• ANASAYFA
  • HAKKIMIZDA
  • HİZMETLERİMİZ
  • SEMİNERLER
  • Mevzuat Takip Programı
  • YAYINLARIMIZ
  • Soru / Cevap
  • İLETİŞİM
Follow

Aylık Arşivler : Ocak, 2019

Sosyal Denge Tazminatı

Oca28
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

BELEDİYE BAŞKANINA SOSYAL DENGE TAZMİNATI ÖDENİR Mİ?

 

 

 Sayıştay 5. Dairesi 2017/321 sayılı kararı:

Özü: Belediye başkanının sosyal denge tazminatı ödenemez.

Belediye ile …..-Sen arasında imzalanan …. yılına ilişkin sosyal denge tazminatını düzenleyen Sözleşmeye istinaden belediye başkanına da sosyal denge tazminatı ödenmesi sonucu ……TL kamu zararına sebebiyet verilmesi ile ilgili olarak yapılan incelemede,4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Ve Toplu Sözleşme Kanunu’ nun Mahalli idarelerde sözleşme imzalanması başlıklı 32 nci maddesinde; “27/06/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi hükümleri çerçevesinde sosyal denge tazminatının ödenmesine belediyelerde belediye başkanının teklifi üzerine belediye meclisince, il özel idaresinde valinin teklifi üzerine il genel meclisince karar verilmesi halinde, sözleşme döneminde verilecek sosyal denge tazminatı tutarını belirlemek üzere ilgili mahalli idarede en çok üyeye sahip sendikanın genel başkanı veya sendika yönetim kurulu tarafından yetkilendirilecek bir temsilcisi ile belediyelerde belediye başkanı, il özel idaresinde vali arasında toplu sözleşme sürecinin tamamlanmasını izleyen üç ay içerisinde sözleşme yapılabilir. Bu sözleşme bu Kanunun uygulanması bakımından toplu sözleşme sayılmaz ve bu kapsamda Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulamaz.” Denilmektedir.375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15’inci maddesinde; “Belediyeler ve bağlı kuruluşları ile il özel idarelerinin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebilir. Sosyal denge tazminatının ödenebilecek aylık tutarı, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununa göre yapılan toplu sözleşmede belirlenen tavan tutarı geçmemek üzere ilgili belediye ve il özel idaresi ile ilgili belediye ve il özel idaresinde en çok üyeye sahip kamu görevlileri sendikası arasında anılan Kanunda öngörülen hükümler çerçevesinde yapılabilecek sözleşmeyle belirlenir.” Hükmü yer almaktadır. Bu madde metninde geçen “kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlileri” terimi memur ve sözleşmeli personeli ifade etmektedir.

Öte yandan, 5393 sayılı Belediye Kanununun “Belediye başkanının özlük hakları” başlıklı 39 uncu maddesinde; “Belediye başkanına nüfusu;

a)10.000′ e kadar olan beldelerde 70.000, ……

Gösterge rakamının devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık brüt ödenek ödenir.

Belediye başkanlığı yapmış olanların, personel kanunlarına tabi bir kadroya atanmaları halinde belediye başkanlığında geçen süreleri memuriyette geçmiş sayılır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca Devlet memurları ile bakmakla yükümlü bulundukları için uygulanan sosyal hak ve yardımlar, aynı esas ve usullere göre belediye başkanları ile bakmakla yükümlü bulundukları için de uygulanır.” denildiğinden, belediye başkanları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu kapsamında olmayıp aldıkları maaş da ödenek olarak tarif edilmiştir. Bu nedenlerle, belediye başkanlarına sosyal denge tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Savunmada, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesindeki “kamu görevlilerine sosyal denge tazminatı ödenebilir” hükmü ile Anayasa, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 4483 sayılı sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince “kamu görevlisi” olduğu açık olan belediye başkanına yapılan sosyal denge tazminatı ödemelerinin kamu zararı tanımı ile uyuşmadığı belirtilmişse de, 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesine göre, sosyal denge tazminatının Belediyelerin kadro ve pozisyonlarında istihdam edilen kamu görevlilerine ödeneceği düzenlenmiş olup, her ne kadar belediye başkanı kamu görevi yürütüyor olsa da, Belediyenin kadro ve pozisyonlarında istihdamı söz konusu olmadığından savunmayı kabul etme imkânı bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, Belediye ile …….Sen arasında imzalanan sosyal denge tazminatını düzenleyen Sözleşmeye istinaden belediye başkanına da sosyal denge tazminatı ödenmesi sonucu oluşan ……..TL kamu zararının;….. TL’sinin, Harcama Yetkilisi ve Sözleşmeyi İmzalayan (Belediye Başkanı)……, Gerçekleştirme Görevlisi (Tahsilat Memuru) ……..’dan,…… TL’sinin, Harcama Yetkilisi (Belediye Başkan Vekili) …….., Gerçekleştirme Görevlisi (Tahsilat Memuru) ……., Belediye Adına Sözleşmeyi İmzalayan (Belediye Başkanı) ………’tan,……TL’sinin, Harcama Yetkilisi (Belediye Başkan Vekili)……, Gerçekleştirme Görevlisi (Tahsilat Memuru) ……, Belediye Adına Sözleşmeyi İmzalayan (Belediye Başkanı) …….’tan, Müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53. maddesi gereği işleyecek faizleriyle ödettirilmesine, İş bu ilamın tebliğ tarihinden itibaren 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 55.maddesi gereğince altmış gün içerisinde Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verildi.

Yazıldı Soru / Cevap, Yargı Kararları

İş Deneyim Belgesi

Oca28
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

Mühendis veya Mimar Diplomalarının Şirketlerde İş Deneyim Belgesi Olarak Kullanılabilmesi İçin Memurluktan İstifa Etmeleri zorunlu mudur?

 

 

Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre yapılan yapım işlerinde, şirketler mühendis veya mimar ortaklarının iş deneyim belgelerini kullanabilmektedir.

“h) (Değişik: 20/11/2008-5812/24 md.) İş deneyimi bulunmayan mühendis veya mimarların, aldıkları lisans eğitimine uygun yapım işi ihalelerine başvurularında, toplam süresi onbeş yılı geçmemek kaydıyla mezuniyetlerinden sonra geçen her yıl, …[1] Yeni Türk Lirası olarak hesaplanmak üzere 10 uncu madde kapsamındaki benzer iş deneyimi olarak dikkate alınır. Bu süre iş deneyimi bulunan mimar ve mühendisler için uygulanmaz. Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.”Yukarıda yer verilen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesini h bendine göre, diploma sahibi mühendis veya mimarların beş yıldır en az % 51 hissesine sahip oldukları tüzel kişilikler de, diplomalar iş deneyim belgesi olarak kullanabilmektedir. Burada şirketlerin bu belgeleri kullanabilmesi için beklenmesi gereken süre 5 yıldır. Diploma sahibi mühendis veya mimarların bir kısmı kamuda istihdam edilmektedir. Genel uygulama olarak, bu kişiler kamudan ayrılmakta ve bu ayrılmanın ardından diplomalarını bir tüzel kişilik uhdesinde kullanmaktadırlar. Ancak, gerçekten kamudaki mühendis veya mimarların diplomasını tüzel kişiliklerde kullanmak için memurluğu veya kamu görevini bırakmasına gerek var mıdır?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28 inci maddesinde, memurların ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağına yönelik olarak şu hüküm yer almaktadır:

“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar….”Madde istisna ve diğer yasak düzenlemeleriyle devam etmektedir. Madde hükmüne dikkat edilecek olursa, getirilen yasağın memurların şirketlere ortak olmasını kapsamadığı görülecektir. Yani normal şartlarda memurlar limitet şirketlerde ortak olabilirler. Getirilen yasak memurların ortak olmasına değil, temsil ve ilzama yetkili şahıs olmasına yöneliktir.

Devlet memurlarının şirketlerde hisse sahibi olabileceğine yönelik olarak Devlet Personel Başkanlığının görüşü ve Danıştay kararları bulunmaktadır.4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerini bir arada değerlendirdiğimizde, kamuda çalışan diploma sahibi mühendis veya mimarların, görevlerini bırakmadan diplomalarını bir şirkette kullanabilmelerinin mümkün olduğu düşünülmektedir. Bu noktada dikkat edilecek temel husus, diploma kullanımından dolayı gelir elde etmemeleri ve diplomanın kullanıldığı şirkette vekil veya temsil ve ilzama yetkili şahıs olmamalarıdır.Diploma sahiplerinin ortak oldukları şirketlerde, diplomaların kullanılması için getirilen kriter, diploma sahibinin bizzat iş başında bulunmasını gerektirmemektedir. En azından bu yönde bir düzenleme mevzuatta bulunmamaktadır. İkinci olarak, getirilen kanuni düzenleme kişiye yönelik değil belgeye yönelik olarak yapılmıştır. Bu durum yasaların verdiği bir imkan olarak kabul edilmelidir. Şirketlerde iş deneyim belgesi kullanılan diploma sahibi kişinin, aldıkları yapım ihalelerinde bizzat iş başında bulunacağına, bulunması gerektiğine yönelik bir düzenleme olmadığından, kamudan ayrılmadan diplomaların şirketlerde kullanılmasının mümkün olacağı değerlendirilmektedir.

Yazıldı Soru / Cevap

Sözleşmenin Tasfiyesi veya Devri

Oca28
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

7161 sayılı Kanunda Yer Alan Sözleşmelerin Tasfiyesi veya Devrine İlişkin Değerlendirme

 MADDE 32- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

 

“Sözleşmelerin tasfiyesi veya devri

GEÇİCİ MADDE 4- 31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.”

1-Madde hükmü hangi tarihten itibaren uygulanacaktır?

31.08.2018 tarihinden önce ihalesi yapılan ve 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla devam eden sözleşmelerde madde hükmü uygulanacaktır.

İhalesi yapılan kelimesinin, ihale tarihine mi, ihale ilanına mı yoksa sözleşme tarihin mi kastettiği belirsiz olmakla birlikte, kanaatimizce ihale tarihinin anlaşılması gerektiği düşünülmektedir. Çünkü, Kanun imalat girdi fiyatlarında beklenilmeyen artışlardan kaynaklı olduğu için ve söz konusu artışların teklif fiyata yansıtılması ihale tarihi itibarıyla mümkün olabileceğinden, 31 Ağustostan önce ihale tarihi olan bütün sözleşmelerde uygulanması mümkün gözükmektedir.

Kanundaki ikinci bir kriterde, 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla sözleşmenin devam etmesi şartıdır. Sözleşmenin devam etmesinden kastın, sözleşmenin feshedilmemiş olması anlaşılmalıdır. Bununla birlikte, işin süresinin dolduğu gecikmeli olarak çalışılan sözleşmelerin de kanun kapsamında bulunduğu ve bu sözleşme taraflarının da bu kanundan yararlanabileceği değerlendirilmektedir.31 Ağustos 2018 tarihinden önce ihalesi yapılan ifadesine yer verilmekle birlikte, burada işin süresine atıf yapılmadığından dolayı, 2016 veya 2017 tarihinde sözleşmesi imza edilmiş ve 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla hala devam eden bir sözleşmede yine kanun kapsamında bulunmaktadır.  Kapsama yönelik değerlendirmeler noktasında üzerinde durulması gerekli bir diğer nokta ise ihale türü ayrımının yapılmadığı ve ihale yöntemine yönelik de herhangi bir ayrıma gidilmediğidir. Dikkat edilecek olursa, kanun kapsamındaki ihaleler veya istisna kapsamında bulunan bütün alımlar kapsam içerisine alınmıştır. Bu noktada doğrudan temin yöntemine göre yapılan işlerin kanun kapsamında bulunmadığını ifade etmemiz gerekir. İhale yöntemine yönelik bir istisna kabul edilmemiş olup, pazarlık yöntemiyle yapılan işler veya açık ihale veyahut belli istekliler arasında gerçekleştirilen işler de yine kanun kapsamında bulunmaktadır. İhalenin türüne yönelik de bir ayrım yapılmamış olup, mal ve hizmet alımları ile yapım işleri kanun kapsamında bulunmaktadır.

2. Maddenin Gerekçesi

Kanunun gerekçesi imalat girdi fiyatlarında meydana gelen beklenilmeyen artışlardır. Bu sebeple, sözleşmenin tasfiyesi veya devrine ilişkin işlemler incelenirken veya gerçekleştirilirken bu sebebin göz önünde bulundurulması önem arzedecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı görüşü alınacağı veya idarenin onay vereceği hallerde sözleşmenin tasfiye gerekçesinin ihale konusu işte ortaya çıkıp çıkmadığının ortaya konulması gerekli olabilecektir. Bu sebeple, sözleşmeyi tasfiye etmek isteyen tarafların imalat girdi fiyat artışlarını araştırması ve buna göre gerekli adımları atması önemlidir. Bu noktada artışların seviyesine yönelik bir belirleme kanunda yapılmamıştır. Ancak, bu seviyenin makul olmayan ve yüklenicileri sıkıntıya sokan fiyat artışları olarak dikkate alınması uygun olacaktır.

 3. Sözleşmenin Feshi Yerine Devri Düzenlemesi

Kanunda, belirtilen şartların varlığı halinde sözleşmelerin devrine imkan tanınmıştır. 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununda da sözleşmenin devri maddesine yer verilmiş olmakla birlikte, burada biraz daha imkanın genişletildiğini ifade etmemiz mümkündür.

Ortak girişimlerde, ortaklar arasındaki devrin veya hisse devirlerinin mümkün olacağı ve bu tür işlemlerin ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmadan yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Bu çok önemli bir konu olup, esasında ortak girişimlerde ortaklardan bir tanesinin ayrılması halinde ilk ihaledeki şartların aranılarak gerekli adımların atılması gerekirdi. Bununla birlikte, sözleşme devirlerinden damga vergisinin aranmaması ve devirden sonraki dönemlerde yapılacak devirlerin kısıtlara tabi olması gibi hususlar da kanunla ele alınmış ve kolaylıklar getirilmiştir.

4. Feshedilmeyen veya Devredilen Sözleşmelerde Süre Uzatımı

Kanunun ilk halinde olmamakla birlikte, mecliste görüşülürken maddeye cümle eklenmiş ve süre uzatımına yönelik gerekçeler dikkate alınmadan, feshedilmeyen veya devredilen sözleşmelerde yüklenicilere süre uzatımı verilmesi mümkün hale gelmiştir. Ancak, süre uzatımının mutlak bir uygulama olmadığı, idarenin takdiri ile yapılacağı, “uzatılabilir” kelimesinden anlaşılmaktadır. Bununla birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak süre uzatımı yapılacağından dolayı, ön koşulun da yerine getirilmesi şart gözükmektedir. Bu noktada özellikle gecikme cezası kesilmek suretiyle çalışılan işlerde bu uygulamanın ciddi sonuçları olacağı düşünülmektedir.

5. Ödenen Damga Vergilerinin İadesi Konusu

*Sözleşmelerin imza edilmesi için ihale karar ve sözleşme damga vergisi yükleniciler tarafından ödenmiştir. Malumlarınız olduğu üzere damga vergileri kağıtlardan alınmaktadır ve kağıtlar düzenlendiği zaman damga vergisi doğmaktadır. Sözleşmenin feshedilmesi halinde damga vergisinin iadesini gerektirecek bir hal bulunmamaktadır.

Doğrudan gelir idaresi başkanlığının veya idarelerin ödenmiş damga vergilerini, bu kanun hükmünden kaynaklı iade edilmeyecektir. Kanunda fesihnamelerin veya sözleşme devirlerine ilişkin belgelerin damga vergisinden istisna olduğu ifade edilmiştir. Ancak, düzenleme daha önce ödenen damga vergilerini kapsam içerisine dahil etmemiştir. Bu sebeple daha önce ödenen damga vergilerinin doğrudan iadesinin mümkün olamayacağı görülmektedir. Ancak, bu durum yargı organlarınca tartışılmalıdır. SÖZLEŞME HÜKMÜNDEN FAYDALANMA ilkesi dikkate alınarak damga vergisi konusunun hakkaniyet ilkesi çerçevesinde ele alınması uygun olacaktır. Buna göre, yükleniciye kusur atfedilemeyen hallerde, ödenen damga vergilerinden yararlanılmayan kısmının iadesinin en azından mahkeme kararları üzerine yapılması gerektiği değerlendirmektedir.

*Kanundan önce feshedilen sözleşmelerde teminat geri alınıp alınamayacağı  hususuna gelince; Maddedeki düzenlemeye göre, 18 Ocak 2019 tarihi itibarıyla devam eden sözleşmeleri kapsamaktadır. Bu sebeple bu tarihten önce feshedilen sözleşmeler kapsam içerisinde bulunmamaktadır. Feshedilen sözleşmelerin gelir kaydedilen teminatlarının iadesi mümkün olamayacağı gibi, yasaklılık işlemlerinin de sona erdirilmesi mümkün görülmemektedir.

*İdarelerce Yükleniciden tahsil edilen sözleşme ve karar damga vergilerinin vergi dairelerinden iadesi düzenlemeye göre mümkün olamayacaktır.

*Sözleşmesi devam eden bütün işler kanun kapsamında olup, gecikmeli olarak çalışıp çalışmaması durumu değiştirmemektedir. Süre uzatımı işin süresini artıran bir konu olduğundan dolayı, cezalı olarak çalışılan bir işte süre uzatımı verilmişse, cezalı süre yeni işin süresine göre hesap edilecektir. Yeni süre içerisinde işin tamamlanması halinde, ilk haline göre cezada olan bir işten, herhangi bir gecikme cezası kesilmeden iş tamamlanabilecektir.

*Fiyat farkı ihale dokümanı maddelerinden bir tanesi olup, kanun maddesinin kapsamı ile fiyat farkı arasında bağlantı bulunmamaktadır. Süre uzatımı verilen hallerde fiyat farkı ödenmesi hususu, buna yönelik ihale dokümanında düzenleme olmasına bağlıdır. Hizmet alımlarına ilişkin ihale sözleşmelerinde bu tür düzenleme bulunmakta ise de, yapım işlerinde idarelerin takdirine bağlı olarak bu düzenlemeye her zaman yer verilmemektedir. Bu nedenle, süre uzatımı verilmesine karşın bazı firmalara fiyat farkı verilebilecek, bazıları ise bu haktan yararlanamayacaktır.

Yazıldı Güncel Mevzuat

7161 Sayılı Kanun

Oca28
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

18 Ocak 2019 CUMA günlü ve  30659  sayılı Resmî Gazetede; “VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR 7161 SAYILI KANUN” yayımlandı.

MADDE 29– 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 3.maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine “et ve et ürünleri için Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğünden,” ibaresinden sonra gelmek üzere “çay ve çay ürünleri için Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, faaliyet alanındaki mal ve hizmetler için Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketinden,” ibaresi ve fıkraya (y) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiştir.

“z) Türkiye Cumhuriyeti tarafından tertiplenecek uluslararası organizasyonlar ve toplantılardan Cumhurbaşkanı tarafından belirlenenler için bu organizasyonların ve toplantıların yürütülmesine yönelik olarak sorumlu idare tarafından yapılacak mal ve hizmet alımları,”

MADDE 30- 4734 sayılı Kanunun 10. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendinde yer alan “veya ihale konusu iş ile ilgili taahhüdü altındaki ve bitirdiği iş miktarını gösteren belgeler” ibaresi “veya ihale konusu iş ile ilgili cirosunu gösteren belgeler” şeklinde, üçüncü fıkrasının üçüncü cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve fıkraya aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Bu belge sahiplerinin kuracakları veya ortak olacakları tüzel kişilerin ihaleye girebilmesinde en az bir yıldır tüzel kişiliğin yarısından fazla hissesine sahip olması ve bu sürede bu Kanuna göre yapılacak ihalelere ilişkin sözleşmelerin yürütülmesi konusunda temsile ve yönetime yetkili olması, bu şartların her ihalede aranması ve teminat süresi sonuna kadar muhafaza edilmesi zorunludur.”

“Bir sözleşme kapsamında gerçekleştirilen iş dolayısıyla düzenlenecek iş deneyim belgelerinin toplam tutarına ve belge verilecek kişilere yönelik sınırlamalar getirmeye Kurum yetkilidir. Kanun kapsamındaki idarelere gerçekleştirilen işler için düzenlenen belgeler hariç yurt dışında gerçekleştirilen işler için düzenlenen belgelerden sadece iş bitirme belgeleri, belge sahipleri tarafından ve bunların bünyesinde bulundukları şirketler topluluğu veya benzeri ortaklık ilişkisi içerisinde kullanılabilir. Bu belgelerin, şirketler topluluğu veya benzeri ortaklık ilişkisi içerisinde kullanılmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Kurum yetkilidir. Ortak girişim olarak ihaleye teklif verilmesi hâlinde yurt dışında gerçekleştirilen işlerden alınan iş bitirme belgesini kullanan belge sahibinin ortak girişimdeki hissesi oranında geçici ve kesin teminat vermesi zorunludur.”

MADDE 32- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Sözleşmelerin tasfiyesi veya devri

GEÇİCİ MADDE 4– 31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.”

Yazıldı Güncel Mevzuat

Yapı Kayıt Belgesi Süre Uzatımı

Oca16
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

       

 

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..          

 

31 Aralık 2018 Tarihli ve 30642 Sayılı 4. Mükerrer Resmi Gazetede;

                        31/12/2017 TARİHİNDEN ÖNCE YAPILMIŞ RUHSATSIZ VEYA RUHSAT VE EKLERİNE AYKIRI YAPILAR İÇİN YAPI KAYIT BELGESİ BAŞVURU SÜRESİNİN 15/6/2019 TARİHİNE KADAR, YAPI KAYIT BEDELİ ÖDEME SÜRESİNİN 30/6/2019 TARİHİNE KADAR UZATILMASI HAKKINDA KARAR (KARAR SAYISI: 538)

                       31/12/2017 tarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresinin 15/6/2019 tarihine kadar, yapı kayıt bedeli ödeme süresinin 30/6/2019 tarihine kadar uzatılmasına, 3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesi gereğince karar verilmiştir.” Karar yayımlanmıştır.

 

 

Yazıldı Güncel Mevzuat

2019 Yılı Sözleşmeli Personel Ücretleri

Oca16
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

 

 

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

 

 

T.C. HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü (Mülga)
Sayı :
63107535-010.06.02-[115708-184]-148
10/ 01/ 2019
Konu :
Mahalli İdare Sözleşmeli Personel Ücret Tavanları
GENELGE
25/8/2017 tarihli ve 30165 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Kamu Görevlilerinin Geneline ve Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 2018 ve 2019 Yıllarını Kapsayan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin 5 inci maddesi çerçevesinde Bakanlığımız tarafından çıkarılan 8/1/2019 tarihli ve 27998389.010.06.02/87 sayılı Genelge ile 1/1/2019–30/06/2019 döneminde geçerli olmak üzere;
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 154 üncü maddesi uyarınca aylık gösterge tablosunda yer alan rakamlar ile ek gösterge rakamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak aylık katsayısı (0,130597) olarak; memuriyet taban aylığı göstergesine uygulanacak taban aylık katsayısı (2,044187) olarak; iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zamlarının aylık tutarlara çevrilmesinde uygulanacak yan ödeme katsayısı ise (0,041416) olarak belirlenmiştir.
Bu itibarla, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesi çerçevesinde 2019 yılında sözleşmeli personel olarak çalıştırılacakların sözleşmelerinin düzenlenmesinde, sözleşme ücretlerinin tespitinde ve ödenmesinde aşağıda belirtilen hususlara uygun olarak işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
1- 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkraları gereğince düzenlenecek sözleşme örnekleri ilgisine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığına gönderilecektir.
2- 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde çalıştırılacak sözleşmeli personel için 1/1/2019 tarihinden itibaren geçerli olan aylık net ücret tavanları, asgari geçim indirimi tutarı uygulanmaksızın ve yukarıda belirtilen katsayı rakamları dikkate alınmak suretiyle unvanlar itibarıyla hesaplanmış ve ekli (1) Sayılı Cetvel’de gösterilmiştir.
Buna göre;
a) Belediyeler ve il özel idareleri ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde 1/1/2019 tarihinden sonra da çalıştırılmaya devam olunacak veya 2019 yılında ilk defa istihdam edilmeye başlanacak sözleşmeli personel için ekli (1) Sayılı Cetvel’de gösterilen ücret tavanlarını aşmamak kaydıyla net ücret tespitine yetkilidir.
b) 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde 2018 yılında çalıştırılan sözleşmeli personelden 2019 yılında da görevlerine devam etmeleri uygun görülenlerin net ücretlerinin tespitine ilişkin yetkili meclis veya yönetim kurulu kararı Ocak/2019 ayı içerisinde alınacak ve ilgililerle 1/1/2019 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yapılacak sözleşmelerin yenileme işlemleri de yine Ocak/2019 ayı içerisinde tamamlanacaktır. Yenilenen bu sözleşme örnekleri ile birlikte sözleşmenin imzalandığı tarihteki memur kadrolarının kadro unvan ve dereceleri itibarıyla dolu-boş durumlarını gösteren cetvellerin, sözleşmeli personele ödenecek net ücretin tespitine ilişkin meclis kararının ve sözleşmeli personel olarak çalıştırılacakların öğrenim durumlarını gösterir belgenin bir örneği de en geç 1/2/2019 tarihine kadar ilgisine göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya İçişleri Bakanlığına gönderilecektir.
Ayrıca, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına ilişkin uygulamaların ilgili meclis veya yönetim kurulu kararı ile verilen iznin amacına uygun olarak yürütülüp yürütülmediğinin tespiti için, tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına yönelik olarak alınacak meclis veya yönetim kurulu kararlarında her bir kadro unvanı için kaç adet tam zamanlı sözleşmeli personel istihdamına izin verildiği de açıkça karara bağlanacaktır.
c) 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesi uyarınca hesaplanması gereken asgari geçim indirimi tutarı, aylık net sözleşme ücretinin belirlenmesi aşamasında dikkate alınmayacak ve bu nedenle aylık net sözleşme ücretlerinin tespitinde ekli (1) Sayılı Cetvel’de gösterilen tutarlar aşılmayacaktır. Sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlerin asgari geçim indirimi uygulamasından yararlandırılmasında genel hükümlere uygun olarak işlem tesis edilecektir.
3- 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde tam zamanlı sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlere 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre ek ödeme verilmesine ilişkin uygulama, anılan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin dördüncü bölümünde yer alan “Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme”nin 2 nci maddesinde farklı bir düzenlemeye tabi tutulmuştur. Bu çerçevede, ilgili personel hakkında uygulanması gereken ek ödeme oranları ile bu oranların karşılığı olan ek ödeme tutarı tavanları ekli (2) Sayılı Cetvel’de gösterilmiştir. Öte yandan, söz konusu sözleşmeli personelin ek ödeme uygulamasından yararlandırılmasında, 3/1/2012 tarihli ve 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan “Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Karar”da belirtilen usul ve esaslar ile birlikte aşağıdaki hususlara uyulacaktır.
a) İlgili personel için, ayrıca bir meclis kararı veya yönetim kurulu kararı alınmaksızın ve 1/1/2019 tarihinden geçerli olmak üzere; 2019 yılına ilişkin sözleşmesinde belirtilen kadro unvanı ile sınırlı olmak kaydıyla sözleşmeli personelin aynı mahalli idarede geçen hizmet süresi hesaplanmak suretiyle ve hesaplanan hizmet sürelerine karşılık olarak bu Genelgeye ekli (2) Sayılı Cetvel’de denk gelen ek ödeme oranı üzerinden ek ödeme hesabı yapılacaktır.
b) 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde kısmi zamanlı olarak çalıştırılan sözleşmeli personel ek ödeme uygulamasından yararlandırılmayacaktır.
c) Ek ödeme, sigorta primine esas kazanca dahil edilmeyecek sadece damga vergisi kesilecektir.
ç) Ek ödeme tutarı, mevcut sözleşme örneğinin ücret maddesinden sonra gelmek üzere yeni bir madde olarak sözleşmede gösterilecektir.
d) Ek ödeme tutarı, maaş bordrosunda sözleşme ücreti ile birleştirilmeksizin ayrı bir sütun halinde ayrıca gösterilecektir. 4- Anılan 4. Dönem Toplu Sözleşmenin 9 uncu maddesinde, sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerin, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği hükümlerinden aynı usul ve esaslar çerçevesinde yararlandırılması hükme bağlandığından, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde mahalli idarelerde sözleşmeli personel olarak istihdam edilenlerin anılan Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde 31/12/2019 tarihine kadar yiyecek yardımından yararlandırılması gerekmektedir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
Bakan a.
EK:
1 – (1) Sayılı Sözleşme Ücret Tavanları Cetveli 2 – (2) Sayılı Ek Ödeme Oranları Cetveli
UNVANSINIFDERECE657 SAYILI KANUNA GÖRE NET AYLIK TUTARIKISMİ ZAMANLI SÖZLEŞMELİ PERSONEL NET ÜCRET TAVANITAM ZAMANLI SÖZLEŞMELİ PERSONEL NET ÜCRET TAVANIAvukatAH1/13.456,031.728,024.320,04MimarTH1/13.738,781.869,394.673,48MühendisTH1/13.738,781.869,394.673,48VeterinerSH1/13.504,141.752,074.380,18Şehir PlancısıTH1/13.738,784.673,48FizikçiTH1/13.414,414.268,01KimyagerTH1/13.414,414.268,01İstatistikçiTH1/13.414,414.268,01JeologTH1/13.414,414.268,01ArkeologTH1/13.340,614.175,76Restoratör (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.968,613.710,76TeknikerTH1/12.966,873.708,59Grafiker (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.968,613.710,76Kaptan (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.968,613.710,76Teknisyen (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)TH3/12.389,912.987,39Teknik Ressam (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)TH3/12.389,912.987,39Teknik Ressam (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.953,323.691,65HidrobiyologTH1/12.974,153.717,69HidrologTH1/13.414,414.268,01JeofizikçiTH1/13.414,414.268,01JeomorfologTH1/13.414,414.268,01Laborant (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)TH3/12.389,912.987,39MatematikçiTH1/13.414,414.268,01Ölçü Ayar Memuru (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)TH3/12.389,912.987,39PilotTH1/12.974,153.717,69Topograf (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)TH3/12.389,912.987,39Sanat TarihçisiTH1/12.968,613.710,76Çözümleyici (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.974,153.717,69Programcı (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.974,153.717,69Hukuk MüşaviriGİH1/14.260,035.325,04MütercimGİH1/12.443,293.054,11Tercüman (Yükseköğrenim Mezunu)GİH3/12.305,022.881,28Eğitmen (Yükseköğrenim Mezunu)GİH3/12.287,582.859,48Eğitmen (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)GİH3/12.259,912.824,89Çocuk Eğiticisi (Yükseköğrenim Mezunu)GİH3/12.287,582.859,48Çocuk Eğiticisi (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)GİH3/12.259,912.824,89Çocuk Eğitimcisi(Yükseköğrenim Mezunu)GİH1/12.364,272.955,34Çocuk Rehberi ve Gözetimcisi (Yükseköğrenim Mezunu)GİH1/12.364,272.955,34Kameraman (Yükseköğrenim Mezunu)GİH4/12.250,222.812,78Kameraman (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)GİH4/12.236,382.795,48SosyologTH1/12.974,153.717,69Uzman TabipSH1/14.005,785.007,23TabipSH1/13.560,874.451,09Diş TabibiSH1/13.246,194.057,74PsikologSH1/12.986,293.732,86BiyologSH1/12.940,413.675,51BakteriyologSH1/12.986,293.732,86Diyetisyen (Sağlık Bilimleri Lisansiyeri)SH1/12.986,293.732,86Çocuk Gelişimcisi (Sağlık Bilimleri Lisansiyeri)SH1/12.986,293.732,86Sağlık TeknikeriSH1/12.833,683.542,10Ebe (Sağlık Bilimleri Lisansiyeri)SH1/12.986,293.732,86Hemşire (Sağlık Bilimleri Lisansiyeri)SH1/12.986,293.732,86Ebe (Lise ve Dengi Okul Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Hemşire (Lise ve Dengi Okul Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Sağlık Memuru (Sağlık Bilimleri Lisansiyeri) SH1/12.919,873.649,84Sağlık Memuru (Önlisans Mezunu)SH1/12.833,683.542,10Sağlık Memuru (Lise ve Dengi Okul Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Diş Protez Teknisyeni (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Sağlık Teknisyeni (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Sosyal Çalışmacı (Yükseköğrenim Mezunu)SH1/12.986,293.732,86EczacıSH1/13.109,203.886,50FizyoterapistSH1/12.986,293.732,86Laborant (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)SH3/12.493,643.117,05Uzman (Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne Göre)SH1/13.564,364.455,45Veteriner Sağlık TeknikeriSH1/12.849,393.561,74Veteriner Sağlık Teknisyeni (Lise Dengi Mesleki Öğrenim Mezunu)SH3/12.518,933.148,66AntropologSH1/12.925,113.656,39Kütüphaneci (Yükseköğrenim Mezunu)TH1/12.976,003.720,00Ekonomist (Lisans Mezunu)TH1/12.396,682.995,85(1) SAYILI CETVEL01/01/2019 – 30/06/2019 DÖNEMİNDE GEÇERLİ OLMAK ÜZERE, 5393 SAYILI KANUN ÇERÇEVESİNDE ÇALIŞTIRILACAK SÖZLEŞMELİ PERSONELİN UNVAN BAZINDA ÜCRET TAVANLARI (TL)
UNVANÖğrenim DurumuHizmet YılıOran (%)01/01/2019-30/06/2019 DÖNEMİ BRÜT TUTAR a) 13 yıl ve daha fazla olanlar1702.109,14b) 0-12 (dahil) yıl arasında olanlar1301.612,87a) 19 yıl ve daha fazla olanlar1501.861,01b) 13-18 (dahil) yıl arasında olanlar1401.736,94c) 0-12 (dahil) yıl arasında olanlar1301.612,87a) 18 yıl ve daha fazla olanlar1501.861,01b) 12-17 (dahil) yıl arasında olanlar1401.736,94c) 0-11 (dahil) yıl arasında olanlar1301.612,87a)18 yıl ve daha fazla olanlar1201.488,81b) 12-17 (dahil) yıl arasında olanlar1101.364,74c) 0-11 (dahil) yıl arasında olanlar1001.240,67a) 21 yıl ve daha fazla olanlar1101.364,74b) 15-20 (dahil) yıl arasında olanlar1001.240,67c) 6-14 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60d) 0-5 (dahil) yıl arasında olanlar851.054,57a) 23 yıl ve daha fazla olanlar1101.364,74b) 17-22 (dahil) yıl arasında olanlar1001.240,67c) 8-16 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60d) 0-7 (dahil) yıl arasında olanlar851.054,57a) 25 yıl ve daha fazla olanlar1001.240,67b) 16-24 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60c) 0-15 (dahil) yıl arasında olanlar851.054,57a) 13 yıl ve daha fazla olanlar2002.481,34b) 7-12 (dahil) yıl arasında olanlar1902.357,28c) 0-6 (dahil) yıl arasında olanlar1802.233,21a) 16 yıl ve daha fazla olanlar1902.357,28b) 10-15 (dahil) yıl arasında olanlar1802.233,21c) 0-9 (dahil) yıl arasında olanlar1702.109,14a) 17 yıl ve daha fazla olanlar1852.295,24b) 11-16 (dahil) yıl arasında olanlar1752.171,18c) 0-10 (dahil) yıl arasında olanlar1652.047,11a) 17 yıl ve daha fazla olanlar1652.047,11b) 11-16 (dahil) yıl arasında olanlar1551.923,04c) 0-10 (dahil) yıl arasında olanlar1451.798,97a) 17 yıl ve daha fazla olanlar1401.736,94b) 11-16 (dahil) yıl arasında olanlar1301.612,87c) 0-10 (dahil) yıl arasında olanlar1201.488,81a) 18 yıl ve daha fazla olanlar1151.426,77b) 12-17 (dahil) yıl arasında olanlar1051.302,71c) 3-11 (dahil) yıl arasında olanlar951.178,64d) 0-2 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60a) 21 yıl ve daha fazla olanlar1151.426,77b) 15-20 (dahil) yıl arasında olanlar1051.302,71c) 6-14 (dahil) yıl arasında olanlar951.178,64d) 0-5 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60a) 23 yıl ve daha fazla olanlar1151.426,77b) 17-22 (dahil) yıl arasında olanlar1051.302,71c) 8-16 (dahil) yıl arasında olanlar951.178,64d) 0-7 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60a) 25 yıl ve daha fazla olanlar1051.302,71b) 16-24 (dahil) yıl arasında olanlar951.178,64c) 0-15 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60a) 25 yıl ve daha fazla olanlar1151.426,77b) 16-24 (dahil) yıl arasında olanlar1101.364,74c) 0-15 (dahil) yıl arasında olanlar1001.240,67a) 23 yıl ve daha fazla olanlar1101.364,74b) 17-22 (dahil) yıl arasında olanlar1001.240,67c) 8-16 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60d) 0-7 (dahil) yıl arasında olanlar851.054,57a) 25 yıl ve daha fazla olanlar1001.240,67b) 16-24 (dahil) yıl arasında olanlar901.116,60c) 0-15 (dahil) yıl arasında olanlar851.054,57Hukuk MüşaviriAvukat(2) SAYILI CETVEL5393 SAYILI KANUN ÇERÇVESİNDE ÇALIŞTIRILACAK TAM ZAMANLI SÖZLEŞMELİ PERSONELİN EK ÖDEME ORAN VE TUTARLARIFizikçi, Kimyager, İstatistikçi, Jeolog, Arkeolog, Hidrolog, Jeofizikçi, Jeomorfolog, MatematikçiRestoratör, Tekniker, Grafiker, Kaptan, Teknik Ressam, Hidrobiyolog, Pilot, Sanat Tarihçisi, Sosyolog, Ekonomist, Topograf, Teknisyen, Laborant, Ölçü Ayar Memuru, KütüphaneciLisans mezunu olanlarÖnlisans mezunu olanlarDiğerleriUzman TabipTabip, Uzman (Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne Göre)Diş TabibiÇocuk Eğitimcisi, Çocuk Rehberi ve Gözlemcisi, Tercüman, Eğitmen, Çocuk Eğiticisi, KameramanYükseköğrenim mezunu olanlarDiğerleriMimar, Mühendis, Şehir PlancısıSağlık Teknikeri, Ebe, Hemşire, Sağlık Memuru, Veteriner Sağlık Teknikeri, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Teknisyeni, Laborant, Veteriner Sağlık Teknisyeni Sağlık bilimleri lisansiyeri olanlarÖnlisans mezunu olanlarDiğerleriÇözümleyici, Programcı, MütercimVeterinerEczacıPsikolog, Diyetisyen, Fizyoterapist, Sosyal Çalışmacı, Biyolog, Bakteriyolog, Çocuk Gelişimcisi, Antropolog

Yazıldı Güncel Mevzuat

2019 Yiyecek Yardımı Tebliği

Oca16
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

5 Ocak 2019 SALI günlü ve 30656 sayılı Resmî Gazetede; “DEVLET MEMURLARI YİYECEK YARDIMI YÖNETMELİĞİ UYGULAMA TEBLİĞİ”(SIRA NO: 1) yayımlandı.

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin amacı, 2019 yılında öğle yemeği servisinden faydalanacak olan memurlardan ve sözleşmeli personelden alınacak asgari yemek bedellerine ilişkin esasları belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Tebliğ, genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, özel bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri, döner sermayeli kuruluşlar ve diğer kamu idarelerindeki memurlar ile sözleşmeli personeli kapsar.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Tebliğ, 19/11/1986 tarihli ve 86/11220 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Alınacak bedeller

MADDE 4 – (1) Yiyecek yardımının gerektirdiği giderler, yemek maliyetlerinin Ankara, İstanbul ve İzmir illeri için üçte ikisini, diğer iller için yarısını aşmamak üzere kurum bütçelerine konulan ödeneklerle karşılanır. Yemek bedelinin bütçeden karşılanamayan kısmı yemek yiyenlerden alınır.

(2) 2019 yılında öğle yemeği servisinden faydalanacak olanlardan en az Ek-1’de belirlenen tutarlar üzerinden günlük yemek bedeli alınır.

(3) Kuruluşlar, personelin kadro veya pozisyon unvanını, hizmetlerinin özelliğini, yemek maliyetlerini ve yemek servisinin farklı mahallerde daha iyi şartlarda sunulması gibi hususları dikkate alarak Ek-1’de belirtilen miktarların üzerinde yemek bedeli tespit edebilir.

Yürürlükten kaldırılan tebliğ

MADDE 5 – (1) 13/1/2018 tarihli ve 30300 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Uygulama Tebliği (Sıra No: 1) yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

MADDE 6 – (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

EKİ bulunmaktadır.

Yazıldı Güncel Mevzuat

Memurun BİMER’e Şikayeti

Oca03
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

 YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

          

“Memurun amirini BİMER’E şikayet ederse, disiplin cezası alır mı?” dosyasında yer verilen olay dava konusu olmuş ve Adana 1. İdare Mahkemesi 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararında;  (Adana 1. İdare Mahkemesinin 2010/1614 Esas ve 2011/1335 nolu Kararı Danıştay 12.Dairesinin E.2017/5635,K.2017/6293,T.06.12.2017 kararı ile onaylanmıştır.)  “tüm vatandaşların dilek ve şikayetlerini doğrudan başbakanlığa iletebileceklerini belirtmiş, ancak memurlar yönünden bir kısıtlama getirilmemiştir. Bu yerlere yapılan şikayetler neticesinde iddialar üzerinde araştırma yapılmaksızın memur hakkında soruşturma başlatılarak cezalandırılması bir nevi şikayet hakkının kullandırılmaması neticesini doğuracaktır. Davacı tarafından BİMER’E verilen şikayet dilekçeleri incelendiğinde, ciddiye alınabilecek iddiaların bulunduğu, idare tarafından bu iddiaların kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekirken davacının gereksiz yere amirlerini şikayet ediyor gerekçesiyle cezalandırıldığı, böylece Anayasa ile güvence altına alınan dilekçe hakkının ve BİMER’E şikayet etme hakkının engellenmeye çalışıldığı sonuç ve kanaatine varıldığından, davacıya verilen disiplin cezasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” hükümlerine yer vermiştir.

 

Yazıldı Yargı Kararları

2019 Yılında Uygulanacak Gelir Vergisi Dilimleri Değişikliği

Oca03
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

31 Aralık 2018 tarihli 3. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan (31.12.2018 gün ve 30642 )  Tebliğin ilgili bölümüne, göre, ilk vergi dilimi yüzde 21, ikinci vergi dilimi yüzde 17, üçüncü vergi dilimi ise yüzde 22 oranında artırılmıştır.

İlk vergi dilimindeki miktar 14.800 TL’den 18000 TL’ye çıkarılmıştır.

İkinci vergi dilimindeki miktar ise 34.000 TL’den 40.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Üçüncü vergi dilimindeki miktar ise 80.000 TL’den 98.000 TL’ye yükseltilmiştir.

Eski ve yeni vergi dilimleri aşağıdır.

2018 2019
14.800 TL’ye kadar % 15

34.000 TL’nin 14.800 TL’si için 2.220 TL, fazlası % 20

80.000 TL’nin 34.000 TL’si için 6.060 TL, (ücret gelirlerinde 120.000 TL’nin 34.000 TL’si için 6.060 TL), fazlası % 27

80.000 TL’den fazlasının 80.000 TL’si için 18.480 TL, (ücret gelirlerinde 120.000 TL’den fazlasının 120.000 TL’si için 29.280 TL), fazlası % 35

18.000 TL’ye kadar % 15

40.000 TL’nin 18.000 TL’si için 2.700 TL, fazlası % 20

98.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL), fazlası % 27

98.000 TL’den fazlasının 98.000 TL’si için 22.760 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL’den fazlasının 148.000 TL’si için 36.260 TL), fazlası % 35

 

31.12.2018 gün ve  30642 günlü Resmi Gazete (3.Mükerrer) yayınlanan TEBLİĞLER

––  Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Tebliği (Sıra No: 60) Değerli Kağıtlar

––  Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 22)

––  Belediye Gelirleri Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 51)

––  Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 63)

––  Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 74)

––  Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 82)

––  Harçlar Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 83)

––  Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 305)

––  Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 504)

Yazıldı Güncel Mevzuat

2019 Yılı Bütçesi

Oca03
2019
Yorum Yazın Tarafından Yazıldı admin

  YAZININ DEVAMI İÇİN LÜTFEN ÜYE OLUNUZ..

          

  31 Aralık 2018 PAZARTESİ gün ve 30642 (Mükerrer) Sayılı Resmî Gazetede, 22/12/2018 Kabul Tarihli,7156 sayılı 2019 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU yayımlandı.

Mahalli idarelere ilişkin işlemler

MADDE 10 – (1) Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin;

a) 12.01.32.00-06.1.0.07-1-05.2 tertibinde yer alan ödenek, 13/1/2005 tarihli ve 5286 sayılı Kanun uyarınca il özel idarelerine devredilen personelin aylık ve diğer her türlü mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemelerini karşılamak üzere il özel idarelerine,

b) 12.01.32.00-06.1.0.08-1-07.1 tertibinde yer alan ödenek, Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında köylerin altyapı ihtiyaçları için il özel idareleri ve/veya köylere hizmet götürme birliklerine,

c) 12.01.32.00-06.1.0.09-1-07.1 tertibinde yer alan ödenek, Su Kanalizasyon ve Altyapı Projesi (SUKAP) kapsamında belediyelerin içme suyu ve atık su projelerini gerçekleştirmek üzere İller Bankası Anonim Şirketine,  tahakkuk ettirilmek suretiyle kullandırılır. SUKAP kapsamında ihtiyaç olması hâlinde genel bütçe kapsamındaki ilgili kamu idaresi bütçesine veya özel bütçeli idare bütçesine ödenek aktarılabilir. Bu fıkra kapsamında ilgili idarelere yapılan Hazine yardımları haczedilemez ve üzerine ihtiyati tedbir konulamaz.

(2) Birinci fıkranın (a) bendine göre yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esaslar İçişleri Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından birlikte belirlenir.

(3) Birinci fıkranın (b) ve (c) bentlerinde yer alan ödeneklerin, 2019 Yılı Yatırım Programında belirlenmesini müteakip, KÖYDES Projesi için iller bazında; SUKAP için ise belediyeler bazında dağılımı, kullandırılması, izlenmesi ve denetimine ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından karara bağlanır.

 

Gelir ve giderlere ilişkin diğer hükümler

MADDE 13 – (1) 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi ile 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca il özel idareleri ve belediyelerin ileri teknoloji ve büyük tutarda maddi kaynak gerektiren altyapı yatırımlarında Cumhurbaşkanınca kabul edilen projeleri için yapılacak borçlanmalar, 5302 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile 5393 sayılı Kanunun 68 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında hesaplanan faiz dâhil borç limitinin hesaplanmasına dâhil edilir. Ancak, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlasına sahip oldukları şirketler tarafından Avrupa Birliği ile katılım öncesi mali iş birliği çerçevesinde desteklenen projelerin finansmanı için yapılan borçlanmalar, çok taraflı yatırım ve kalkınma bankaları ile yabancı devlet kuruluşlarından doğrudan veya İller Bankası Anonim Şirketi aracılığıyla yapılan borçlanmalar ile SUKAP kapsamında yürütülecek işler için İller Bankası Anonim Şirketinden yapılan borçlanmalarda söz konusu borç stoku limitine uyma şartı aranmaz.

 

*B, C, E, F, H, İ, K, M, O, P, T, V Cetvelleri Bütçeye ekinde yer almaktadır.

 

Yazıldı Güncel Mevzuat
Onceki Sayfa ←

Son Yazılar

  • Sayıştay Daire Kararları
  • İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına Dair Yönetmelik Değişikliği
  • İmar Kanunu Değişiklik Taslağı (TBMM Komisyonlarında Görüşülen..)
  • 2020 Yiyecek Yardımı Tebliği
  • Tahsilat Genel Tebliği

Son yorumlar

Görüntülenecek bir yorum yok.

Arşivler

  • Şubat 2020
  • Aralık 2019
  • Kasım 2019
  • Eylül 2019
  • Temmuz 2019
  • Haziran 2019
  • Mayıs 2019
  • Nisan 2019
  • Mart 2019
  • Ocak 2019
  • Aralık 2018
  • Kasım 2018
  • Ekim 2018
  • Eylül 2018
  • Ağustos 2018
  • Temmuz 2018
  • Haziran 2018
  • Mayıs 2018
  • Nisan 2018
  • Mart 2018
  • Şubat 2018
  • Ocak 2018
  • Aralık 2017
  • Kasım 2017
  • Ekim 2017
  • Eylül 2017
  • Ağustos 2017
  • Temmuz 2017
  • Haziran 2017
  • Mayıs 2017
  • Nisan 2017
  • Mart 2017
  • Şubat 2017
  • Ocak 2017
  • Aralık 2016
  • Kasım 2016
  • Ekim 2016
  • Ağustos 2016
  • Temmuz 2016
  • Haziran 2016
  • Mayıs 2016
  • Nisan 2016
  • Mart 2016
  • Şubat 2016
  • Ocak 2016
  • Aralık 2015
  • Kasım 2015
  • Ekim 2015
  • Eylül 2015
  • Ağustos 2015
  • Temmuz 2015
  • Haziran 2015
  • Mayıs 2015
  • Nisan 2015
  • Mart 2015
  • Şubat 2015
  • Ocak 2015
  • Aralık 2014
  • Kasım 2014
  • Ekim 2014
  • Eylül 2014
  • Ağustos 2014
  • Temmuz 2014
  • Haziran 2014
  • Mayıs 2014
  • Nisan 2014
  • Mart 2014
  • Şubat 2014
  • Ocak 2014
  • Aralık 2013
  • Kasım 2013
  • Ekim 2013
  • Eylül 2013
  • Ağustos 2013
  • Temmuz 2013
  • Haziran 2013
  • Mayıs 2013
  • Nisan 2013
  • Mart 2013
  • Şubat 2013
  • Ocak 2013
  • Aralık 2012
  • Kasım 2012
  • Ekim 2012
  • Eylül 2012
  • Ağustos 2012
  • Temmuz 2012
  • Haziran 2012
  • Mayıs 2012
  • Nisan 2012
  • Mart 2012

Kategoriler

  • Duyurular
  • Güncel Mevzuat
  • Kategori Dışı
  • Makale ve Görüşler
  • Pratik Bilgiler
  • Seminerler
  • Soru / Cevap
  • Sunumlar
  • Yargı Kararları
  • Yayınlarımız