• ANASAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
  • SEMİNERLER
  • Mevzuat Takip Programı
  • YAYINLARIMIZ
  • Soru / Cevap
  • İLETİŞİM
Follow

Aylık Arşivler : Nisan, 2014

Büyükşehir Belediyelerinin ilçe belediyelerinde mali ve ayni yardımlarda uyacakları yöntem hakkında İdare Mahkemesi kararı

Nis30
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

 

 

GAZETELERDEN;

 

Büyükşehir Belediyelerinin ilçe belediyelerinde mali ve ayni yardımlarda uyacakları yöntem hakkında İdare Mahkemesi kararında;

 

İ….Büyükşehir Belediye Meclisinin bazı  üyelerinin , finanse edilecek projenin belirsiz olması, belediye başkanına sınırları belli olmayan geniş bir yetki verilmesi ve meclise ait yetkinin devrinin de hukuka aykırılık taşıması gerekçeleriyle 4 Ocak 2011 tarihli belediye meclis kararının iptali için dava açtı. 6 Mart 2014’te davayı karara bağlayan İstanbul 8. İdare Mahkemesi 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 27. maddesinde “…Büyükşehir Belediyesi, kesinleşmiş bütçe gelirinin yüzde 10’unu aşmamak ve bütçede ödeneği ayrılmış olmak şartıyla ilgili belediyelerin yatırım programında yer alan projelerin finansmanı için büyükşehir belediye başkanının teklifi ve meclis kararıyla ilçe ve ilk kademe belediyelerine mali ve ayni yardım yapabilir.” Hükmüne yer verdiğini anımsatarak,5216 sayılı Kanun hükmüne göre projelerin finansmanı konusundaki yetkinin belediye meclisinde olduğuna dikkat çekilen kararda, söz konusu yetkinin devrine ilişkin hükmün Kanunda yer almadığı belirtildi. Belediye meclisine ait olan söz konusu yetkinin üstelik sınırları, hangi belediyenin hangi projesi için ve ne miktarda olacağı konusunda belirginlik içermeyen meclis kararı ile belediye başkanına devrinin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu vurgulandı. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığına hükmederek oybirliği ile meclis kararını iptal etti.

 

Yazıldı Duyurular, Yargı Kararları

Bakanlık Genelgeleri

Nis29
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli idareler Genel Müdürlüğü

 

07.03.2014

Sayı: 46620203-000-5063

Konu: 2863 Sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü Maddeleri

Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan 25/02/2014 tarihli ve 38912 sayılı yazıda;

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 13 ve 14 üncü maddelerinde, Hazineye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olup korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı ile bunlara ait koruma sınırları dahilindeki taşınmaz mallarla ilgili satış, hibe, kiralama, devir, terk, tahsis, irtifak ve intifa hakkı tesisi vb. konularda Bakanlıkları izninin alınması hükmünün yer aldığı belirtilerek,

2863 Sayılı Kanun Kapsamında bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı ile bunlara ait kor’uma sınırları dahilindeki taşınmaz mallarla ilgili satış, hibe, kiralama, devir, terk, tahsis, irtifak ve intifa hakkı tesisi vb. konularda anılan Kanun maddeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı görüşünün alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenmektedir.

Bilgilerinizi rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli idareler Genel Müdürlüğü

13.03.2014

Sayı: 29102412-000-5612

Konu: Adres Kayıt Sistemi Numarataj İşlemleri

İlgi: Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 11/03/2014 tarih ve 23042 sayılı yazısı.

Bilindiği üzere; 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 49 uncu maddesi gereğince, yetkili idareler sorumluluk alanlarındaki adres bileşenlerini adres standardına uygun olarak tanımlayıp bunlara değiştirilemeyecek sabit tanıtım numarası vererek mahallindeki bütün adresleri kapsayacak şekilde adres bilgilerini oluşturmakla yükümlüdür. Herhangi bir sebeple sabit tanıtım numarası dışında adres bileşenlerinde yapılan değişiklikler de il özel idaresi ve belediyelerce takip edilerek ulusal adres veri tabanına işlenmesi gerekmektedir.

Adres Kayıt Sistemi web arayüzü ekranlarında değişiklikler yapıldığını, 07 Nisan 2014 tarihinde gerçek ortama aktarılacağını belirten Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün ilgi yazısı ve eki “Kullanma Klavuzu” ekte sunulmaktadır.

Bilgi edinilerek, konunun iliniz dahilindeki il özel idaresi, belediyeler ve organize sanayi bölge müdürlüklerine duyurulması ve gereğinín ifası hususunda,

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

T.C.

NÜFUS VE VATANDAŞLIK İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

11.03.2014

Sayı: 23042 sayılı yazısı.

İlgi: 28.02.2014 tarihli ve 30425379-121.03-19828 sayılı yazı

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 49 uncu maddesi gereğince, yetkili idareler (il özel idaresi, belediyeler ve organize sanayi bölge müdürlükleri) sorumluluk alanlarındaki adres bileşenlerini adres standardına uygun olarak tanımlayıp bunlara değiştirilemeyecek sabit tanıtım numarası vererek mahalindeki bütün adresleri kapsayacak şekilde adres bilgilerini oluşturmakla yükümlüdür. Herhangi bir sebeple sabit tanıtım numarası dışında adres bileşenlerinde yapılan değişiklikler de il özel idaresi ve belediyelerce takip edilerek ulusal adres veri tabanına işlenir.

Anılan Kanunun 49 ve 53 üncü maddeleri çerçevesinde Genel Müdürlüğümüz Ulusal adres veri tabanının etkin, süratli ve güncel şekilde oluşturulması ve yürütülmesinden sorumludur. Bu çerçevede 2007 yılında oluşturulan Ulusal adres veri tabanı, Genel Müdürlüğümüz tarafından sunulan Adres Kayıt Sistemi web ara yüzü kullanılarak yetkili idareler tarafından Adres ve Numaralamaya ilişkin Yönetmelik hükümleri esas alınarak veri girişi yapılmak suretiyle güncellenmektedir.

İlgi yazımızda da belirtildiği üzere yetkili idareler tarafından gelen istek ve öneriler ile doğru veri girişini sağlamak amacıyla Adres Kayıt Sistemi web arayüzü ekranlarında değişiklikler yapılmış olup, 07 Nisan 2014 tarihinde gerçek ortama aktarılacaktır. Söz konusu ekranlara ilişkin “Kullanma Klavuzu” ekte sunulmuş olup, ayrıca adres.nvi.gov.tr sayfasından yayınlanacaktır.

Adres Kayıt Sistemi web arayüzü kullanımında yapılan değişikliğin il özel idareleri, belediyeler ve organize sanayi bölge müdürlüklerine duyurulması hususunda bilgi ve gereğini arz ederim.

Etem ACAR

Genel Müdür a.

Genel Müdür Yardımcısı

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli idareler Genel Müdürlüğü

17.03.2014

Sayı: 71188846-250-5953

Konu: Asansör yıllık kontrol faaliyetleri

İlgi; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 27/02/2014 tarih ve 882 sayılı yazısı.

İlgi yazıda özetle; asansörlerin işletilmesi, aylık bakımı ile yıllık kontrolüne ilişkin şartların 18/11/2008 tarih ve 27058 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında belirlendiği.

Mezkûr Yönetmelik çerçevesinde asansörlerin yıllık kontrolünün; yapının bulunduğu alan ile yetkili valilikler, belediyeler ve mevzuat çerçevesinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi düzenleme yetkisi bulunan idareler ile protokol imzalayan A tipi muayene kuruluşlarına yaptırılması gerektiği,

Ancak yapılan incelemede, ülkemiz genelindeki belediyelerin tamamı göz önüne alındığında, sınırlı sayıda belediyenin A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzaladığının anlaşıldığı,

Kişilerin can ve mal güvenliğinin temini için asansör yıllık kontrol faaliyetlerinin yaygınlığı ve sürdürülebilirliğinin artırılmasının önem arz ettiği, bu çerçevede belediyelerin mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarını yerine getirmeleri amacıyla Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliğinde belirlenen kriterlere uygun olarak seçilecek A tipi muayene kuruluşları ile protokol yapmaları hususunda bilgilendirilmeleri talep edilmektedir.

Konunun iliniz dahilindeki belediyelere duyurulması hususunda;

Bilgi ve gereğini arz ve rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli idareler Genel Müdürlüğü

12.03.2014

Sayı: 30546965-000-5375

Konu: Belediye Gelirleri Kanununda yer alan maktu vergi ve harçlar

Bilindiği gibi; 19.5.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Anayasa Mahkemesinin E: 2010/62, K:2011/175 sayılı kararı ile belediye meclislerine kanunda gösterilen alt ve üst sınırları arasında vergi ve harçlarını belirleme konusunda yetki veren 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 96/B maddesi iptal edilmiş, iptal kararı, Resmi Gazetede yayımından 1 yıl sonra 19 Mayıs 2013 tarihinde yürürlüğe girmişti. İptal kararındaki gerekçeler dikkate alınarak 2464 sayılı Kanunda değişiklik yapan 24/5/2013 tarihli ve 5487 sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun 11 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak, bazı vergi ve harçlarla ilgili kanunda belirtilen alt ve üst sınırlar arasında tespit yapmaya dair belediye meclisine verilen yetkiler Bakanlar Kuruluna bırakılmıştı. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararından ilki 19 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 18 Aralık 2013 tarihli Resmi Gazetede, ikincisi 18 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Son Bakanlar Kurulu Kararı ile önceki 2014/5896 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlükten kaldırılarak, söz konusu vergi ve harçlarla ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştı.

Ancak, bu defa 1 Mart 2014 tarihli ve 28928 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6527 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasına “Ancak, bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (lll) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunda belirtilen en alt ve en üst sınırları aşmamak şartıyla mahallin çeşitli semtleri arasındaki sosyal ve ekonomik farklılıklar göz önünde tutularak ilgili belediye meclislerinin önerisi, İçişleri Bakanlığının görüşü ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca tespit edilir. Tespit edilen bu tutarlar, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre belirlenen yeniden değerleme oranında artırılır. Bu şekilde hesaplanan miktar ve tutarların, virgülden sonraki iki hanesi dikkate alınarak uygulanır. Şu kadar ki, bu miktar ve tutarlar ilgili tarifeler için belirlenen en çok tutarı aşamaz. Bu uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir, şeklinde fıkra eklenmiş, aynı Kanunun 6 ncı maddesiyle de 2464 sayılı Kanuna “2013 yılında uygulanmak üzere belediye meclislerince belirlenmiş olan; bu Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, Kanunun 96 ncı maddesinin (A) fıkrasının ikinci paragrafı gereğince Bakanlar Kurulunca tespit edilecek karar yürürlüğe girinceye kadar uygulanmaya devam edilir.” şeklindeki geçici 7 nci madde eklenmiştir.

6527 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda yapılan düzenlemeler çerçevesinde; yeni Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılıncaya kadar 2464 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde, 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (III) numaralı bendinde, 56 ncı maddesinde, 60 ıncı maddesinde ve 84 üncü maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinde yer alan maktu vergi ve harç tarifeleri, belediye meclislerince 2013 yılında uygulanmak üzere belirlenmiş olan miktarlar üzerinden uygulanmaya devam edilecektir.

Öte yandan, 6360 sayılı Kanun ile yeni kurulan belediyeler, ilk mahalli idareler genel seçimiyle tüzel kişilik kazanacaklardır. Yeni kurulan belediyelerinin söz konusu vergi ve harçlar ile ilgili olarak 2013 yılı için maktu vergi ve harç tarifeleri olmadığından, bahse konu belediyelerin;

1-İl belediye sınırları içinde sıfırdan kurulan belediyelerin, il belediye meclislerince,

2-Sınırları genişleyen veya belde belediyesi iken ilçe belediyesine dönüşen belediyelerin, kendi belediye meclislerince,

3-Birden fazla belediye kısımlarından oluşan belediyelerin, ilçe merkezi olarak belirlenen belediye meclislerince,

2013 yılı için tespit edilen tarifeleri, uygulamaları gerektiği değerlendirilmektedir.

Konunun iliniz dahilindeki belediyelere duyurulması hususunda;

Bilgi ve gereğini rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli idareler Genel Müdürlüğü

10.03.2014

Sayı: 72976973-2505184

Konu: İmar Planları

İmar Planları konulu, Genelkurmay Başkanlığı’nın 31/01/2014 tarih ve 17640 sayılı yazısı ilişikte gönderilmiştir.

Bilgi ve gereğini arz/rica ederim.

 

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

 

T.C.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI

31.01.2014

Sayı: 17640

İlgi:         (a) 2565 sayılı Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu.

(b) Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği.

(c) Başbakanlığın 19 Haziran 2012 tarihli “Önemli Tesis Kriterleri” konulu genelgesi.

(ç) Gnkur.Bşk.lığının 28 Ekim 2013 tarihli ve HRK:26702250-3270-97753-l3/06 Pl.Hrk.D.As.Güv.ve Hd.Hiz.Ş. sayılı ve “Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgelerinde Yetkili Komutanlıkları” konulu yazısı.

1. Muhtelif imar planları ile ilgili olarak, plan yapma yetkisine sahip kurum/kuruluşlar tarafından Genelkurmay Başkanlığından görüş talep edilmekle birlikte, imar planlarına görüş verilmesi ile ilgili olarak, Genelkurmay Başkanlığına doğrudan görev veren herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır.

2. İmar planları; ilgi (a, b ve c) mevzuat kapsamında, “Askeri Yasak Bölgeler” ve “Askeri Güvenlik Bölgeleri” ile “Önemli Tesis Kriterleri” bakımından, Genelkurmay Başkanlığını dolaylı olarak ilgilendirmektedir.

3. İlgi (a) Kanunun 27’nci maddesi kapsamında Başbakanlık tarafından her yıl düzenlenerek bir genelge ile yayımlanan “Önemli Tesis Kriterleri” doğrultusunda yurt içinde yapılacak kamu ve özel sektöre ait stratejik önemi haiz tesislerin coğrafi konumları ve yerleri tespit edilirken Genelkurmay Başkanlığının askeri gerekler yönünden olumlu görüşünün alınması zorunludur. Önemli tesis kriterleri kapsamındaki işlemlerde uyulması gereken kurallar EK-A’dadır. Bu kapsamda;

a. Genelkurmay Başkanlığından tesisin imar planının yapılması sırasında da görüş alınabilmektedir. Bu görüş, imar planlarına yönelik olarak değil, tesisin coğrafi yer seçimine ilişkin olarak verilmektedir. Önemli tesis kriterleri kapsamında, tesisin coğrafi konumu ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığınca görüş verilen konularda tesislerin imar planlarına ayrıca görüş verilmemektedir. İlgi (b) Yönetmelik’in 26’ncı maddesi uyarınca Genelkurmay Başkanlığı görüşü sadece ilgili Bakanlık tarafından talep edilebilmektedir. İlgili bakanlık dışında özel sektör ya da kamu kurum/kuruluşlarından gelen taleplere görüş bildirilmemektedir.

b. Ayrıca; bahse konu Genelge kapsamına giren tesislere ilişkin olarak görüş sorulmadan önce görüş sorulan tesisin “Önemli Tesis Kriterleri” kapsamına girip girmediğinin ilgili bakanlıkça değerlendirilmesi ve bu kapsamda Genelkurmay Başkanlığı görüşü alınması gerekiyorsa talebin ilgili bakanlık tarafından gönderilmesi önem arz etmektedir.

4. Önemli tesis kriterleri kapsamında yer almayan tesislere ait imar planları ile ilgili olarak ise başvuruların imar planı yapmaya/yaptırmaya yetkili kurum/kuruluşlar ile özel sektör ve şahıslar tarafından EK-B’de belirtilen prosedüre uygun olarak Milli Savunma Bakanlığına yapılması, Genelkurmay Başkanlığına ya da yetkili komutanlıklara doğrudan görüş sorulmaması gerekmektedir. “Askeri Yasak Bölge” veya “Askeri Güvenlik Bölgesi” içerisinde kalan ve onaylı imar planı bulunan bölgelerde, imar planı değişiklikleri için de aynı şekilde EK-B’deki esasların uygulanmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Önemli Tesis Kriterleri Kapsamındaki Stratejik Tesislere Yönelik Yapılacak işlemlerde Uyulması Gereken Kurallar (EK-A)

2565 sayılı Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’nun 27’nci maddesi kapsamında Başbakanlık tarafından her yıl düzenlenerek bir genelge ile yayınlanan “Önemli Tesis Kriterleri” kapsamında yurt içinde yapılacak kamu ve özel sektöre ait stratejik önemi haiz tesislerin coğrafi konumları ve yerleri tespit edilirken Genelkurmay Başkanlığının askeri gerekler yönünden olumlu görüşünün alınması zorunludur.

“Önemli Tesis Kriterleri” kapsamında kalan ve inşasına başlanmamış, planlama aşamasında olan tesisler için ilgili Bakanlık tarafından tesisin coğrafi yer seçimi aşamasında Genelkurmay Başkanlığı görüşlerine başvurulacaktır.

Kurulması planlanan tesisin Önemli Tesis Kriterleri yönünden değerlendirilmesi için ilgili Bakanlık dışında diğer kamu kurum/kuruluşları, şahıslar ve özel sektör tarafından Genelkurmay Başkanlığına doğrudan görüş sorulmayacak, ilgili Bakanlık dışındaki kurum/kuruluşlarda gelebilecek talep yazısı ilgili Bakanlığa müracaat yapmaları tavsiyesiyle Genelkurmay Başkanlığınca iade edilecektir.

Başbakanlık tarafından yayımlanan “Önemli Tesis Kriterleri” Genelgesi kapsamında kalan tesisler için yer seçimi aşamasında ilgili Bakanlıkça Genelkurmay Başkanlığından görüş alınmadan Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak teşkilatından görüş talep edilmeyecektir.

“Önemli Tesis Kriterleri” Genelgesi kapsamında kalan halihazırda mevcut tesisler, mevcut tesislerde yapılacak değişiklikler, mevcut tesislerin imar planları ve mevcut tesislerin imar planı değişiklikleri konularında Genelkurmay Başkanlığına görüş sorulmayacak, bu durumdaki tesislerin imar planlan ve imar planı değişiklikleri için Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak teşkilatının görüşleri alınacaktır.

“Önemli Tesis Kriterleri” Genelgesi kapsamında kalmayan tesisler için Genelkurmay Başkanlığı görüşlerine başvurulmayacak/bu durumdaki tesislerin imar planları ve imar planı değişiklikleri için Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak teşkilatının görüşleri alınacaktır.

Askeri Yasak ve Güvenlik Bölgelerinde İmar Planlarına Yönelik Yapılacak İşlemler (EK-B)

1. Bu bölgeler içerisinde yapılacak inşaat faaliyetleri için 2555 sayılı Kanunun 9’uncu maddesi doğrultusunda Yetkili Komutanlıklardan izin alınması gerekmektedir. Yetkili Komutanlıklar, Genelkurmay Başkanlığınca 2013 yılında güncellenmiş ve ilgili makamlara bildirilmiştir.

2. Bahse konu bölgeler içerisindeki inşaat faaliyetleri için alınacak izinler, imar planlarının yapım aşamasında da verilebilmektedir. Bu aşamada Yetkili Komutanlıklarca görüş bildirilmesi durumunda, “Askeri Yasak Bölgeler” ve “Askeri Güvenlik Bölgeleri” içerisindeki yapılaşma koşulları baştan belirlenmekte, tek tek parseller için izin prosedürünün uygulanmasına gerek kalmamaktadır.

3. Söz konusu bölgeler içerisinde yapılacak imar planları için Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik kapsamındaki izin prosedürü;

a. İmar planı yapmaya/yaptırmaya yetkili kurum/kuruluşlar ile özel sektör ve şahıslar tarafından, Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak teşkilatına (Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak ve NATO Güvenlik Yatırımları Dairesi Başkanlığı veya Milli Savunma Bakanlığı inşaat Emlak Bölge Başkanlıkları) başvurulması,

b. Milli Savunma Bakanlığı inşaat emlak teşkilatı tarafından Yetkili Komutanlıkların planlamaya ilişkin görüşü alınması,

c. Yetkili Komutanlıklardan alman görüşler Milli Savunma Bakanlığı görüşleri de eklenerek Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak teşkilatı tarafından verilmektedir.

4. Konuyla ilgili uygulamada imar planı yapmaya/yaptırmaya yetkili kurum/kuruluşların yanı sıra özel sektör ve şahıslar tarafından da doğrudan Yetkili Komutanlıklara ya da Genelkurmay Başkanlığına başvurular yapıldığı görülmekledir. Bu durum; işlem sürelerinin uzamasına neden olmakta, imar planları için alınacak izin süreçlerinin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır.

5.”Önemli Tesis Kriterleri” ve “İmar Planları” ile ilgili konularda, EK-(A ve B)’de belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde işlem yapılması ve EK-(C ve Ç)’deki iş akış şemalarına uygun şekilde hareket edilmesi durumunda her iki konuya ilişkin işlemlerin daha etkili ye verimli şekilde gerçekleştirilebileceği değerlendirilmektedir.

Arz ederim.

Genelkurmay Başkanı Namına

 

Erdal ÖZTÜRK

Korgeneral

Harekat Başkanı

 

 

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Seminer Giderlerinin Ödenmesiyle İlgili Temyiz Kurulu Kararı

Nis29
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

Temyiz Kurulu Kararı, Karar No: 37890, Karar Tarihi: 12/11/2013

Konusu: Seminer giderlerinin ödenmesi

KARAR: 811 sayılı ilamın 2’nci maddesinde, Belediye personelinin katılımcı olarak görevlendirildiği seminerlerin bedellerinin ödenmesinde, bakanlıktan alınması gereken izin yazılarının ödeme belgelerine eklenmediği gerekçesiyle toplam 5.778,00 YTL ye tazmin hükmolunmuştur.

Dilekçi dilekçesinde, Sayıştay 7. Daire İlamında belirtilen tazmin hükmünün gerekçesinin İçişleri Bakanlığının 2007/26 sayılı Genelge olduğu, Sayıştay İlamında bu genelgenin yayımlanmasına dayanak teşkil eden yasa hükmünün 3152 sayılı Kanunun 1. ve 2. maddeleri olduğu belirtilerek, bu maddelerde İçişleri Bakanlığının görevleri arasında mahalli idarelerin yönlendirilmesi, bunlarla ilgili düzenlemelerin yapılması ve bu idarelerin merkezi idare ile olan ilişkilerinin yürütülmesinin olduğu belirtilerek, genelgenin bu sebeplerle yayımlandığı, dolayısıyla da belediyelerce mutlaka uyulması zorunluluğunun bulunduğu varsayımından hareket edildiğini, Ancak, bir genelgenin yasalara uygun olmasının tek geçerli sebebinin dayanağının bulunmasını değil, mevcut yönetmelikler, tüzükler, yasalar ve anayasaya da uygun olması gerektiğini, Genelgenin; kanun ve yönetmenlíğin üzerinde bir hukuk normu olmadığını, Söz konusu genelge ile yapılan düzenlemenin, 3152 sayılı Yasanın 1 ve 2. maddesi ile hedeflenen bir uygulama olmadığını, Belediyelerin seminer giderlerine yönelik harcamaların 3152 sayılı Yasanın 1 ve 2. maddesinde belirtilen düzenlemeler kapsamında değerlendirilemeyecek, belediyelerin kendi iç işleyişine yönelik bir uygulama olduğunu, 5393 sayılı Belediye Kanununun 6. maddesinin (b) fıkrasında, belediye personeline ve meclis üyelerine ait eğitim harcamalarının belediye giderleri arasında sayıldığını ve bütçelere buna yönelik giderler konulduğunu, 5018 sayılı Kanunun 33. maddesine dayanılarak hazırlanan Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin “Kurs ve toplantılara katılma giderleri” başlıklı 28. maddesinde, bu giderlerin ödenmesi için ödeme emri belgelerine bağlanacak belgeler arasında, Bakanlıktan alınacak izin yazısının sayılmadığını, Yine 5018 sayılı Yasanın muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumluluğu başlıklı 61. maddesinde., muhasebe yetkilisinin görevinin, ödemenin ilgili mevzuatına göre eklenmesi gereken evrakların var olup olmadığının kontrolü olduğunun da ortaya konulduğunu, Yapılan ödemelerin yukarıda yazılı olan mevzuata uygun olarak yapıldığını, Personelin bu eğitim semínerlerine katıldığını, Konuyla ilgili olarak; Sayıştay Temyiz Kurulunun Seminerlerle ilgili 11 Aralık 2007 tarih ve 29768 sayılı Kararında; “Kamuya yararlı dernek statüsü taşıyan dernekler ile kuruluşlar tarafından düzenlenen ve eğitimci olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan uzman personelin katıldığı eğitim seminerleri; mahalli idare personelinin, değişen mevzuat karşısında yetiştirilmesini ve eğitim ihtiyacının zamanında karşılanmasını sağlamak, verimliliği artırmak, yeni yayımlanan mevzuat uygulamaları hakkında bilgi vermek amacı taşıdığından, seminerlere katılım bedeli olarak 300-390 hizmet alımları harcama kaleminden yapılan ödemelerin mevzuata uygun olduğuna karar verildi.” Yine Sayıştay Temyiz Kurulunun 06.05.2008 tarih ve 30137 sayılı Kararında, “Mahalli idare personelinin, değişen mevzuat karşısında yetiştirilmesini ve eğitim ihtiyacının zamanında karşılanmasını sağlamak, verimliliği artırmak, yeni yayımlanan mevzuat uygulamaları hakkında bilgi vermek amacıyla ….. Derneği tarafından düzenlenen ve eğitimci olarak kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan uzman personelin katıldığı eğitim seminerlerine katılım bedeli olarak belediye bütçesinin 300-390 hizmet alımları harcama kaleminden yapılan ödemelerin mevzuata uygun olduğuna karar verildi.” Denilmek suretiyle, bu ödemelerde kamu zararı kararı verilmemesi gerektiğinin ortaya konulduğunu, İçişleri Bakanlığının 21.02.2007 tarih ve 2007 /26 sayılı Genelgesinden daha sonra, 24.01.2008 tarih ve B050.MAH.076000/2478 sayılı yazıları ile İçişleri Bakanlığı’ndan izin alınmasının uygulamadan kaldırıldığını belirterek tazmin hükmünün kaldırılmasını talep etmektedir.

Sayıştay Başsavcılığı “İlgili tarafından yapılan savunmanın kabul edilerek, tazmin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.” şeklinde görüş bildirmiştir.

Rapor dosyası ve ekleri incelendiğinde; tazmin hükmünün İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler

Genel Müdürlüğünün 21.02.2007 tarihli ve 2007/26 sayılı Genelgesi hükümlerine dayanılarak verildiği görülmektedir. Söz konusu genelgede Mahalli idare birliği, dernek, vakıf, şirket ve benzeri kuruluşlarca düzenlenen eğitim ve benzeri hizmetlere mahalli idare personelinin katılımı ve bütçeden ödeme yapılabilmesi için, söz konusu faaliyeti düzenleyecek kurum ve kuruluşlar tarafından, eğitim veya faaliyet programı, programda görev alacak kişiler, programın uygulanacağı yer ve katılımcı ücreti de belirlenerek önceden Bakanlıktan izin alınacağı belirtilmektedir. Dilekçi tarafından Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün 24.01.2008 tarihli, 2478/50000 sayılı Genelgesi ile içişleri Bakanlığı’ndan izin alınmasının uygulamadan kaldırıldığı belirtilmekte ise de; genelgede Mahalli idare birliklerinin yapacağı eğitim faaliyetleri için Bakanlıktan izin alınmayacağı belirtilmiş olup, ilamda kamu zararı hesabında esas alınan ödeme emri belgeleri incelendiğinde, seminerlerin mahalli idareler birlikleri tarafından değil, münferit dernekler tarafından düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Muhasebe Yetkilisinin Sorumluluğu ile ilgili olarak; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun Muhasebe hizmeti ve muhasebe yetkilisinin yetki ve sorumlulukları başlıklı 61 inci maddesi uyarınca, ödemeye ilişkin ilgili mevzuatında sayılan belgelerin olup olmadığını kontrol etmekle yükümlü olan muhasebe yetkilisi İçişleri Bakanlığı izninin bulunmadığı ilgili ödeme emri belgelerinden dolayı sorumlu tutulmuştur.

5018 sayılı Kanunun 61 inci maddesi ile Muhasebe Yetkililerinin Eğitimi, Sertifika Verilmesi ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 29 uncu maddesinde, muhasebe yetkilisinin taahhüt ve tahakkuk aşamaları tamamlanmış, ödeme emri belgesi düzenlenmiş ve ön mali kontrolden geçerek ödenmek üzere muhasebe birimine gelmiş bulunan gider ve muhasebe belgeleri ile ön ödeme belgeleri üzerinde, ödemeye ilişkin belgelerin tamam olup olmadığını ve maddi hata bulunup bulunmadığını kontrol etmekle yükümlü olduğu, ilgili mevzuatında belirtilen belgeler dışında belge aramayacağı ve sorumluğunun görevi gereği incelemesi gereken belgelerle sınırlı olduğu belirtilmektedir.

5018 sayılı Kanunun 33. maddesine dayanılarak hazırlanan Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin “Kurs ve toplantılara katılma giderleri” başlıklı 28. maddesinde, bu giderlerin ödenmesi için ödeme emri belgelerine bağlanacak belgeler arasında, Bakanlıktan alınacak izin yazısı sayılmadığından saymanın Bakanlıktan alınan izin belgesi ile ilgili sorumluluğu söz konusu değildir.

Konunun esası ile ilgili olarak; 5393 sayılı Belediye Kanununun 6. maddesinin (b) fıkrasında, belediye personeline ve meclis üyelerine ait eğitim harcamalarının belediye giderleri arasında sayıldığı görülmektedir. Seminerlere katılan personele görev onayı olması ve ödenek olması kaydıyla 6245 sayılı Kanunun 14 ve 37. maddelerine göre geçici görev yolluğu ödenmesi gerekmektedir.

6245 sayılı Harcırah Kanunu’nun “Yurtiçi ve Yurtdışında Kurslara Katılanlara Verilecek Gündelik” başlıklı 37. maddesinde; “Mesleki bilgilerini artırmak amacıyla memuriyet mahalli dışında açılan kurs veya okullara gönderilenlere, bu Kanuna göre geçici görev gündeliği verilir.

Bu maksatla yabancı memleketlere gönderilenlere özel anlaşmaları gereğince, yabancı devlet, uluslararası kuruluş veya resmi diğer kuruluşlar tarafından ödeme yapıldığı takdirde bu ödemeler gündeliklerinden indirilir.

Yurtiçinden veya yurtdışından sağlanan burslara dayanılarak veya aylıkları transfer edilmek suretiyle staj ve öğrenim amacıyla yurtdışına gönderilenlere bu madde hükmü uygulanmaz. Bunlara ilgili kanun hükümlerine göre müstehak oldukları ödeme yapılır.” Denilmektedir.

İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğünün 2005/62 sayılı Genelgesinde de görevlendirilen personele 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre harcırah (yol+yevmiye) ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Buna göre, ilgililere mevzuat gereği ödenebilecek harcırahın araştırılıp hesaplanarak, Derneğe ödenen bedel ile aradaki fark için hüküm tesisini teminen, ayrıca dilekçilerin sorumluluk yönünden yaptığı itirazın kabul edilerek muhasebe yetkilisinin Bakanlıktan alınması gereken izin yazısının eksik olmasından dolayı sorumluluğu bulunmadığından tazmin hükmünün usulden de Bozularak, yeniden hüküm tesisini teminen 811 sayılı ilamın 2’nci maddesiyle toplam 5.778,00 YTL.’ye verilen tazmin hükmünün Bozularak, dosyanın ilgili Daireye Gönderilmesine, Karar verildi.

 

Yazıldı Yargı Kararları

Belediye Başkanının Görev ve Yetkileri

Nis24
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

30MART 2014 MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ SONRASINDA YENİ GÖREVE BAŞLAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ YAPMASI GEREKENLER İLE BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVLERİNİN MADDELER HALİNDE ÖZETLENMESİ

 

1. Mahalli idareler seçimi sonucunda, yetkili seçim kurulundan mazbatasını alan belediye başkanı ile önceki belediye başkanı arasında devir teslim töreni yapılmalıdır.(Bu husus hukuki bir zorunluluk olmayıp demokratik bir anlayışın sonucudur)

2. Başkanını, belediyede göreve başladığı tarih, mülki idare amirine yazılı olarak bildirilmelidir.

3. Belediye birim amirlerinden; belediye idaresi ve birimleri hakkında bilgi almalıdır.

4. Belediyenin gelir ve giderlerini tespit ettirilmeli, borçları ve alacakları çıkartmalı, alacakların takip ve tahsiline en kısa zamanda başlanılmalıdır.

5. Belediyenin hesaplarının bulunduğu banka şubelerinden, hesap bakiyeleri alınmalıdır.

6. Gerektiğinde giderlerin ödenmesi kısa bir süreliğine durdurulmalı, giderlerin hangi iş ve işlemler için yapıldığı incelenmeli, bu arada alacaklı kişilerin-ödeme yapılacak kişilerin mağduriyetine neden olunmamasına azami özen gösterilmelidir.

7. Yerel seçim sonuçlarının ilanını izleyen beşinci gün belediye meclisi kendiliğinden toplanacağından, bu ilk meclis toplantısında ilk iki yıl için görev yapmak üzere, meclis üyeleri arasından gizli oyla; meclis birinci ve ikinci başkan vekili, en az iki asil, iki yedek katip üye, nüfusu 10.000‘ e kadar olan belediyelerde iki encümen üyesi, 10.000‘ den fazla olan belediyelerde üç encümen üyesinin seçilmesi gerekir.

8. Belediyedeki dolu ve boş kadro durumu çıkartılmalı, personel arasındaki yer değişiklikleri ile boş kadrolara yapılacak atamalar ilgili mevzuata uygun olarak yapılmalıdır.

9. Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarının tespitini yaptırmalı, eksik demirbaş eşya mevcut ise sorumlular hakkında gerekli işlemleri başlatmalıdır.

10. Tapu Sicil Müdürlükleri ile yazışma yapılarak, belediyeye ait taşınmazların tespiti yapılmalıdır.

11. Göreve başlanılan ilk günlerde; tapuda devam etmekte olan devir işlemleri mevcut ise, bu işlemlerin dosyalarının incelenerek, hatalı olan veya uygun olmayanların devir işlemlerinin durdurulması, daha önceden belediye tarafından devir edilen ancak mevzuata uygun olmayan işlemler için zaman geçirilmeden tapu iptal davası açılmalıdır.

12. İlk incelemeler esnasında, belediyeye ait iş ve işlemlerde; açıkça bir şekilde mevzuata aykırı olmakla birlikte; kişilere haksız kazanç temin eden veya kamu kaynağında artışa engel olan veya kamu kaynağında azalmaya neden olan yada kişilerin mağdur olmalarına neden olan işlemler mevcut ise tespit edilerek, yetkili makamlara bildirilmesi sağlanmalıdır.

13. Seçimle göreve gelen belediye başkanları, seçimin kesinleşme tarihini izleyen 2 ay içinde 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu‘ nun 2/a ve 6/c maddeleri gereğince mal bildiriminde bulunmak zorunda olduklarından, mal bildirimlerini açık, net ve anlaşılır şekilde doldurulduktan sonra ağzı kapalı ve mühürlü zarf içerisinde İçişleri Bakanlığına göndermelidir.

 

BELEDİYE KANUNU İLE BELEDİYE BAŞKANINA VERİLEN GÖREVLER ve YETKİLER

 

Belediye başkanı, belediye idaresinin başı ve belediye tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Belediye başkanı, görevinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz. Başkan, genel olarak belediye teşkilatının en üst amiri sıfatıyla, belediye teşkilatını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumakla görevlidir.

Belediye başkanının görev ve yetkileri 5393 sayılı Belediye Kanunu‘nun 38 inci maddesinde belirtilmiştir. Belediye başkanının görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

a) Belediye teşkilâtının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.

b) Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini hazırlamak ve uygulamak, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.

c) Belediyeyi Devlet dairelerinde ve törenlerde, davacı veya davalı olarak da yargı yerlerinde temsil etmek veya vekil tayin etmek.

d) Meclise ve encümene başkanlık etmek.

e) Belediyenin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek.

f) Belediyenin gelir ve alacaklarını takip ve tahsil etmek.

g) Yetkili organların kararını almak şartıyla sözleşme yapmak.

h) Meclis ve encümen kararlarını uygulamak.

i) Bütçeyi uygulamak, bütçede meclis ve encümenin yetkisi dışındaki aktarmalara onay vermek.

j) Belediye personelini atamak.

k) Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek.

l) Şartsız bağışları kabul etmek.

m) Belde halkının huzur, esenlik, sağlık ve mutluluğu için gereken önlemleri almak.

n) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülere yönelik hizmetleri yürütmek ve özürlüler merkezini oluşturmak

o) Temsil ve ağırlama giderleri için ayrılan ödeneği kullanmak.

p) Kanunlarla belediyeye verilen ve belediye meclisi veya belediye encümeni kararını gerektirmeyen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak.

 

BELEDİYE KANUNU İLE BELEDİYE BAŞKANINA VERİLEN DİĞER GÖREVLER-YETKİLER

1. Belediye meclisine başkanlık etmek, (5393 sayılı Yasanın 19/3. Md)

2. Belediye kesin hesabını, Nisan ayı içinde encümene sunmak, (5393/64. Md.)

3. Bütçe tasarısını hazırlayıp, Eylül ayı başlamadan meclise sunmak, (5393/62. Md.)

4. Nisan ayı meclis toplantısına faaliyet raporunu sunmak, (5393/56 Md.)

5. Belediye personelini atamak, yönetici kadrolarına yapılan atamaları ilk toplantıda meclise sunmak, (5393/49. Md.)

6. Görev ve yetkilerinin bir kısmını uygun gördüğü taktirde devretmek, (5393/42. Md.)

7. Acil durumlarda encümeni toplantıya çağırmak, encümen gündemini hazırlamak,(5393/35)

8. Belediye meclis üyesini başkan vekili olarak görevlendirmek, (5393/40. Md.)

9. Nüfusu 50.000‘ den fazla belediyelerde mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde stratejik planı ve ait olduğu yıl başından önce de yıllık performans programını hazırlayıp belediye meclisine sunmak, (5393/41. Md.)

10. Belediye meclisi çalışmalarında düzeni sağlamak, (5393 S.Yasanını 19/5. Md.)

11. Belediye meclis toplantısının gündemini belirlemek, en az 3 gün önceden üyelere bildirmek, çeşitli yöntemlerle halka duyurmak, (5393/21. Md)

12. Meclis toplantı yeter sayısının olmaması durumunda, en geç 3 gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil etmek, (5393 sayılı Yasanın 22/2. Md.)

13. Meclis görüşme tutanaklarını imzalamak, (5393/20. Md.)

14. Belediye meclis kararlarını imzalamak,(5393/22. Md.)

15. Hukuka aykırı gördüğü kararları, gerekçesini belirtmek suretiyle yeniden görüşmek üzere 5 gün içinde meclise iade etmek, (5393 sayılı Yasanın 23/1. Md.)

16. Belediye meclisince alınan hukuka aykırı kararların iptali için 10 gün içinde idari yargıya başvurmak, (5393 sayılı Yasanın 23/3. Md.)

17. Belediye meclis üyelerinin sözlü ve yazılı sorularına kendisi veya görevlendireceği kişi tarafından sözlü veya yazılı olarak cevap verilmesini sağlamak, (5393/26. Md.)

18. Meclis üye tamsayısının en az üçte biri oranındaki üyenin verebileceği gensoru önergesinin gündeme alınması durumunda gensoruya meclis önünde cevap vermek, (5393/26. Md.)

 

DİĞER MEVZUATLA BELEDİYE BAŞKANINA VERİLEN GÖREVLER

1. Belediye personelini atamak, (657 sayılı Devlet Memurları Kanunu)

2. Aday memurların, adaylık dönemi sonunda asaletlerini onaylamak, (657 sayılı Yasanın 58. Md.)

3. Personelin sicil amiri sıfatıyla sicil raporlarını düzenlemek, (657 sayılı Yasanın 115. Md.)

4. Disiplin soruşturması sonucunda;belediye memurlarına, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarını vermek,

5. Asli memurluğa atananlara yemin ettirmek, (Asli Devlet Memurluğuna Atananların Yemin Merasimi Yönetmeliği 6. Md.)

6. Soruşturma geçiren veya hakkında soruşturma açılması nedeniyle görevde kalması sakıncalı olan personeli görevden uzaklaştırmak, (657 sayılı Yasanın 138. Md. )

7. Belediye personeline ödül- takdirname vermek, (657 sayılı Yasanın 122-123. Md.)

8. 4857 sayılı İş Kanununa göre çalışan işçilerin üye olduğu sendika yöneticileri ile toplu görüşmeler yapmak ve toplu iş sözleşmesini imzalamak,

9. 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamı dışında kalan ve zimmet, irtikap, ihtilas, ihaleye fesat karıştırma v.b. suçları işleyen belediye görevlileri hakkında yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak, (3628 sayılı Yasanın 17. ve 18.Md.)

10. Belediye personelinin görevi sebebiyle işlediği ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun kapsamında kalan suçlarla ilgili olarak ilgili makamlara bildirimde bulunmak, (4483 sayılı Yasanın 4. Md.)

11. Belediye ihaleleriyle ilgili olarak ihale evraklarını düzenlettirmek, ihaleleri yaptırmak, (2886 sayılı yasanın 3. Md. 4734 sayılı Yasanın 6. Md.)

12. İhale onay belgelerini onaylamak, (2886 sayılı Yasanın 11. Md.)

13. İhale komisyonu olarak belediye encümenine başkanlık etmek, (2886 sayılı Yasanın 13.Md.)

14. İhale komisyonunca alınan ihale kararlarını, ita amiri sıfatıyla karar tarihinden itibaren 15 gün içinde onaylamak veya iptal etmek, (2886 sayılı Yasanın 31. Md.)

15. İhale sözleşmelerinin devrine ilişkin talepleri onaylamak veya reddetmek, (2886 sayılı Yasanın 66. Md.)

16. İhale sonucunda alınacak, mal, hizmet veya yapım işleri için “Muayene ve Kabul Komisyonu” kurulmasına ilişkin onay vermek,

17. İmar planları ile 5 yıllık imar programını hazırlayıp, belediye meclisine sunmak, (3194 sayılı Yasanın 11. Md.)

18. Belediye meclisinde görüşülüp, kabul edilen imar plan paftalarını imzalamak ve onaylamak,

19. Askıya çıkartılan imar plan değişikliklerini ilişkin meclis karalarına yapılan itirazları belediye meclisine havale etmek, belediye meclisinde görüşüldükten sonra 15 gün içinde yazılı olarak itiraz sahibine bildirmek,

20. Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanan yapılara yapı kullanma izin belgesini onaylamak, (3194 sayılı Yasanın 21. Md.)

21. Kaçak ve ruhsatsız yapılar ile proje ve eklerine uygun olarak inşa edilmeyen yapılar hakkında 3194 sayılı İmar Kanunu‘ nun 32. maddesi gereğince işlem yapmak/yaptırmak,

22. Belediye encümenince alınan yıkım kararlarını uygulamak, (5393 sayılı Yasanın 38. Md.)

23. Erozyonun önlenmesi için ağaçlandırma çalışmaları yapmak, (4122 sayılı Yasanın 4.maddesi)

24. Fuhuşla mücadele komisyonuna bir üye görevlendirmek, (Fuhuşla Mücadele Tüzüğü,12. Md.)

25. Mezarlıkların bakım ve onarımını sağlamak, (Mezarlıklar Tüzüğü)

26. Belediye sınırları içerisindeki karayolları kenarında açılacak tesisleri izin vermek, ( Karayolları Kenarında Yapılacak ve Açılacak Tesisler hakkında Yönetmeliğin 35. Md.)

27. Tüketici hakem heyetine üye görevlendirmek, (Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği 7/a Md.)

28. Belediye konut tahsis komisyonunu kurmak, (Kamu Konutları Yönetmeliği 18. Md.)

29. Ziraat Odası Bulunmayan Yerlerde Çiftçi Malları Komisyonuna bir üye görevlendirmek, (5254 sayılı Yasanın 2. Md.)

30. Ziraat Odası bulunmayan yerlerde çeltik komisyonuna üye olarak katılmak, ( 3039 sayılı Yasanın 7. Md.)

31. İl ve İlçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı mütevelli heyetine üye olarak katılmak, ( 3294 sayılı Yasanın 7. Md.)

32. Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonuna üye olarak katılmak, (3285 sayılı Yasanın 32. Md.)

33. Trafik komisyonuna üye olarak katılmak, (2918 sayılı Yasanın 10-12 Md.)

34. İl-İlçe hıfzıssıhha komisyonuna üye olarak katılmak, (1593 sayılı Yasanın 1. Md.)

35. İl belediye başkanları olarak İl mahalli çevre kurulu toplantılarına katılmak, (2872 sayılı Yasanın 6. Md.)

36. İl belediye başkanları olarak İl Sosyal Hizmetler Kurulu toplantılarına doğal üye olarak katılmak, (2828 sayılı Yasanın 13. Md.)

37. Evlilik akitlerini icra etmek, (4721 sayılı Yasa ve Evlendirme Yönetmeliği 7. Md.)

38. Belediyeye dilekçe ile başvuran vatandaşların dilekçelerini işleme koymak ve dilekçelerine mümkün olduğunca en kısa sürede ve en geç 30 gün içinde yanıt vermek, (2709 T.C. Anayasası‘nın 74., 3071 sayılı Yasanın 7. Md.)

39. Belediye kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli şekilde kullanılması, kayıpların önlenmesi, kötüye kullanılmasının engellenmesi ve mali yönetim ve kontrol sisteminin işleyişi ve izlenmesi, gözetilmesi ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun da belirtilen görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesini sağlamak, (5018 sayılı Yasanın 11. Md.)

 

                                BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANININ GÖREVLERİ

 

Büyükşehir belediye başkanı, büyükşehir belediye idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Büyükşehir belediye başkanı, ilgili kanunda gösterilen esas ve usullere göre büyükşehir belediyesi sınırları içindeki seçmenler tarafından doğrudan seçilir.Büyükşehir belediye başkan vekili, Belediye Kanunundaki usullere göre belirlenir. Ancak, büyükşehir kapsamındaki ilçe belediye başkanları büyükşehir belediye başkan vekili olamaz.Büyükşehir ve büyükşehir kapsamındaki ilçe belediye başkanları görevlerinin devamı süresince siyasi partilerin yönetim ve denetim organlarında görev alamaz; profesyonel spor kulüplerinin başkanlığını yapamaz ve yönetiminde bulunamaz.Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanununun 18. maddesinde belirtilmiş olup, görev ve yetkileri şunlardır:

a) Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.

b) Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak ve uygulamak, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.

c) Büyükşehir belediye meclisi ve encümenine başkanlık etmek, bu organların kararlarını uygulamak.

d) Bu Kanunla büyükşehir belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak.

e) Büyükşehir belediyesinin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesini sağlamak, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlamak.

f) Büyükşehir belediyesinin hak ve menfaatlerini izlemek, alacak ve gelirlerinin tahsilini sağlamak.

g) Yetkili organların kararını almak şartıyla, büyükşehir belediyesi adına sözleşme yapmak, karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak.

h) Mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmî mercilerde büyükşehir belediyesini temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek.

i) Belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek.

j) Gerektiğinde bizzat nikâh kıymak.

k) Diğer kanunların belediye başkanlarına verdiği görev ve yetkilerden büyükşehir belediyesi görevlerine ilişkin olan hizmetleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.

l) (İptal: Anayasa Mahkemesi‘nin 25/1/2007 tarihli ve E.: 2004/79, K.: 2007/6 sayılı Kararı ile.)

m) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere özürlü merkezleri oluşturmak. Büyükşehir belediyelerinin, büyükşehir ilçe belediyelerine görevlerini devretmeleri için büyükşehir belediye başkanının uygun görüşü aranır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Soru/Cevap

Nis24
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

Sn.Hocam;

 Encümen toplantılarımız için aylık oturum parası öderken; üyelerin katılmadığı haftaları keserek ödeme yapıyoruz.Encümen üyeleri katılmadıkları toplantının parasını alabilir mi ?

 (En yüksek memur katsayısını 4500 göstergeyle çarparak,katıldığı oturuma göre ödeme yapıyoruz.Yaptığımız uygulama yanlış mıdır ?)

                                                                                                                       Saygılarımla..

                                                             Ortaca Belediye Başkanlığı/Muğla

CEVAP :

1-Encümen üyelerine huzur hakkı ödenirken gayet tabii olarak toplantıya katılıp katılmadıklarına göre yapılacak  hesaplamaya göre  ödeme yapılacaktır.Uygulamanız doğrudur.

2- Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünce yayınlanan 3 Ocak 2014 tarih ve 115913 /54 sayılı genelgesinde yer alan düzenlemeler de dikkate alındığında; belediye başkanlarının ödenekleri ve meclis üyelerinin huzur hakları hesaplamaları aşağıdaki gibidir.

**Nüfusu 10 bine kadar olan belediyelerde başkan ödeneği aylık 5 bin 565 lira. Encümen üyesi ödeneği 269, meclis üyesi huzur hakkı oturum başına 62 lira,

***Nüfusu 10 bin – 50 bin arasında olan belediyelerde başkan ödeneği 6 bin 335 lira. Encümen üyesi ödeneği 346 lira, meclis üyesi huzur hakkı ise 70 liradır.

2014 yılı Nüfusunuz dikkate alınarak ödeme yapılacaktır.

 

Yazıldı Soru / Cevap

BELEDİYE BAŞKANLARINA ACİL DURUM PLANLAMASI YAPILMASI ZORUNLUĞU KONUSUNDA BİLGİLENDİRME

Nis16
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

BELEDİYE BAŞKANLARINA ACİL DURUM PLANLAMASI YAPILMASI ZORUNLUĞU KONUSUNDA BİLGİLENDİRME

                  Özellikle yeni seçilen belediye başkanlarının afet hazırlıkları, afet planları, afet risklerini önleme gibi çalışmalara en kısa zamanda başlatmalarında yarar bulunmaktadır.

Başta İstanbul olmak üzere ülkemizin pek çok şehrinde büyük bir deprem veya başka bir afet riski taşıdığı herkesçe bilinmektedir.   Belediye başkanları afetlerle ilk yüzleşecek ve hesap sorulacak ilk yöneticiler olacaklarından kuşku bulunmamaktadır. Ayrıca afetlerin sıkça yaşandığı ülkemizde, şehirlerin afetlere dayanıklı ve sürdürülebilir bir hale getirilmesi ekonomik kalkınmaları için de en öncelikli konulardan biri olduğundan kuşku bulunmamaktadır. Bu nedenle afet hazırlıkları, afet planları, afet risklerini önleme ve kentsel dönüşümle azaltma gibi çalışmalar belediye başkanlarınca öncelikle yapılması gereken olmazsa olmaz nitelikte çalışmalardır.

Belediye başkanları beldelerini her tür afete karşı güvenli bir hale getirmeleri yasal zorunlulukltur.5353 sayılı Belediye Kanunu’nun 53. Maddesi uyarınca, öncelikle ve özellikle aşağıdaki çalışmaları yapmakla yükümlüdürler. Geniş halk kitlelerinin afet  öncesi ve sonrasında yapılacaklar hakkında bilgilendirilmesi çerçevesinde;

* Halkın depreme hazırlık ve temel afet bilinci, güvenli yaşam vb. konularda (CD, kitap, seminer, söyleşi, tiyatro vb. ile) sürekli eğitilerek bilinçlendirilmesi,

* Mahalle, sokak, site ve kurum-kuruluş bazında “Yerel Afet Gönüllüleri (YAG)”  veya Mahalle Afet Gönüllüleri (MAG) şeklinde birimler oluşturularak halkın ilk yardım, yangın söndürme ve hafif arama kurtarma konusunda beceri sahibi olmasının sağlanması,

* Mahalle bazında yaralı toplama, ilk yardım, sahra hastanesi, aş evi, barınma, toplanma, haberleşme, bağış dağıtımı, ailelerin toplanması gibi acil durum yolları ve alanlarının belirlenmesi/oluşturması,

* Yılda en az iki kez mahalle bazında haberli, kurumlar bazında ise haberli/habersiz çeşitli seviyelerde tatbikatların yapılması,

* Afet sırasında kullanılabilecek okul, spor salonu gibi sağlamlığından ve güvenliğinden şüphe edilmeyecek binalar belirlenerek bu alanlarda ve parklarda acil durumlarda kullanılacak her türlü malzemenin depolanması,

*  Tehlike arz eden binaların neden olabileceği can ve mal kaybı risklerinin halka iyi anlatılması ve kentsel dönüşümle yapısal risklerin mümkün olduğunca yaygın biçimde  ve en kısa zamanda azaltılması,

* Afet öncesi ve sonrasında valilik, büyükşehir belediyesi, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yapılacak çalışmalar yanı sıra, beldelerindeki afet yönetimi çalışmalarını koordine edebilecek AKOM vb. tarzda bir birimin ve ekibinin kurulup kapasitesinin geliştirilmesinin sağlanması,

* Yapılan çalışmalar konusunda halkın duyurularla, toplantılarla, okul ve konut ziyaretleriyle v.b yollarla bilgilendirilmesi,

Sayılan bu çalışmaların uluslararası standartlara ve yönetmeliklerimize uygun olarak hazırlanacak olan afet risk azaltma, afet müdahale ve afet iyileştirme planlarına uyumlu şekilde  gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.

Çok önemli olan hususun biri de, özellikle büyük yerleşim yerlerinde başta deprem olmak üzere büyük bir afet meydana geldiğinde afetzedelerin hepsine anında ulaşmak mümkün olamayacağından, halkı kendi hazırlığı, halkı bilgisi ve becerisinin kurtaracağı göz önünde tutulmalıdır. Bunun için 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 53. Maddesi’nde belirtildiği gibi halkın afetlere karşı eğitilerek afetlerin en az kayıpla atlatılmasında büyük yarar sağlayacağı bilinmelidir.

 

Yazıldı Makale ve Görüşler

Soru / Cevap

Nis08
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

SORU : Belediyemiz mülkiyetinde ve imar planında eğitim-öğretim alanı bir yere yap-işlet-devret modeli ile özel bir okul yapılması 5393 Belediye Kanunu 14/b maddesi gereğince mümkün mü ? Yapılabilir mi ?

İnegöl Belediye Başkanlığı/İmar Servisi

CEVAP : 5393 sayılı Kanunun 14/b maddesine göre, mülkiyeti devlete ait okulların inşaatı ile bakım ve onarım işlerini yapabilir. Belediyelere okul yapılması için doğrudan verilmiş bir görev bulunmamaktadır. Bu görev  Milli Eğitim Bakanlığı’na verilmiş bir  görevdir. Bu görev ve yetki illerde Valilikler aracılığıyla kullanılır. Belediye mülkü üzerinde gayri ayni hak tesisi (sizin yap işlet devret modeli dediğiniz husus) mümkündür ama yaptırılacak taşınmazın  mülkiyeti belediyede kalır  ve yapılacak inşat mahalli nitelikte, belde halkının tamamının istifadesine sunulacak bir amaç taşıması gerekir. Kanundaki inşaat deyimi  yani bir bina yapmayı değil; mevcut binanın  zorunlu olarak tamamlanması gereken kısımlarını yapmak, ilave yapmak, yıkılan veya yanan kısımlarını tamir etmek şeklinde anlaşılmalıdır. Bu deyimden Anahtar  teslimi bir özel okul inşaatı anlaşılmamalıdır.

Saygılarımla.

Yazıldı Soru / Cevap

Anma Etkinliklerinde “Soykırım” Tanımının Kullanılması.

Nis07
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 25.02.2014

 Sayı: 91231594-258-3863s

Konu: Anma Etkinliklerinde “Soykırım” Tanımının Kullanılması.

İlgi:      a) Dışişleri Bakanlığının 20/05/2013 tarih ve 260357 sayılı yazısı,

b) 23/05/2013 tarih ve 15429 sayılı yazımız.

Dışişleri Bakanlığının “Hocalı Katliamını Anma Törenleri” konulu ilgi (a) yazısında, 25 Şubat 1992’de Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde yaşanan vahim olaylar anısına, çeşitli Belediyeler park, müze ve anıt yapılması yönünde girişimlerde bulunulduğu ve bu girişimler sırasında “Soykırım” ifadesinin kullanıldığı belirtilmektedir.

“Soykırım” kelimesinin 1948 tarihli “Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesince” tanımlanmış hukuki bir kavram olduğu, kullanımında azami dikkat ve titizliğin gösterilmesi gerektiği, ülkemize karşı yürütülen “Soykırım” iddiaları ile yürütülen mücadele ve dış politikamız açısından büyük önem taşıdığı; diğer yandan benzer olaylarla karşılaşılmaması için dış politikamız açısından çok hassas olan ve sıkıntılı sonuçlar doğurmaya müsait “Soykırım” tanımının ülkemizin bu konudaki tutumuna uygun olmayan biçimlerde kullanılmaması konusunda ilgi (b) yazımızın dikkate alınarak iliniz belediyelerinin konuya ilişkin gerekli hassasiyeti göstermeleri hususunda;

Bilgilerinizi arz, gereğini rica ederim.

Enver SALİHOĞLU

Vali

Bakan a.

Müsteşar Yardımcısı

 

 

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin Yüzölçümleri

Nis07
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

19.02.2014

 Sayı: 30546965-255.99-3641

Konu: Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin yüzölçümleri

6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 26 ncı maddesiyle 5779 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları “(3) 2 nci maddenin ikinci fıkrasına göre ayrılan Büyükşehirlerde ki ilçe belediyeleri payının; yüzde 90’lık kısmı ilçelerin nüfusuna, yüzde 10′ luk kısmı ise ilçelerin yüzölçümüne göre dağıtılır. Hesaplanan tutardan yüzde 30’luk büyükşehir belediyesi payı ayrıldıktan sonra kalan miktar büyükşehir ilçe belediyelerinin hesabına İlbank A.Ş. tarafından aktarılır. (4) 2 nci maddenin üçüncü fıkrasına göre ayrılan yüzde 6 ‘lık büyükşehir belediye payının yüzde 60’ı doğrudan ilgili Büyükşehir belediyesi hesabına aktarılır. Kalan yüzde 40’lık kısmının yüzde 70’i nüfusa, yüzde 30’u yüzölçümü esasına göre büyükşehir belediyeleri arasında dağıtılır.” şeklinde değiştirilmiştir.

Yukarıdaki hükümler çerçevesinde; belediyelere genel bütçe vergi gelirlerinden aktarılacak olan paylarda nüfusun yanı sıra yüzölçümü de esas alınacağından, 30 büyükşehir ve ilçelerin ayrı ayrı yüzölçümleri, göller ve nehirler dahil İller İdaresi Genel Müdürlüğü vasıtasıyla il valiliklerinden istenilmişti.

Söz konusu veriler Harita Genel Komutanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu ve İller Bankası A.Ş.’den temin edilmiş olup, aralarında farklılık bulunmaktadır. Bu nedenle, Genel Müdürlüğümüzde bulunan 30 büyükşehir ve büyükşehir ilçe belediyelerin yüzölçümüne ilişkin veriler excel dosyasında ayrıntılı olarak ekte gönderilmiş olup, gerekli incelemenin yapılarak pay dağıtımına esas alınacak büyükşehir ve ilçe belediyelerin yüzölçümlerinin Vali imzası ile en geç 3 Mart 2014 tarihine kadar bildirilmesini rica ederim.

Enver SALİHOĞLU

Bakan a.

Vali

Müsteşar Yardımcısı

Yazıldı Güncel Mevzuat

e-İçişleri Veri Setlerinin Tamamlanması

Nis07
2014
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

T.C.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü

 

19.02.2014

 Sayı: 33237296-042-3669

Konu: e-İçişleri Veri Setlerinin Tamamlanması

e-içişleri Projesi kapsamında biriminiz için açılmış olan modüllerde yer alan kaçak ruhsatsız, ruhsata aykırı yapılmış yapılar, seçim sonuçları (belediye başkanı, belediye meclis üyesi, il genel meclis üyesi, köy muhtarı, köy ve mahalle ihtiyar heyeti üyesi ve mahalle muhtar sayıları) ve otoparklara ait verilerin 2014 yılı itibariyle elektronik ortamda kayıt altına alınması gerekmektedir.

Bu kapsamda; il özel idareleri ve belediyelere ait ilgili verilerin valilik ve kaymakamlıklar tarafından toplanarak e-içişleri sisteminde kayıt edilmesi gerekmektedir. Bu konuda valiliklerin gereken hassasiyeti göstermeleri hususunda;

Bilgi ve gereğini önemle rica ederim.

Ömer DOĞANAY

Bakan a.

Genel Müdür

Yazıldı Güncel Mevzuat
Onceki Sayfa ←

Son Yazılar

  • Sayıştay Daire Kararları
  • İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelik Değişikliği
  • İmar Kanunu Değişiklik Taslağı (TBMM Komisyonlarında Görüşülen..)
  • 2020 Yiyecek Yardımı Tebliği
  • Tahsilat Genel Tebliği

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.

Arşivler

  • Şubat 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Eylül 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Ocak 2019
  • Aralık 2018
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Ağustos 2018
  • Temmuz 2018
  • Haziran 2018
  • Mayıs 2018
  • Nisan 2018
  • Mart 2018
  • Şubat 2018
  • Ocak 2018
  • Aralık 2017
  • Kasım 2017
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Ağustos 2017
  • Temmuz 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Nisan 2017
  • Mart 2017
  • Şubat 2017
  • Ocak 2017
  • Aralık 2016
  • Kasım 2016
  • Ekim 2016
  • Ağustos 2016
  • Temmuz 2016
  • Haziran 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Mart 2016
  • Şubat 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Kasım 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Haziran 2015
  • Mayıs 2015
  • Nisan 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Ekim 2014
  • Eylül 2014
  • Ağustos 2014
  • Temmuz 2014
  • Haziran 2014
  • Mayıs 2014
  • Nisan 2014
  • Mart 2014
  • Şubat 2014
  • Ocak 2014
  • Aralık 2013
  • Kasım 2013
  • Ekim 2013
  • Eylül 2013
  • Ağustos 2013
  • Temmuz 2013
  • Haziran 2013
  • Mayıs 2013
  • Nisan 2013
  • Mart 2013
  • Şubat 2013
  • Ocak 2013
  • Aralık 2012
  • Kasım 2012
  • Ekim 2012
  • Eylül 2012
  • Ağustos 2012
  • Temmuz 2012
  • Haziran 2012
  • Mayıs 2012
  • Nisan 2012
  • Mart 2012

Kategoriler

  • Duyurular
  • Güncel Mevzuat
  • Kategori Dışı
  • Makale ve Görüşler
  • Pratik Bilgiler
  • Seminerler
  • Soru / Cevap
  • Sunumlar
  • Yargı Kararları
  • Yayınlarımız