SORU : Belediyemiz sınırları içerisinde Bakkaliye ve Tütün Ürünleri (bir arada) için İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almak için müracaatta bulunmuş bulunmaktadır. Müracaata istinaden İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı verilebilir miyiz ? Uygun olduğu taktirde hangi belgelerin ibraz etmesi gerekmektedir.Bu konuda gerekli bilginin verilmesi hususunu rica ederim.
(Nusaybin Belediye Başkanlığı-Yazı İşleri Müdürlüğü)
CEVAP :
3572 sayılı İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulüne Dair Kanunun 3 üncü maddesinin (b) bendinde ; “Belediye hudutları ile mücavir alan içinde kalan tüm işyerleri ve işletmelere belediyelerin” ruhsat vermeye yetkili olduğu açıklanmaktadır. Sıhhi işyerleri, gayri sıhhi müesseseler ve umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılması ve denetimi konusunda düzenlenen “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” Bakanlar Kurulunun 14.07.2005 tarih ve 2005/9207 sayılı kararıyla kabul edilmiş ve 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin” 5. maddesinde işyerlerinde aranacak genel şartlar sayılmak suretiyle belirlenmiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilebilmesi için, işyerlerinin (a-k) bentlerinde belirtilen koşulları yerine getirmeleri gerekmektedir. Anılan maddenin (c) bendinde ise; “Özel yapı şeklini getiren sinema, tiyatro, düğün salonu, otel, hamam, sauna; ekmek fırını ile akaryakıt, sıvılaştırılmış petrol gazı, sıvılaştırılmış doğal gaz ve sıkıştırılmış doğal gaz istasyonu için yapı kullanma izin belgesi bulunmalıdır.” Hükmü yer almaktadır. Sıhhi müesseselerde aranacak nitelikler ve sınıflandırılmalarının nasıl yapılacağı ise “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” ekinde yer alan Ek-1’ de belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre sıhhi müesseseler; gayrisıhhi müesseseler dışında kalan her türlü işyerini ifade eder. Yönetmeliğin bu tanımı çok genel ve basit bir anlatımı ifade eder. Bu tanımlamaya göre, Sıhhi işyerleri; gürültü, koku, zararlı atık ve benzeri etkileri ile çevresinde bulunanlara fizikseli ruhsal ve sosyal yönlerden zarar vermeyen işyerleridir. Başka bir anlatımla, sıhhi müesseseler, meskenlerden ve insanların ikametine mahsus diğer yerlerden mutlaka uzak bulunması gerekmeyen müesseselerdir.
Sıhhi müesseselerde aranacak nitelikler ve sınıflandırılmalarının nasıl yapılacağı 10 Ağustos 2005 tarih ve 25902 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik” ekinde yer alan Ek-1’ de belirtilmiştir. Bu tür müesseseleri şöyle sayabiliriz:
1) Et ve balık ürünlerinin satıldığı yerler,
2) Bakkal, market, şarküteri, kuruyemişçi, büfe, manav, kantin ve ekmek bayileri,
………………………………………………………………………………
Yönetmeliğe göre; işyerlerinden istenecek belgeler:1,Ustalık belgesi no (Ticaret siciline kayıtlı olanlardan istenmez),2-Esnaf ve sanatkarlar ise sicil tasdiknamesi ile oda kayıt belgesi,3-Kat Mülkiyeti Kanununa tabi ise gerekli yapı kullanma izin belgesi,4-Özel yapı şeklini gerektiren işyeri ise yapı kullanma izin belgesi,4-Karayolu trafik güvenliği gerektiren işyeri ise itfaiye raporu,5-İtfaiye raporu gerektiren işyeri ise itfaiye raporu,6-Umuma açık istirahat ve eğlence yeri ise mesafe krokisi olarak sıralanmaktadır. Sıhhi işyeri açmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, işyerlerini bu Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra Örnek 1’de yer alan başvuru ve beyan formuyla yetkili idareye müracaat eder. Başvurunun Yönetmelikte öngörülen kriterlere uygun olduğunun tespiti halinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenerek ilgiliye aynı gün içinde verilir. Yönetmeliğin 12.maddesi hükmü uyarınca, İlgilinin beyanına göre düzenlenen ruhsat müktesep hak doğurmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde ise, mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilerek giderilmesi istenir.
4207 sayılı Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında Kanunun 3.maddesinin (13) bendinde ;Tütün ürünleri, onsekiz yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşacağı ve işletme dışından görülecek şekilde satışa arz edilemez. Tütün ürünleri satış belgesi olmaksızın ve satış belgesinde belirtilen yerin dışında satışa sunulamaz. Satış belgesi, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumundan alınır. 4733 Sayılı Tütün ve alkol piyasası düzenleme kurumu teşkilat ve görevleri hakkında Kanunun 8.maddesinin (g) fıkrasına göre; Kurumdan satış belgesi almadan tütün mamulleri, etil alkol,………………………….. perakende satışını yapanlara ise beşbin Yeni Türk Lirası idarî para cezası verilir.
İlgili Kurumdan tütün mamulleri perakende satış belgesi almak ve yukarıda sayılan huşulara uymak koşuluyla her bakkaliyede tütün mamulleri satılabilir.