geçici 9 uncu maddesindeki “Diğer kanunlarla 1050 sayılı Muhasebe-í Umumiye Kanununa yapılan atıflar, bu Kanuna yapılmış sayılır.” hükmüne istinaden 5018 sayılı Kanunun 35 inci maddesinin birinci bendi uyarınca Bütçe Kanununun (İ) Cetvelinde yayımlanan illerde, kuruluş merkezlerinde, büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçeler ve nüfusu 50 bini geçen ilçelerde 1100 TL olarak belirlenen avans verme limitinin Belediye Tahsilât Yönetmeliğinin değişik 10’uncu maddesindeki belediye tahsildarlarının para yatırma limitlerinin hesaplanmasında esas alınabileceği düşünülmektedir.

 

Buna göre, 2014 yılında tahsilât tutarları;

Nüfusu 10.000’e kadar olan belediyelerde 1100×2=2.200 TL’yi

Nüfusu 10.000’den fazla olan belediyelerde 1100×4= 4.400 TL’yi geçen tahsildarların tahsil ettikleri paraları 15 günlük süreyi beklemeden banka veya vezneye yatırmaları gerekmektedir.

2014 YILINDA UYGULANACAK DEVLET İHALE KANUNUNUN İLGİLİ HÜKÜMLERİ

 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun uygulanması ile ilgili bazı parasal sınırlar da Bütçe Kanununa ekli (İ) cetvelinde gösterilmiştir.

İhale İlanlarındaki Parasal Sınırlar:

2886 sayılı Kanunun 17. maddesinin ikinci fıkrasındaki limit 530.000 TL, üçüncü fıkrasındaki limit ise 1.600.000 TL olarak belirlenmiştir.

Buna göre tahmin edilen bedeli 530.000 TL’ye kadar olan ihaleler mahallinde,

530.000 TL – 1.600.000 TL arasında olan ihaleler günlük gazetede,

1.600.000 TL’den fazla olan ihaleler Resmi Gazetede ilan edilmesi gerekmektedir.

Açık Teklif Usulüyle Yapılacak İhalelerde Parasal Sınır:

2886 sayılı Kanunun 45 inci maddesindeki limit 1.600.000 TL olarak belirlenmiştir. Tahmin edilen bedeli 1.600.000 TL’yi aşmayan ihaleler açık teklif usulü ile yapılabilecektir.

Pazarlık Usulüyle Yapılacak İhalelerde Parasal Sınır:

2886 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin (a) fıkrasındaki parasal sınırlar;

İllerde, kuruluş merkezlerinde, büyükşehir belediyesi sınırları içindeki ilçelerde ve nüfusu 50.000’i geçen ilçelerde 58.000 TL,

Diğer ilçelerde 29.000 TL olarak belirlenmiştir.

Bu tutarları geçmeyen ihaleler pazarlıkla yapılabilecektir. Bu parasal limitler 51/a maddesine ilişkindir. Bunun dışındaki bentlere göre yapılacak ihalelerde bir parasal sınır bulunmamaktadır.

Yazıldı Duyurular, Güncel Mevzuat

Enerji Üretim ve Tüketim Kooperatifi

Mar05
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

09.01.2014

 Sayı: 71188846-010.07.02-603

Konu: Enerji Üretim ve Tüketim Kooperatifi

İlgi :Gümrük ve Ticaret Bakanlığının (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü) 25.12.2013 tarihli ve 3603 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda özetle; Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planında belirlenen hedefler doğrultusunda, kooperatif işletmelerinin ekonominin farklı sektörlerinde faaliyet göstermesi yönündeki çalışmalarının devam ettiği,

Son dönemlerde, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde kooperatif kurmak isteyen vatandaşlarımız tarafından Gümrük ve Ticaret Bakanlığından bilgi istenildiği, bu itibarla aynı Kanun çerçevesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek üzere kurulacak kooperatifler için “Enerji Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Ana sözleşmesi”nin hazırlanarak uygulamaya konulduğu, Anasözleşmenin Gümrük ve Ticaret Bakanlığının (Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü)http://koop.gtb.gov.tr web sitesinde yayınlandığı,

Yerel yönetim kuruluşları tarafından söz konusu kooperatiflerin amaç ve faaliyetleri ile ilgili hususlarda vatandaşların bilgilendirilmesinde ve özellikle belediyelerin bu tür organizasyonların kuruluşunu teşvik etmesinde ve desteklemesinde yarar görüldüğü,

Ayrıca, bu tür uygulamalara ilişkin vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla belediyelerce “bilgilendirme toplantıları” düzenlenmesi ve talepte bulunulması halinde toplantılara Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca katkı sağlanacağı belirtilmiştir.

Konunun iliniz dahilindeki mahalli idarelere duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Arsa-Kat Karşılığı İnşaat İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi

Mar05
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

24.01.2014

Sayı: 71188846-250-1850

Konu: Arsa/kat karşılığı inşaat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğünün “arsa/kat karşılığı inşaat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi” konulu 14.01.2014 tarih ve 90192509/759.99/353 sayılı yazısı ve ekleri ilişikte gönderilmiştir.

Konunun iliniz dâhilindeki mahalli idarelere duyulması hususunda;

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

                                                               T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğünün

14.01.2014

 Konu: Arsa/kat karşılığı inşaat işlemlerinin muhasebeleştirilmesi

Sayı: 90192509/759.99/353

Sayıştay Başkanlığınca 2012 yılı kamu idaresi hesaplarında yapılan denetimler sonucunda; Hazine veya kamu idarelerinin mülkiyetindeki taşınmazların inşaat karşılığı devredilmesi işlemleri ile ilgili olarak muhasebe mevzuatında herhangi bir düzenleme bulunmadığından devir işleminin muhasebe kayıtlarına yansıtılmadığı ve söz konusu işlemlerin muhasebe kayıtlarında yer almadığı anlaşılmıştır.

Bilindiği üzere, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliğinin 250-Arazi ve Arsalar Hesabını düzenleyen 172 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (a) bendinin ikinci alt bendinde; bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden önce mevcut olup hesaplarda yer almayan arsa ve arazilerden envanteri yapılanların, tespit edilen değerleri üzerinden 250-Arazi ve Arsalar Hesabına borç, 500-Net Değer Hesabına alacak kaydedileceği, (b) bendinin beşinci alt bendinde ise; üzerine inşaat yapılmak suretiyle veya başka şekillerde arsa ve arazi vasfı ortadan kaldırılarak başka bir maddi duran varlığa dönüştürülen veya eklenen arsa ve arazilerin kayıtlı değerleri üzerinden 250-Arazi ve Arsalar Hesabına, varlığın kayıtlı değeri ile yeni değeri arasında olumlu fark varsa tutarı 600-Gelirler Hesabına alacak, tespit edilen yeni değeri üzerinden ilgili maddi duran varlık hesabına, varlığın kayıtlı değeri ile yeni değeri arasında olumsuz fark varsa tutarın 630-Giderler Hesabına borç kaydedileceği hüküm altına alınmıştır.

Kat karşılığı inşaat yaptırılması ile arsa verilmek üzere inşaat yaptırılmasına ilişkin idareler tarafından taşınmazın devrine ilişkin bilgi ve belgelerin ilgili muhasebe birimlerine verilmesi ve muhasebe birimlerince de bilanço ve nazım hesaplara kaydedilmesi, yükleniciler ile yapılan sözleşmeler kapsamında inşaatların tamamlanarak teslim alınması ve mülkiyetin devri veya kat mülkiyetinín kurulmasını müteakiben anılan Yönetmeliğin 172 nci maddesi hükmü gereğince muhasebe kayıtlarının yapılması gerekmektedir.

Bilgilerini ve uygulama birliğinin sağlanması açısından muhasebeleştirmeye ilişkin işlemlerin ekte yer alan örnek muhasebe kayıtlarına göre yapılması hususunda gereğini rica ederim.

Naci AĞBAL

Bakan a.

Müsteşar

Yazıldı Güncel Mevzuat

2014 Yılına Devredilmeyecek Hesaplar

Mar05
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

31.12.2013

Sayı: 71188846-010.07.02-35009

Konu: 2014 yılına devredilmeyecek hesaplar

İlgi: Maliye Bakanlığının (Muhasebat Genel Müdürlüğü) 26/12/2013 tarih ve 90192509-210.05.02- 13582 sayılı yazısı.

Maliye Bakanlığının ilgide kayıtlı “2014 yılına devredilmeyecek hesaplar” konulu yazısı ilişikte gönderilmiştir.

Konunun iliniz dahilindeki mahalli idarelere duyurulması hususunda;

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

                                                             T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Muhasebat Genel Müdürlüğü

                                                                                         26.12.2013

  Sayı: 90192509-210.05.02- 13582

Sayıştay Başkanlığınca kamu idarelerinin 2012 yılı hesaplarında yapılan denetimler sonucunda 253- Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabının taşınır mallar ile taşınmaz malların kaydı için kullanıldığı, dolayısıyla taşınır kesin hesap cetvellerindeki tutarlar ile mali tablolarda yer alan tutarların hesap düzeyinde karşılaştırılma imkânının olmaması nedeniyle bu hesaba taşınmazların kaydedilmemesinin gerekliği belirtilmiştir.

Diğer taraftan Bakanlığımızca (Muhasebat Genel Müdürlüğü) yürütülen Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği ve Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği değişiklik çalışmalarında, 256-Diğer Maddî- Duran Varlıklar Hesabına kaydedilen tutarların önemli bir kısmının bu hesabın niteliğine uymadığı, ayrıca bu hesabın başka bir amaç için kullanılacak olması nedeniyle söz konusu hesabın yeniden düzenlenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Sayıştay Başkanlığının önerisi ve Bakanlığımızca yapılan tespitler doğrultusunda yapılması gereken işlemler aşağıda açıklanmıştır.

Buna göre,

1- 31/12/2013 tarihine kadar;

a) 253-Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabının; ”253.01.01.99-Diğer Sanayi ve Üretim Tesisleri” yardımcı hesabında kayıtlı bulanan varlıklar ile “253.01.99-Diğer Tesisler” yardımcı hesabında kayıtlı bulunan varlıklar ve bunlara ait amortismanlar tespit edilerek, niteliklerine uygun ilgili hesaplara, yılsonuna kadar niteliği tespit edilemeyenler ise “500.02.03.04-Tesis, Makine ve Cihazlar” yardımcı hesabına aktarılacak ve ”253.01.01.99″, “253.01.99” yardımcı hesap kodlarından 2014 yılına herhangi bir tutarın devretmemesi sağlanacaktır. “500.02.03.04- Tesis, Makine ve Cihazlar” yardımcı hesabında kayıtlı olup sonraki yıllarda niteliği tespit edilenler ise ilgili hesaplara alınacaktır.

b) 256-Diğer Maddi Duran Varlıklar Hesabının; “256.99-Diğer Maddi Duran Varlıklar” yardımcı hesabında kayıtlı bulunan varlıkların tespit edilerek niteliğine uygun ilgili diğer hesaplara, yıl sonuna kadar muhteviyatı tespit edilemeyenler ise “500.02.03,07-Diğer Maddi Duran Varlıklar” yardımcı hesabına aktarılacak ve “256.99” yardımcı hesap kodundan 2014 yılına herhangi bir tutarın devretmemesi sağlanacaktır. “500.02.03.07-Diğer Maddi Duran Varlıklar” yardımcı hesabında kayıtlı olup sonraki yıllarda niteliği tespit edilenler ise ilgili hesaplara alınacaktır.

2- 250-Arazi ve Arsalar Hesabı, 251-Yeraltı ve Yerüstü Düzenleri Hesabı, 252-Binalar Hesabı, 253- I Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabı, 256- Diğer Maddi Duran Varlıklar Hesabı, 257-Birikmiş Amortismanlar Hesabı ve 258- Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında kayıtlı tutarlar, 2014 yılı detaylı hesap planındaki uygun hesap ve yardımcı hesaplara ayrıştırılarak devrettirilecektir.

2014 yılı detaylı hesap planlarında yapılan değişikliklere http://www.muhasebat.gov.tr internet adresindeki mevzuat/genel yazılar bölümünden ulaşılabilir.

Bilgilerini ve konuya ilişkin uygulama birliğinin sağlanmasını teminen yukarıda belirtilen hususlara uyulmasını arz ve rica ederim.

 

Mehmet SARITAŞ

Bakan a.

Genel Müdür

Yazıldı Güncel Mevzuat

Genel Aydınlatma Yönetmeliği Uygulamaları

Mar05
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

                                                           31.01.2014

 

Sayı: 71188846-010.07.02-2313

Konu: Genel Aydınlatma Yönetmeliği Uygulamaları

İlgi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (Enerji İşleri Genel Müdürlüğü) 20.01.2014 tarihli ve 407 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda özetle; 27/07/2013 tarih ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği ve Genel Aydınlatma Tebliği kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra envanter hazırlanması gerektiği,

Ayrıştırması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemelerinin kesinlikle yapılmayacağı belirtilmiştir.

Konunun iliniz dahilindeki mahalli idareler ile ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü

 

20.01.2014

Sayı: 407

İlgi:     a) Kayseri lli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı 26/11/2013 tarihli yazısı,

b) ELDER’in 06/12/2013 tarihli yazısı,

c) Başkent EDAŞ’ın 06/12/2013 tarih ve 1439 ile 1441, 11.12.2013 tarih ve 1525 sayılı yazıları,

d) Uludağ EDAŞ’ın 30.12.2013 tarih ve 41012 sayılı yazısı,

e) TEDAŞ Gn. Md.lüğü’nün 09.12.2013 tarih ve 30164 sayılı yazısı,

i) 04.09.2013 tarih ve 6217 sayılı yazımız,

g) 13.09.2013 tarih ve 6391 sayılı yazımız,

h) 03.12.2013 tarih ve 8066 sayılı yazımız.

Kayseri İli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı, ELDER, Uludağ EDAŞ ve Başkent EDAŞ’ın ilgi (a,b,c,d) yazılarında, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği (Yönetmelik) ve Genel Aydınlatma Tebliği’nin (Tebliğ) uygulanması sırasında oluşan tereddütlerin giderilmesine yönelik yapılacak işlemler hususunda görüş sorulmakladır.

İlgi yazılarda belirtilen bir kısım hususlar Bakanlığımızda yapılan toplantılarda görüşülmüş olup, ilgi (f,g,h) yazılarımızla da cevap verilmiştir.

27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliğinin; “Aydınlatma tesislerinin devri” başlıklı Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Bağlantı anlaşması” başlıklı Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Aydınlatma tesisleri envanteri” başlıklı Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve “Özelleştirilen dağıtım şirketleri” başlıklı (Geçici 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen 31/12/2013 tarihinin 30/06/2014 olarak değiştirilmesine ilişkin Yönetmelik çalışmaları devam etmektedir.

Yükümlülük süresi olarak Yönetmelik, Tebliğ ve ilgi (f) yazımız kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra ekte gönderilen tablonun düzenlenip envanter hazırlanması gerekmektedir. İlgi (g) yazımızda bahsolunduğu gibi ayrıştırılması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemeleri kesinlikle yapılmayacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

 

Metin KİLCİ

Bakan a.

Müsteşar

                                                                 T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

31.01.2014

Sayı: 71188846-010.07.02-2313

Konu: Genel Aydınlatma Yönetmeliği Uygulamaları

İlgi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (Enerji İşleri Genel Müdürlüğü) 20.01.2014 tarihli ve 407 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda özetle; 27/07/2013 tarih ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği ve Genel Aydınlatma Tebliği kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra envanter hazırlanması gerektiği,

Ayrıştırması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemelerinin kesinlikle yapılmayacağı belirtilmiştir.

Konunun iliniz dahilindeki mahalli idareler ile ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü

 

20.01.2014

Sayı: 407

İlgi:     a) Kayseri lli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı 26/11/2013 tarihli yazısı,

b) ELDER’in 06/12/2013 tarihli yazısı,

c) Başkent EDAŞ’ın 06/12/2013 tarih ve 1439 ile 1441, 11.12.2013 tarih ve 1525 sayılı yazıları,

d) Uludağ EDAŞ’ın 30.12.2013 tarih ve 41012 sayılı yazısı,

e) TEDAŞ Gn. Md.lüğü’nün 09.12.2013 tarih ve 30164 sayılı yazısı,

i) 04.09.2013 tarih ve 6217 sayılı yazımız,

g) 13.09.2013 tarih ve 6391 sayılı yazımız,

h) 03.12.2013 tarih ve 8066 sayılı yazımız.

Kayseri İli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı, ELDER, Uludağ EDAŞ ve Başkent EDAŞ’ın ilgi (a,b,c,d) yazılarında, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği (Yönetmelik) ve Genel Aydınlatma Tebliği’nin (Tebliğ) uygulanması sırasında oluşan tereddütlerin giderilmesine yönelik yapılacak işlemler hususunda görüş sorulmakladır.

İlgi yazılarda belirtilen bir kısım hususlar Bakanlığımızda yapılan toplantılarda görüşülmüş olup, ilgi (f,g,h) yazılarımızla da cevap verilmiştir.

27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliğinin; “Aydınlatma tesislerinin devri” başlıklı Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Bağlantı anlaşması” başlıklı Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Aydınlatma tesisleri envanteri” başlıklı Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve “Özelleştirilen dağıtım şirketleri” başlıklı (Geçici 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen 31/12/2013 tarihinin 30/06/2014 olarak değiştirilmesine ilişkin Yönetmelik çalışmaları devam etmektedir.

Yükümlülük süresi olarak Yönetmelik, Tebliğ ve ilgi (f) yazımız kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra ekte gönderilen tablonun düzenlenip envanter hazırlanması gerekmektedir. İlgi (g) yazımızda bahsolunduğu gibi ayrıştırılması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemeleri kesinlikle yapılmayacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Metin KİLCİ

Bakan a.

Müsteşar

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

31.01.2014

Sayı: 71188846-010.07.02-2313

Konu: Genel Aydınlatma Yönetmeliği Uygulamaları

İlgi: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının (Enerji İşleri Genel Müdürlüğü) 20.01.2014 tarihli ve 407 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda özetle; 27/07/2013 tarih ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği ve Genel Aydınlatma Tebliği kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra envanter hazırlanması gerektiği,

Ayrıştırması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemelerinin kesinlikle yapılmayacağı belirtilmiştir.

Konunun iliniz dahilindeki mahalli idareler ile ilgili kurum ve kuruluşlara duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI

Enerji İşleri Genel Müdürlüğü

 

20.01.2014

Sayı: 407

İlgi:     a) Kayseri lli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı 26/11/2013 tarihli yazısı,

b) ELDER’in 06/12/2013 tarihli yazısı,

c) Başkent EDAŞ’ın 06/12/2013 tarih ve 1439 ile 1441, 11.12.2013 tarih ve 1525 sayılı yazıları,

d) Uludağ EDAŞ’ın 30.12.2013 tarih ve 41012 sayılı yazısı,

e) TEDAŞ Gn. Md.lüğü’nün 09.12.2013 tarih ve 30164 sayılı yazısı,

i) 04.09.2013 tarih ve 6217 sayılı yazımız,

g) 13.09.2013 tarih ve 6391 sayılı yazımız,

h) 03.12.2013 tarih ve 8066 sayılı yazımız.

Kayseri İli Genel Aydınlatma Komisyonu Başkanlığı, ELDER, Uludağ EDAŞ ve Başkent EDAŞ’ın ilgi (a,b,c,d) yazılarında, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun geçici 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği (Yönetmelik) ve Genel Aydınlatma Tebliği’nin (Tebliğ) uygulanması sırasında oluşan tereddütlerin giderilmesine yönelik yapılacak işlemler hususunda görüş sorulmakladır.

İlgi yazılarda belirtilen bir kısım hususlar Bakanlığımızda yapılan toplantılarda görüşülmüş olup, ilgi (f,g,h) yazılarımızla da cevap verilmiştir.

27/07/2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliğinin; “Aydınlatma tesislerinin devri” başlıklı Geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında, “Bağlantı anlaşması” başlıklı Geçici 2 nci maddesinin birinci fıkrasında, “Aydınlatma tesisleri envanteri” başlıklı Geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında ve “Özelleştirilen dağıtım şirketleri” başlıklı (Geçici 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen 31/12/2013 tarihinin 30/06/2014 olarak değiştirilmesine ilişkin Yönetmelik çalışmaları devam etmektedir.

Yükümlülük süresi olarak Yönetmelik, Tebliğ ve ilgi (f) yazımız kapsamında dağıtım şirketlerince belediyeler ile kamu kurum ve kuruluşları nezdinde gerekli devir işlemlerinin gerçekleştirilmesi, genel aydınlatmanın mevcut durumu ile ve ayrıştırmaların mevzuata uygun olarak yapılmasından sonraki durumunu gösteren tek hat şemasının hazırlanarak ilgili kurum ve Tedaş temsilcileriyle birlikte kontrollerinin eş zamanlı olarak yapılmasından sonra ekte gönderilen tablonun düzenlenip envanter hazırlanması gerekmektedir. İlgi (g) yazımızda bahsolunduğu gibi ayrıştırılması yapılmayan genel aydınlatma kapsamındaki yerlerin ödemeleri kesinlikle yapılmayacaktır.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

 

Metin KİLCİ

Bakan a.

Müsteşar

 

 

 

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

6525 VE 6527 SAYILI KANUNLARLA YAPILAN EK VE DEĞİŞİKLİKLER

Mar03
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

   

6525 VE 6527  SAYILI KANUNLARLA YAPILAN EK VE DEĞİŞİKLİKLER

             *** 27 ŞUBAT 2014 GÜN VE 28926 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN 6525 SAYILI BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNLA YAPILAN  EK  VE DEĞİŞİKLİKLER;

MADDE 7 ‒ 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesine aşağıdaki (E) fıkrası eklenmiş, mevcut (E) fıkrası (F) olarak teselsül ettirilmiştir.

“E) Memurlara; en az yüzde 70 oranında engelli ya da süreğen hastalığı olan çocuğunun (çocuğun evli olması durumunda eşinin de en az yüzde 70 oranında engelli olması kaydıyla) hastalanması hâlinde hastalık raporuna dayalı olarak ana veya babadan sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar mazeret izni verilir.”

MADDE 20- 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanununun 4 üncü maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “il özel idaresi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, il özel idaresi bulunmayan illerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 21 ‒ 4562 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“OSB; kamulaştırma işlemlerini Valilik, İl Özel İdaresi, Belediye veya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına yaptırabilir.”

MADDE 22 ‒ 4562 sayılı Kanunun 7 nci maddesinin üçüncü fıkrasında geçen “Müteşebbis heyette yer alan üyeler” ibaresinden sonra gelmek üzere “vali hariç” ibaresi ile dördüncü fıkrasında yer alan “il özel idaresi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, il özel idaresi bulunmayan illerde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 25 ‒ 4562 sayılı  Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa    aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 12 ‒ 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinin beşinci fıkrası uyarınca tüzel kişiliği kaldırılan il özel idarelerinin katılımcı kuruluş olarak OSB’lerde sahip olduğu tüm hak, yetki ve mükellefiyetler, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına devredilir.”

MADDE 27 ‒ 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanununun 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Üyelerinin tamamı il özel idarelerinden oluşan ulusal düzeydeki birlik için Birlik Başkanı, İçişleri Bakanlığı Müsteşarıdır.”

MADDE 28 ‒ 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 12 nci maddesinin son fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bu hüküm, belde iken sakinleri orman köylüsüne tanınan hak, sorumluluk ve imtiyazlardan yararlanan mahalleye dönüştürülen beldeler için de geçerlidir.”

MADDE 37 -Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

 “EK MADDE 1 –

(5) Büyükşehir belediyesi bulunan illerde büyükşehir belediyesinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az binde biri oranında ve diğer illerde ise il özel idaresinin gerçekleşen en son yıl bütçe giderinin en az yüzde biri oranında bu idarelerce, Başkanlıkça uygun görülen afet ve acil durumlar ile sivil savunmaya ilişkin hizmetler kapsamındaki yatırım projeleri için harcama yapılır. Bu husustaki usul ve esaslar Başkanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 39 ‒ 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun geçici 1 inci maddesinin yirmibeşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(25) Bakanlıklar ve merkezi idare kuruluşları tarafından il özel idarelerine kaynak aktarılmış olan işlerden, özel idarelerin tüzel kişiliğinin kalkacağı tarihe kadar tamamlanamayacak olanlar, 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 28/A maddesine göre kurulan yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına devredilir. Söz konusu işlere ilişkin kaynakların devir tarihine kadar kullanılmayan kısımları İçişleri Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına ödenir ve genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilir. Gelir kaydedilen bu tutarlar karşılığını bütçesinin ilgili tertiplerine ödenek kaydetmeye ve bu ödeneklerden harcanmayan tutarları ertesi yıl bütçesine devren ödenek kaydetmeye İçişleri Bakanlığı yetkilidir. Yüklenici firma ile il özel idareleri arasındaki sözleşme, kaynağın gönderildiği ilgili yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına devredilir. Mevzuattan kaynaklanan tüm hak, alacak, borç ve diğer ilişkilerde muhatap, devrin yapıldığı yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarıdır.”

               ***  1 MART 2014 GÜN VE 28928 SAYILI RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN 6527 SAYILI BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUNLA  YAPILAN  EK  VE DEĞİŞİKLİKLER;

MADDE 5 – 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasına aşağıdaki paragraf eklenmiştir.

“Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan miktar ve tutarların, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alınarak uygulanır. Şu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamaz. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”

MADDE 6 – 2464 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 “GEÇİCİ MADDE 7- 2013 yılında uygulanmak üzere belediye meclislerince belirlenmiş olan; bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasının ikinci paragrafı gereğince Bakanlar Kurulunca tespit edilecek karar yürürlüğe girinceye kadar uygulanmaya devam edilir.”

MADDE 8 – 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 84 üncü maddesinin üçüncü fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“83 üncü maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulunanlar hariç olmak üzere, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüzel kişilerden; şube personeli, vekil, mümessil gibi yetkili temsilcilerin şahsi kusurlarından kaynaklanan ve bu maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen fiil veya davranışları sebebiyle haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmesi gerektiği idarece tespit edilenlerden, verilecek bir aylık süre içinde ihale bedelinin üç katı tutarında tazminatı peşin olarak ödeyenler hakkında ihaleden yasaklama kararı verilmez.”

MADDE 9 – 2886 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 4- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, 83 üncü maddede belirtilen fiil veya davranışlarda bulunanlar hariç olmak üzere, Türkiye genelinde faaliyet gösteren tüzel kişilerden; şube personeli, vekil, mümessil gibi yetkili  temsilcilerin şahsi kusurlarından kaynaklanan ve 84 üncü maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen fiil veya davranışları sebebiyle haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilmesi gerektiği idarece tespit edilenlerden henüz yasaklama kararı verilememiş olanlar hakkında da 84 üncü maddenin dördüncü fıkrası hükmü uygulanır.”

MADDE 25 – 25/2/1998 tarihli ve 4342 sayılı Mera Kanununun geçici 3 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Birinci fıkrada nitelikleri belirtilen taşınmazlardan Hazine adına tescil edilmesi gerekirken belediyeler adına tescil edilen ve belediyelerce konut veya iş yeri yapılmak üzere bedelsiz olarak veya bedeli karşılığında gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine tahsis edilen ancak, Hazinece ilgili belediye aleyhine açılan davalar sonucunda mera olarak sınırlandırılmasına ve özel siciline yazılmasına karar verilmesi üzerine mera özel siciline yazılan fakat daha sonra bu Kanun hükümlerine göre meralık vasfı değiştirilerek Hazine adına tescil  edilen  taşınmazlar  ile  doğrudan  Hazine  adına  tesciline karar verilen taşınmazlardan; herhangi bir kamu hizmeti için gerekli olmayan, Hazinece herhangi bir tasarrufa konu edilmeyen ve hâlen tapuda Hazine adına kayıtlı olan taşınmazlar, tahsis tarihindeki arsa değerine devir tarihine kadar geçen süre için yasal faiz eklenerek belirlenecek bedelin ilgililerce Hazineye ödenmesi kaydıyla adlarına tahsis yapılanlara veya bunların haleflerine devredilir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Bakanlığın görüşü alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenir.”

Yazıldı Güncel Mevzuat
Onceki Sayfa ←

Son Yazılar

  • Sayıştay Daire Kararları
  • İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelik Değişikliği
  • İmar Kanunu Değişiklik Taslağı (TBMM Komisyonlarında Görüşülen..)
  • 2020 Yiyecek Yardımı Tebliği
  • Tahsilat Genel Tebliği

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.

Arşivler

  • Şubat 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Eylül 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Ocak 2019
  • Aralık 2018
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Ağustos 2018
  • Temmuz 2018
  • Haziran 2018
  • Mayıs 2018
  • Nisan 2018
  • Mart 2018
  • Şubat 2018
  • Ocak 2018
  • Aralık 2017
  • Kasım 2017
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Ağustos 2017
  • Temmuz 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Nisan 2017
  • Mart 2017
  • Şubat 2017
  • Ocak 2017
  • Aralık 2016
  • Kasım 2016
  • Ekim 2016
  • Ağustos 2016
  • Temmuz 2016
  • Haziran 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Mart 2016
  • Şubat 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Kasım 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Haziran 2015
  • Mayıs 2015
  • Nisan 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Ekim 2014
  • Eylül 2014
  • Ağustos 2014
  • Temmuz 2014
  • Haziran 2014
  • Mayıs 2014
  • Nisan 2014
  • Mart 2014
  • Şubat 2014
  • Ocak 2014
  • Aralık 2013
  • Kasım 2013
  • Ekim 2013
  • Eylül 2013
  • Ağustos 2013
  • Temmuz 2013
  • Haziran 2013
  • Mayıs 2013
  • Nisan 2013
  • Mart 2013
  • Şubat 2013
  • Ocak 2013
  • Aralık 2012
  • Kasım 2012
  • Ekim 2012
  • Eylül 2012
  • Ağustos 2012
  • Temmuz 2012
  • Haziran 2012
  • Mayıs 2012
  • Nisan 2012
  • Mart 2012

Kategoriler

  • Duyurular
  • Güncel Mevzuat
  • Kategori Dışı
  • Makale ve Görüşler
  • Pratik Bilgiler
  • Seminerler
  • Soru / Cevap
  • Sunumlar
  • Yargı Kararları
  • Yayınlarımız