03.07.2017 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYINLANAN VE 01.10.2017 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİ İLE GETİRİLEN YENİLİK VE DEĞİŞİKLİKLER
Bu Yönetmelik; plan, fen, sağlık ve sürdürülebilir çevre şartlarına uygun yapı, yapılaşma ile projelendirme ve denetimine ilişkin usul ve yöntemleri kapsamaktadır. Yönetmeliğin uygulanabilmesi için nazım imar planı yeterli olmayıp mutlaka uygulama imar planının da varlığı gerekmektedir. Uygulama imar planı olmayan veya mülkiyeti sorunlu olan alanlarda yapı ruhsatı düzenlenemeyecektir. Alt kademe planlarının, üst ölçekli planların kesinleştiği tarihi izleyen tarihten başlayarak en geç1yıl içinde ilgili idarelerce üst ölçekli planlara uygun hale getirilmesi zorunlu kılınmıştır. Bu tür bir uygulama yapılmaması halinde, üst kademe planının onaylayan kurum ve kuruluşlar alt kademe planlarını en geç altı ay içinde üst kademe planlarına uygun hale getireceklerdir. Alt ve üst ölçekli planlar arasında uygunsuzluk bulunması halinde, bu durumun giderilmesine ilişkin on sekiz aylık süre içinde, yeni yapı ruhsat başvuruları yürürlükte olan imar planı hükümlerine göre düzenlenecektir. On sekiz aylık süre sonunda alt ve üst ölçekli planlar arasında uyum sağlanamamışsa, bu durumun giderilmesine kadar geçen süre içinde bu alanlardaki parseller için yapı ruhsatı düzenlenemez. Bu uygulamayla bir tür yapı yasağı getirilmiş olmaktadır. Planla ilgili adli ve idari yargıda devam eden ve bu mahkemelerce yürürlüğü durdurulan planlarda, yürürlüğün durdurulduğu süre bu sürelere eklenir. Uygulama imar planlarıyla, parselasyon durumları ve bina kitle ölçüleri belirlenmemiş ise, şematik gösterimler (Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine göre imar planı yapım ilke ve esaslarına göre; arazi kullanım kararları ile koruma ve gelişme sağlayan grafik çizimler) imar planı hükümlerinden sayılmaz.
*İdareler, düzenledikleri/düzenleyecekleri imar yönetmelikleriyle, uygulama imar planı ile belirlenmiş alan kullanımlarının işlevini değiştirecek düzenlemelerde bulunamayacaktır. Bu Yönetmeliklerle alan kullanım tanımlarında belirtilen işlevlerin imar planlarında daraltılması mümkün olup, genişletilmesi mümkün olamayacaktır.
*Ayrık veya blok nizam yapılaşma imkânı getirilen alanlarda, uygulama imar planı ile belirlenmemiş ise TAKS %40’ı geçemez. Planda çekme mesafeleri ile KAKS verilip TAKS verilmemiş parsellerde, TAKS %60’ı geçmemek şartıyla çekme mesafelerine uyulması zorunludur.
*Yönetmelikle öncelikle dikey yapılaşma yerine yatay yapılaşmayı yaygınlaştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla da; emsal verilen taban alanı verilmeyen parsellerde çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla taban alanı sınırı %40’tan %60’a çıkarılmıştır. Bu yolla toplam inşaat alanı aynı kalmak koşuluyla yüksek katlı binalar yerine daha geniş fakat az katlı binaların yapımına imkan sağlanmıştır.
*Parsellerdeki yapılaşma için verilen inşaat hakkının kötüye kullanılmasını önlemek için, emsal harici tüm alanlarda yapılaşma alanı %30 ile sınırlandırılmıştır. Böylece, emsal harici alanların %30 sınırını geçmemesi kaydıyla idarelerce belirlenmesi esası getirilmiş olmaktadır.
*Su basman kotu altında kalan yapılması zorunlu kılınan 2 kata kadar otopark alanı, sığınak, ortak olarak kullanılan depolar gibi alanlar emsal harici tutulmaktadır. Bu husus yanı sıra bütün cepheleri gömülü olan tüm otopark alanları da emsal dışında bırakılmıştır.
*Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla İl ve Büyükşehir Belediyelerinin kendi Yönetmeliklerini hazırlama ve bu sayede yöresel olarak yapıların estetiği, rengi, çatı ce cephe kaplamaları v.b. gibi) uygulama yapmalarına imkan tanınmıştır.
*Yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilmiştir. Otopark sorununa çözüm olabilmesi amacıyla ön, yan ve arka bahçe alt kısımlarında otopark yapılması mümkün olabilecektir.
*Bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi, binanın kendi ihtiyacı için olan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulamasının ruhsata tabi tutulmamıştır.
*Özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı verilmeden mimari proje onayı ertesinde, kazı izin belgesi verilmesi mümkündür.
*Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde kademelendirme esasının getirilmiştir.
*Emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla taban alanı sınırının kaldırılmıştır.
*Özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda fenni mesuliyeti üstlenilmek, BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesi ile -ayrıca ruhsat alınmadan- elektronik haberleşme istasyonu kurulabilmesi mümkün hale getirilmiştir. Ayrıca, bina kabuğunun yalıtımı(mantolama) ve pencere değişimi uygulamaları binanın taşıyıcı sistemini etkilemeyeceğinden bu durumun raporlanması ve fenni mesuliyetin üstlenilmesi kaydıyla yapı ruhsatı alınması gerekmemektedir.
*Ticaretin yoğun olduğu alanlarda 1+0 olarak tanımlanan ama gerçekte ofis olarak kullanılan binalarda, konutlarda aranan asgari şartların sağlanması ve aile birliğinin korunması amacıyla, en az 1yatak odası yapılması zorunlu kılınmıştır.